Προδημοσίευση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δράση «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων»
Προδημοσίευση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δράση «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων»

Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης πράξεων προς ένταξη στο Μέτρο 4, Υπομέτρο 4.3, Δράση 4.3.1 «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020».

1. Στόχος

Στην Ελλάδα είναι αναγκαία η καλύτερη διαχείριση και αποδοτικότερη χρήση του νερού στη γεωργία. Στο πλαίσιο της δράσης εντάσσονται και συγχρηματοδοτούνται πράξεις με στόχο την επίτευξη μιας ισορροπίας μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, αφού οι εγγειοβελτιωτικές υποδομές αφορούν σε έργα τα οποία υλοποιούνται στην βάση κανονιστικών περιορισμών (κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους) για την εξασφάλιση αρδευτικού νερού για την ενίσχυση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής γεωργίας. Οι επενδύσεις που εντάσσονται στην παρούσα Δράση είναι οι οριζόμενες στο άρθρο 46 του κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013, όπως εξειδικεύονται στο κεφάλαιο 5 παρακάτω.

2. Δυνητικοί Δικαιούχοι
Η αρμόδια υπηρεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης Α ́ ή Β ́ βαθμού, (Δήμοι ή Περιφέρειες), η οποία έχει την ευθύνη σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, για το σχεδιασμό και την κατάρτιση του
προγράμματος των σχετικών έργων. 
Σε περίπτωση αδυναμίας εκτέλεσης της πράξης από το δικαιούχο, είναι δυνατή η ανάθεσή της σε άλλο φορέα, με σύναψη προγραμματικής σύμβασης με σύμφωνη γνώμη του ΥΠ.Α.Α.Τ. με: α) Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, β) Ειδικές Υπηρεσίες Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και γ) τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, κλπ, σύμφωνα με τις  διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

4. Επιλέξιμες Δαπάνες
• Δαπάνες που αφορούν στην κατασκευή έργου εγγείων βελτιώσεων (συμπεριλαμβανομένων και των άλλων δαπανών που απαιτούνται π.χ. αποζημιώσεις Οργανισμών Κοινής Ωφελείας, αρχαιολογικές εργασίες κλπ).
• Οι επιλέξιμες δαπάνες θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τα άρθρα 45, 46, 60 και 61 του κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013 και το άρθρο 69 του κανονισμού (ΕΕ) 1303/2013.

5. Βασικά κριτήρια επιλεξιμότητας
1) Οι προτεινόμενες πράξεις πρέπει να είναι συμβατές με τους όρους του άρθρου 46 του κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013.
2) Πράξεις που έχουν περατωθεί φυσικά ή εκτελεστεί πλήρως δεν είναι επιλέξιμες, ανεξάρτητα εάν έχουν εκτελεστεί ή όχι οι σχετικές πληρωμές.
3) Για πράξη στην οποία προβλέπεται εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας (εγκατάσταση ΑΠΕ) εξετάζεται αν πρόκειται για αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering). 
4) Για την υλοποίηση της πράξης έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη γη (δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις).
5) Υποβάλλονται επικαιροποιημένα η εγκεκριμένη οριστική τεχνική μελέτη με τα τεύχη
δημοπράτησης, σύμφωνα με τα ισχύοντα κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης.
6) Για υφιστάμενες υποδομές υποβάλλεται άδεια χρήσης νερού σε ισχύ ή νόμιμη απαλλαγή.
7) Υποβάλλεται μελέτη δυνητικής εξοικονόμησης ύδατος για τις επενδύσεις που αφορούν ή περιλαμβάνουν βελτίωση υφιστάμενης αρδευτικής εγκατάστασης ή στοιχείου αρδευτικής υποδομής, όπου απαιτείται.
8) Υποβάλλεται γεωργοοικονομοτεχνική μελέτη τελευταίας δεκαετίας.
9) Ο προϋπολογισμός της πράξης είναι εντός των προβλεπόμενων στην πρόσκληση ορίων

7. Οικονομικά στοιχεία
• Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων ανέρχεται σε 40.000.000,00 €.
• Ως μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων πράξεων ορίζεται το ποσό των 2.200.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).
• Η Δράση 4.3.1 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.») και από το Ελληνικό Δημόσιο.

8. Χρονική διάρκεια
Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών, δηλαδή της ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται η 31 Δεκεμβρίου 2025. Το φυσικό αντικείμενο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η τελική αίτηση πληρωμής να έχει υποβληθεί από τους δικαιούχους σε εύλογο χρόνο σύμφωνα με την παραπάνω καταληκτική ημερομηνία.

Δείτε εδώ την πρόσκληση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις