Πλούσιες εκδηλώσεις με πρωταγωνιστή το κρασί στο 3ο Φεστιβάλ Τρύγου Νάουσας

Με ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ένα «μωσαϊκό» δράσεων για τον τρύγο και το κρασί θα πραγματοποιηθεί το 3ο Φεστιβάλ Τρύγου που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Νάουσας και ο Σύνδεσμος Αμπελουργών – Οινοποιών Νάουσας από τις 30 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

 

Στόχος των διοργανωτών είναι η ετήσια καθιέρωση του φεστιβάλ και συγκεκριμένα κάθε φθινόπωρο στη Νάουσα, ως σημείο συνάντησης των οινόφιλων της χώρας, η περαιτέρω ανάδειξη της μεγάλης οινικής παράδοσης της Νάουσας ς,  η ενίσχυση του οινοτουρισμού κ.ά.

 

Το βασικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, με αξιοσημείωτη την δράση, μεταξύ άλλων, της ανέλκυσης φιαλών κρασιού που είχαν βυθιστεί στο ποτάμι της Αράπιτσας (στο 1ο Φεστιβάλ Τρύγου Νάουσας τον Σεπτέμβριο του 2021), της αναπαράστασης τρύγου σε οινοποιείο, των δράσεων οινογευσιγνωσίας κλπ παρουσίασαν σήμερα (Τετάρτη 28.06.2023)  σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμπελουργών – Οινοποιών Νάουσας Γιώργος Φουντούλης, παρουσία της εντεταλμένης συμβούλου για θέματα οινοτουρισμού και δημοτικής συμβούλου Στέλλας Αραμπατζή, της προέδρου του Επιτροπής Οινοτουρισμού του Δήμου Νάουσας Θωμαής Μαγγανάρη και του οινοποιού Γιώργου Διαμαντάκου που φιλοξένησε την εκδήλωση της συνέντευξης Τύπου στο οινοποιείο του στην περιοχή Μαντέμι της Νάουσας.

 

«Προχωράμε με κοινό βηματισμό με τους οινοποιούς μας και σε συνεχή ουσιαστική συνεργασία  με στόχο την  περαιτέρω ανάδειξη της μεγάλης οινικής παράδοσης της Νάουσας και την ενίσχυση του οινοτουρισμού. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τους οινοπαραγωγούς μας και πλέον υπάρχει θεσμικός σχεδιασμός και κοινή ομάδα εργασίας αλλά και η Επιτροπή Οινοτουρισμού του δήμου μας ώστε με θεσμικό και ολιστικό τρόπο  να διοργανώνονται όλο το χρόνο δράσεις, με επίκεντρο τη Νάουσα και το κρασί της, που αποτελεί σημαντικό μέρος της ταυτότητας της περιοχής μας» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας.

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμπελουργών – Οινοποιών Γιώργος Φουντούλης αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία που έχουν οι οινοποιοί τα τελευταία χρόνια με τον Δήμο Νάουσας, υπογραμμίζοντας: «Από κοινού με τον δήμο σχεδιάζονται πλέον δράσεις που θα έχουν διαχρονικότητα. Στόχος μας είναι να γιγαντώσουμε χρονιά με τη χρονιά αυτές τις δράσεις έτσι ώστε μα αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τη Νάουσα μέσα από τι κρασί της. Ήδη έχουμε πολλά επισκέψιμα οινοποιεία με  το σήμα το ΕΟΤ και δεχόμαστε οινόφιλους και οινοτουρίστες όλο το χρόνο, ωστόσο θέλουμε να ενισχύσουμε αυτήν την επισκεψιμότητα και την γνωριμία του κόσμου με το κρασί της Νάουσας».

 

Η εντεταλμένη σύμβουλος οινοτουρισμού Στέλλα Αραμπατζή αναφέρθηκε διεξοδικά στις αρμοδιότητες της νεοσύστατης Επιτροπής Οινοτουρισμού του Δήμου Νάουσας και στην προσπάθεια  που γίνεται εδώ και ένα χρόνο από την κοινή ομάδα εργασίας του δήμου με τους οινοποιούς για την περαιτέρω ανάδειξη του οινικού τουρισμού της περιοχής.

 

Στη συνέντευξη Τύπου ο οινοποιός Γιώργος Διαμαντάκος και η πρόεδρος της Επιτροπής Οινοτουρισμού Θωμαή Μαγγανάρη παρουσίασαν το λόγοτυπο Naoussa - Wine Divine Destination που θα χρησιμοποιείται πλέον σε όλες τις δράσεις για το κρασί στον δήμο και το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Τρύγου. Επισημάνθηκε επίσης ότι  οι δράσεις του 3ου Φεστιβάλ Τρύγου θα υλοποιηθούν και με την  υποστήριξη  πολιτιστικών συλλόγων, ξενοδόχων, φορέων και καταστημάτων εστίασης της Νάουσας, ενώ θα ισχύουν ειδικές τιμές - πακέτα σε ξενοδοχεία της πόλης, καθώς και ειδικές τιμές σε οινοποιεία για τους επισκέπτες.

 

Ακολουθεί το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Τρύγου

 

Τετάρτη, 30/08

Τελετή Έναρξης, Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

Ώρα: 20:00

-Συζήτηση - Παρουσίαση:  Ιωάννης Μπουτάρης, Γιώργος Τσάνταλης, Δήμαρχος Η.Π. Νάουσας

-Προβολή αρχειακού υλικού τρύγου  - βιντεοπροβολή

-Μουσική Συναυλία-«Με το Τραγούδι με το Κρασί»: τραγούδια διαχρονικά και αγαπητά με κοινό σημείο την αναφορά τους στο κρασί ενώνονται σε ένα ποιοτικό πρόγραμμα που στόχο έχει να μπει στην καρδιά και τα χείλη των ακροατών.

Καλλιτεχνική επιμέλεια - επιμέλεια ορχήστρας: Αποστόλης Ζαφειρίου Ερμηνεία: Μαίρη Δούτση. Συμμετέχει ορχήστρα μουσικών της Νάουσας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα σερβίρεται κρασί των οινοποιών της πόλης

 

Πέμπτη, 31/08

- Μουσική αφήγηση για παιδιά: “Σταφύλι το σταφύλι”, Υπαίθριος χώρος Αγίας Παρασκευής

Ώρα: 18:30

  • Ένα παραμύθι για τον κύκλο παραγωγής του κρασιού και τον κύκλο ζωής του σταφυλιού. Επιμέλεια-παρουσίαση: Δήμητρα Μητρέντση, Συνοδεύει: Roger Rovento
  • Ζαχαροπλάστες της πόλης προσφέρουν τα γλυκίσματα τους βασισμένα στο μούστο
  • Προβολή Ταινίας "Αρκαδία 1900. Η Καμπανία της Ανατολής”, Οινοποιείο

Ώρα: 21:00

  • Ταινία- συμβολή στην ανάδειξη της ιστορίας του ελληνικού κρασιού.
  • Σερβίρισμα κρασιού με συνοδευτικά εδέσματα τοπικών παραγωγών

Παρασκευή, 1/09

  • Θέατρο σκιών Χρήστου Στανίση “Ο Καραγκιόζης στη γιορτή του κρασιού, Πλατεία Αλωνίων

Ώρα: 20:30

  • Παράσταση Καραγκιόζη με θέμα το κρασί συνοδεία μικρής ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων
  • Οινοποιοί της πόλης σερβίρουν κρασί και συνοδευτικά εδέσματα τοπικών παραγωγών
  • Προβολή Ταινίας "Αρκαδία 1900. Η Καμπανία της Ανατολής”, Οινοποιείο

Ώρα: 21:00

  • Ταινία- συμβολή στην ανάδειξη της ιστορίας του ελληνικού κρασιού.
  • Σερβίρισμα κρασιού με συνοδευτικά εδέσματα τοπικών παραγωγών

 

Σάββατο, 2/09

  • Ώρα: 11:00 «Το Ξινόμαυρο ωριμάζει στην αγκαλιά του ποταμού μας», δράση ανέλκυσης φιαλών ξινόμαυρου κρασιού που είχαν βυθιστεί στο ποτάμι της Αράπιτσας στο 1ο Φεστιβάλ Τρύγου το 2021  και γευστική δοκιμή, Χώρος Θυσίας Νάουσας
  • Ώρα: 12:30 Wine Street Food: Ο σεφ Βασίλης Καλλίδης μαγειρεύει και αναδεικνύει την τοπική γαστρονομία, Δημοτικό Πάρκο Νάουσας
  • Μαγειρική του διακεκριμένου σεφ με εστιάτορες της πόλης
  • Οινοποιοί της πόλης σερβίρουν κρασί
  • Ώρα: 18:30 Ταξίδι στην Ιστορία και τη Φιλοσοφία του Κρασιού, Συνεδριακός χώρος Σχολής Αριστοτέλους
  • Ξενάγηση στη Σχολή Αριστοτέλους και το Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας
  • Ομιλία πανεπιστημιακού Καθηγητή Φιλοσοφίας με θέμα τον οίνο
  • Οινοποιοί της πόλης σερβίρουν κρασί- ελαφρύς μπουφές με τοπικά εδέσματα
  • Μουσική συναυλία με ήχους τζαζ, με τη Σοφία Μωυσιάδου

Κυριακή, 3/09

  • Ώρα: 11.00 Αναπαράσταση Τρύγου, Οινοποιείο
  • Το Λύκειο ΕλληνίδωνΝάουσας με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής αναπαριστά τον παραδοσιακό τρύγο
  • Σερβίρισμα κρασιού και παραδοσιακών εδεσμάτων
  • Ώρα: 12:30 Fine Dining, πολυχώρος «Κιόσκι» Νάουσα

Ο διακεκριμένος σεφ Γκίκας Ξενάκης με τον σομελιέ Νικόλα Τζαβέλλα μαγειρεύουν και σερβίρουν ειδικό μενού με συνοδεία οίνων από την ποικιλία ξινόμαυρο.

Οι εκδηλώσεις του 3ου Φεστιβάλ Τρύγου θα κορυφωθούν  την Κυριακή 3/09 με την μουσική συναυλία της μπάντας του Δημήτρη Τσέλιου «Swing Tales» στο Δημοτικό Πάρκο της Νάουσας (ώρα έναρξης 20:30), ένα κάλεσμα σε δημότες και επισκέπτες  για χορό και ξεφάντωμα, ενώ παράλληλα οι επισκέπτες θα μπορούν να γευτούν κρασιά από τους οινοποιούς της πόλης και εδέσματα τοπικών παραγωγών.

Παράλληλες δράσεις

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο των πενθήμερων εκδηλώσεων του 3ου Φεστιβάλ Τρύγου  θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις όπως πιστοποίηση οινοποιείων από εκπρόσωπο του Cultural Routes of Europe του δικτύου Iter Vitis – Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τους δρόμους του κρασιού, στο οποίο ο Δήμος Νάουσας έχει ενταχθεί ως πρώτος δήμος στην Ελλάδα, δημιουργία ντοκιμαντέρ για τα οινοποιεία της πόλης κ.ά, ενώ θα δημιουργηθούν ειδικά μενού με ξινόμαυρο κρασί, σε συνεργασία με τα εστιατόρια της πόλης, γλυκίσματα που θα παρασκευαστούν με μούστο και ξινόμαυρο κρασί στα ζαχαροπλαστεία της Νάουσας. Κατά την περίοδο της διοργάνωσης όπως προαναφέρθηκε (30 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου), θα ισχύουν ειδικές τιμές - πακέτα σε ξενοδοχεία της πόλης και ειδικές τιμές σε οινοποιεία για τους επισκέπτες που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις