23ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης

Ξεκίνησε σήμερα 14 Φεβρουαρίου ο «23ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχής δειγμάτων (οίνων και αποσταγμάτων) της τάξης του 30% σε σχέση με πέρσι.

1.015 δείγματα (958 κρασιά και 57 αποστάγματα) θα δοκιμάσουν στο τριήμερο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Διαγωνισμού, 14, 15 και 16 Φεβρουαρίου, οι 25 διακεκριμένοι γευσιγνώστες-κριτές της διοργάνωσης, μεταξύ των οποίων οι masterofwineAlmudenaAlberca, SebastianBredal, AndrewHowardκαι RonanSayburn, καθώς και ο mastersommelierMatteoMontone, που άλλωστε είναι και οι πρόεδροι των 5 τραπεζιών των κριτικών επιτροπών.

Επιπλέον, λειτουργώντας ο Διαγωνισμός και ως βάση εκπαίδευσης, φιλοξενεί στα τραπέζια του 5 αντίστοιχα μελλοντικούς κριτές, προκειμένου να αποκτήσουν γνώση και εμπειρία.   Οι εκπαιδευόμενοι κριτές αν και δεν έχουν δικαίωμα στη βαθμολογία των δειγμάτων που διαγωνίζονται, συμμετέχουν κανονικά σε όλες τις διαδικασίες.

Πρόεδρος του Διαγωνισμού ο ΈλληναςMasterofWine Κωνσταντίνος Λαζαράκης, μία εξαίρετη προσωπικότητα με υψηλή διεθνή αναγνώριση.

Από το 1999 πραγματοποιείται ανελλιπώς ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης» συμβάλλοντας όσο καμία άλλη ενέργεια στη χώρα μας, στην ανοδική πορεία του Ελληνικού Οίνου.

Από το 1999 εκατοντάδες Ελληνικές οινοποιίες κατανοώντας το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης του Διαγωνισμού, των γευσιγνωστών-κριτών και εν τέλει των αποτελεσμάτων, στηρίζουν το θεσμό αυτό, όχι μόνο με τη συμμετοχή τους αλλά και με την εμφανή προσπάθειά τους για την ποιοτική αναβάθμιση των κρασιών που παράγουν.

«Η εικόνα που αντικατοπτρίζει ο Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης» είναι η απόδειξη ότι το Ελληνικό κρασί είναι πλέον στα καλύτερά του και συνεχώς

 

αναπτύσσεται» υπογραμμίζει ο κ. Στέλλιος Μπουτάρης, πρόεδρος της ΕΝΟΑΒΕ, που διοργανώνει τον Διαγωνισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη φετινή 23η διοργάνωση συμμετέχουν συνολικά 249 οινοποιίες- αποσταγματοποιίες ενώ οι 40 είναι πρωτοεμφανιζόμενες επιχειρήσεις.   Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει, τόσο το ό,τι η Ελληνική οινοποιία-αποσταγματοποιία εξελίσσεται όσο και ότι υπάρχει αμέριστη εμπιστοσύνη στον Διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης, για την αξιοπιστία του, αλλά και για το ό,τι μέσα από αυτόν μπορούν να αξιολογηθούν, να βραβευθούν και να προβληθούν.

Άλλωστε το αυτοματοποιημένο σύστημα βαθμολογίας, με απευθείας onlineδιαδικασία, είναι ακόμη ένα δείγμα της καθαρότητας του τρόπου βαθμολογίας και αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού.

Αν και ο Δ.Δ.Ο.Α.Θ. είναι ως επί των πλείστων ένας διαγωνισμός που αφορά κυρίως τους Έλληνες οινοποιούς, η συμμετοχή των Κυπριακών κρασιών, όπως και άλλων χωρών όπως η Βραζιλία, καθώς και η συμμετοχή των γευσιγνωστών κριτών από το εξωτερικό, του προσδίδουν Διεθνή χαρακτήρα. 

Εξάλλου το επίπεδο της διοργάνωσής του είναι τόσο υψηλό ώστε να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο.

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού αναμένονται να ανακοινωθούν αμέσως μετά τη λήξη του, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, ενώ η επίσημη τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το Σάββατο 4 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο GrandHyatt.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Δ.Δ.Ο.Α.Θ., το προφίλ και τους στόχους του, την 23η διοργάνωση, τους κανονισμούς συμμετοχής για τους οίνους και τα αποστάγματα, τους γευσιγνώστες που συμμετέχουν, τους χορηγούς και την υπόλοιπη ενημέρωση, θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις