Βαθμολογία των μελισσοκόμων στα σχέδια βελτίωσης

Για την ένταξη στο καθεστώς των επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, τα γνωστά σχέδια βελτίωσης , απαιτείται, εκτός των άλλων, και η επίτευξη «κατάλληλης» βαθμολογίας. «Κατάλληλη» είναι η βαθμολογία που αφενός είναι μεγαλύτερη της ελάχιστης και αφετέρου αρκετά μεγάλη ώστε να διασφαλίζει την ένταξη στο καθεστώς. Στα σχέδια βελτίωσης η μέγιστη βαθμολογία είναι τα 100 μόρια και η ελάχιστη τα 45.

Οι μελισσοκόμοι υστερούν ως προς τη βαθμολόγηση του επενδυτικού τους γιατί δεν βαθμολογούνται στα ακόλουθα κριτήρια:

Α/Α

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΜΟΡΙΑ

1.1

Η μελισσοκομία δεν είναι προωθούμενος κλάδος.

Οι μελισσοκόμοι δεν καλλιεργούν

12

4.1

Στο κριτήριο δεν περιλαμβάνεται η μελισσοκομία

8

5.1

Οι μελισσοκόμοι δεν καλλιεργούν για να βαθμολογηθούν στο υποκριτήριο «ΤΑ/ΜΑΕ»

Ομοίως στο υποκριτήριο «επενδύσεις σε συγκεκριμένο εξοπλισμό στη ζωική παραγωγή» δεν περιλαμβάνονται επενδύσεις στη μελισσοκομία

5

7.1

Καμία από τις βαθμολογούμενες «καινοτόμες» επενδύσεις δεν αφορούν τη μελισσοκομία.

5

ΣΥΝΟΛΟ

30

 

Συνεπώς για την μελισσοκομία τα άριστα δεν είναι τα 100 μόρια, αλλά τα 70 (=100 – 30).

Επίσης ένα σημαντικό κριτήριο, γιατί βαθμολογείται με 15 μόρια, είναι το κριτήριο 2.2 το οποίο βαθμολογεί σχέδια βελτίωσης με προϋπολογισμό (π/υ) που δεν υπερβαίνει το 4πλάσιο της τυπικής απόδοσης (ΤΑ) κατά τη στιγμή της υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο καθεστώς. Η ΤΑ για τις κυψέλες είναι 74 € η κυψέλη. Έτσι για παράδειγμα ένας μελισσοκόμος με 250 κυψέλες και ΤΑ = 18.500 € (=250Χ74) για να βαθμολογηθεί στο κριτήριο αυτό θα πρέπει να περιορίσει τον π/υ του σχέδια βελτίωσης στα 74.000 € (18.500Χ4).

Επιπρόσθετα για να αξιολογηθεί η δυνατότητα ένταξης στα σχέδια βελτίωσης ενός κλάδου έναντι κάποιου άλλου πρέπει να διερευνηθεί η ευκολία με την οποία ο άλλος κλάδος βαθμολογείται ή πιο σωστά η ευκολία με την οποία ο άλλος κλάδος επιτυγχάνει βαθμολογία μεγαλύτερη εκείνης της μελισσοκομίας. Ο κλάδος ο οποίος ευνοείται από την βαθμολογία είναι εκείνος των δένδρων και ειδικά για επενδύσεις που πραγματοποιούνται από νέους γεωργούς. Αυτό σημαίνει ότι αν σε μια Περιφέρεια κατατεθούν πολλά σχέδια βελτίωσης για δένδρα εκτιμώ ότι δύσκολα θα ενταχθούν σχέδια βελτίωσης στη μελισσοκομία και κυρίως σχέδια βελτίωσης μελισσοκόμων που δεν βαθμολογούνται στα κριτήρια 1.2 (μείον 5 μόρια), 2.2 (μείον 15 μόρια) και 3.2 (μείον 8 μόρια).

Δείτε εδώ τις παρατηρήσεις.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις