Η κτηνοτροφική «φούσκα» στην Κρήτη και η εφαρμογή της νέας  «τεχνικής λύσης»

Του Αθανάσιου Σαρόπουλου Δρ. Γεοπόνος – Θεολόγος,. Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κ. Μακεδονίας

Στα τέλη Μαΐου του 2025 όλη η Ελλάδα έκπληκτη πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ ότι στην Κρήτη έχουν δηλωθεί περίπου 8 εκατομμύρια αιγοπρόβατα. Ποια είναι, όμως, η εξέλιξη της υπόθεσης μετά από 7 μήνες άπειρων δημοσιευμάτων και συζητήσεων στο πρώτο θέμα δημοσιότητας στην πατρίδα μας; 

Στις 1/1/2025 ήταν δηλωμένα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Κρήτη συνολικά 7.861.291 αιγοπρόβατα. Στις 22/12/2025, μετά την επίσημη ετήσια απογραφή του Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου (κατά δήλωση των κτηνοτρόφων), είναι δηλωμένα στην ίδια επίσημη βάση δεδομένων μόλις 6.877.554 αιγοπρόβατα!

Δηλαδή, με άλλα λόγια, μετά το συνεχές «ράλι» ανόδου των αιγοπροβάτων από το 2018 μέχρι την 1/1/2025 και μόλις μέσα σε σχεδόν ένα χρόνο, το δηλωμένο ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης μειώθηκε κατά 983.737 αιγοπρόβατα, σχεδόν ένα εκατομμύριο ζώα!

Μετά το «σπάσιμο» της κτηνοτροφικής «φούσκας» της Κρήτης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στις 20/5/2025 (ημερομηνία του περίφημου δελτίου τύπου), ένα «limit-down» διαδέχθηκε τα απανωτά κτηνοτροφικά «limit-up». Επισημαίνεται, όμως, ότι ο αριθμός των δηλωμένων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην Κρήτη δεν μειώθηκε παράλληλα, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά αυξήθηκε ελαφρά από 28.032 στις 1/1/2025 στις 28.376 αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις στις 22/12/2025!

Το περίεργο είναι ότι στην Ηπειρωτική Ελλάδα θανατώθηκαν περίπου 433.000 αληθινά αιγοπρόβατα από τα μέτρα για την εκρίζωση της ευλογιάς και ακόμη ακούγεται ο κλαυθμός και ο οδυρμός των δύστυχων κτηνοτρόφων που ξαφνικά βρέθηκαν δίχως ζώα να πεινούν. Στην Κρήτη δεν παρατηρήθηκε τίποτα σχετικό μέχρι σήμερα.

Ευλογιά ανακοινώθηκε μόνο σε δύο (2) κτηνοτροφικές μονάδες στο Ηράκλειο (η μεγάλη μείωση των αιγοπροβάτων καταγράφηκε, όμως, στο Ρέθυμνο, όπου δηλώθηκαν 733.689 ζώα λιγότερα), άλλη επιζωοτία ή φυσική καταστροφή δεν ακούσθηκε. Η μείωση των παραγωγικών ενήλικων θηλυκών ζώων στην Κρήτη φέτος ήταν στις 387.412 αιγοπρόβατα. Υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία σφαγών; Τι έγιναν τόσες εκατοντάδες χιλιάδες ζώων, θάφτηκαν; Ελέγχθηκε τι έγιναν αυτά τα ζώα και από ποιες μονάδες μειώθηκαν;

Κατά πάσα πιθανότητα, τα αιγοπρόβατα που μειώθηκαν τη φετινή χρονιά στην Κρήτη, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν υπήρξαν ποτέ, αέρας ήταν (πιθανώς καλά επιδοτούμενος), αέρας έγιναν. Αυτές οι οξύμωρες και ανεξήγητες αλλαγές του ζωικού κεφαλαίου που καταγράφηκαν στην τελευταία απογραφή στην Κρήτη, με μικρή αύξηση των αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αλλά με μεγάλη μείωση, κατά περίπου ένα εκατομμύριο αιγοπρόβατα, του ζωικού κεφαλαίου, αποτελούν πιθανόν αντανάκλαση της στρεβλής λειτουργίας της νέας ΚΥΑ Τσιάρα για την "τεχνική λύση" (υπ΄ αρ. 3378/2025 – ΦΕΚ Β΄ 6327/26-11-2025).

Δεδομένης, λοιπόν, της προβληματικής «εξίσωσης Τσιάρα» (άρθρο 4, παράγραφος 5 και πίνακες ΚΑΔ του Παραρτήματος της ΚΥΑ 3378/2025), οι περίπου 17.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της Κρήτης που δεν παράγουν - παραδίνουν ή μεταποιούν το γάλα και συγκεκριμένα όσες από αυτές δεν παράγουν ούτε κρέας, δηλαδή όσες δεν παράγουν τίποτα, και φέτος μπορούσαν να δικαιολογήσουν την ύπαρξη ζώων (παραγωγικά και πιθανότατα και βιολογικά ανύπαρκτων), ώστε να τους δοθούν δημόσια βοσκοτόπια και να ενεργοποιήσουν βοσκοτοπικά δικαιώματα, εισπράττοντας επιδοτήσεις, προφανώς παράνομα με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, στην περίπτωση που δεν υπάρχει ζωικό κεφάλαιο.

Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής είναι σε λειτουργία και μπορεί να ζητήσει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ – ΑΑΔΕ να προσκομίσει στοιχεία για την εφαρμογή της νέας «τεχνικής λύσης». Πόσα ΑΦΜ στην Κρήτη πληρώθηκαν βοσκοτοπικά δικαιώματα το 2024 και πόσα φέτος το 2025 και εάν μειώθηκαν, ποιοι ήταν οι λόγοι; Για πόσα ΑΦΜ συνολικά χρησιμοποιήθηκε η 5 η παράγραφος του άρθρου 4 της ΚΥΑ υπ΄ αρ. 3378/2025 (ΦΕΚ Β΄ 6327/26-11-2025) και πόσα από αυτά βρίσκονται στην Κρήτη;

Κατανεμήθηκαν εκτάσεις βοσκοτόπων εκτός όμορου νομού ή εκτός Κρήτης για τους Κρητικούς; Εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα η προβληματική 20 η παράγραφος του 6ου άρθρου της ΚΥΑ και εάν όχι, πότε προβλέπεται να εφαρμοστεί; Αυτά κι άλλα ερωτήματα για τις καταβληθείσες πληρωμές, αλλά και για τις μελλοντικές συμπληρωματικές πληρωμές του 2025 είναι κρίσιμα, εάν θέλουμε να αλλάξουμε σελίδα και να μη συνεχίσουμε αμετανόητοι τις ίδιες πρακτικές. 

Κι επειδή εκτιμάται πως δεν θα εφαρμοστεί τελικά η τοποθέτηση στομαχικών βόλων και η επιτόπια καταμέτρηση των ζώων το 2026 ή δεν θα εφαρμοστεί σωστά και καθολικά, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει η πολιτική βούληση, τουλάχιστον για την Κρήτη, η νέα ΚΥΑ μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο προσωρινή, αλλά να εφαρμοστεί και για το 2026 ή και για όσα χρόνια θα απαιτηθούν για την εκπόνηση και για την εφαρμογή των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης (κατ΄ ελάχιστον τρία χρόνια). 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις