Β.Αποστόλου: Η αλήθεια για την Κάνναβη

Γράφει ο Βαγγέλης Αποστόλου Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην Υπουργός ΑΑΤ

 

Όταν το Μάρτιο του 2018 φέραμε στη Βουλή το ν/σ για τη φαρμακευτική κάνναβη είχα πει για τη στάση της Ν.Δ.: “Αντί με θάρρος να υποστηρίξει ένα εγχείρημα που από τη μία θα δώσει λύση στην αγωνία τόσων ασθενών και από την άλλη θα τονώσει την οικονομία και θα βάλει τη χώρα μας σε μια νέα αγορά,δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας αποφάσισε να ενδυθεί τη κουτοπόνηρη προβιά του πολιτικάντη και να βρει καταφύγιο στην ποντικότρυπα των πιο φοβικών και συντηρητικών αντανακλαστικών.”

Πρωταγωνιστής τότε στη σχετική συμπεριφορά ο βουλευτής κ. Βορίδης, που στη τοποθέτησή του χαρακτήρισε το ν/σ “ως ανεξέλεγκτη καλλιέργεια του χασίς”. Σήμερα όμως ως Υπουργός δεν αναφέρθηκε στη φαρμακευτική κάνναβη και οι λόγοι είναι γνωστοί, οι δεκάδες επενδυτές που έχουν σχεδιάσει και ξεκινήσει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ χάρις στο πρωτοποριακό σε ευρωπαϊκό επίπεδο νομικό πλαίσιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα ο κ. Βορίδης ασχολήθηκε με τη βιομηχανική κάνναβη με μια ρύθμιση που επιβάλλει την ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής στη περίπτωση που η περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη ξεπερνά το 0,2%, η οποία μπορεί να προκληθεί όχι από υπαιτιότητα των παραγωγών, αλλά ακόμη και από πρόσκαιρα δυσμενείς για τη καλλιέργεια κλιματολογικές συνθήκες.

Πρόκειται για ρύθμιση ταφόπλακα στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, που φτάνει ακόμη και να αναγκάζει τους ίδιους τους αγρότες-παραγωγούς να καταστρέφουν τη σοδειά τους .

Το ζήτημα των ορίων της τετραϋδροκανναβινόλης απασχόλησε και τη δική μας Κυβέρνηση κι αυτά που διαπιστώσαμε μετά από διεξοδική έρευνα ήταν ότι :

- οι περιπτώσεις δειγμάτων υπέρβασης των ορίων του 0,2% που διαπιστώθηκαν από το 2015 έως το 2019 ήταν ελάχιστες,

-οι υπερβάσεις που διαπιστώθηκαν ήταν πολύ λίγο υψηλότερες από τα επιτρεπόμενα όρια, γεγονός που καταδεικνύει ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν αποδείχτηκε ούτε μια φορά η καλλιέργεια για ευφορική αντί για βιομηχανική χρήση και

-σε άλλες χώρες της Ε.Ε. όπως στην Ιταλία καλλιεργείται βιομηχανική κάνναβη με όριο TΗC 0.6 %;

Αν ο κ. Βορίδης δεν αποδεχόταν τις δικές μας διαπιστώσεις θα μπορούσε πριν φέρει κάποια ρύθμιση, να αναθέσει τη σχετική έρευνα σε ειδικευμένους επιστήμονες και ερευνητές.

Γι’ αυτό θεωρούμε τη διάταξη εκφοβιστική και τιμωρητική αφού ένα θέμα έρευνας, καθοριστικά επηρεαζόμενο από τις καιρικές συνθήκες, αντιμετωπίζεται με αστυνόμους και εισαγγελείς.

Ταυτόχρονα βέβαια είναι και αντιαναπτυξιακή καθώς έχει ήδη προκαλέσει ανάσχεση της επαγγελματικής προσπάθειας καλλιέργειας και μεταποίησης  της βιομηχανικής κάνναβης. Η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων βιομηχανικής κάνναβης για το έτος 2020 σε σχέση με το 2019 εκτιμάται μεγαλύτερη του 50%.

Αυτό που περίμεναν από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων Βορίδη, τόσο οι αγρότες καλλιεργητές της βιομηχανικής κάνναβης, όσο και οι επενδυτές που έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους για τη φαρμακευτική κάνναβη, ήταν η περαιτέρω στήριξη και διεύρυνση της δραστηριότητάς τους.

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις