Μετατάξεις αγροτών: Διαδικασία άντλησης στοιχείων και ελέγχου των επιδοτήσεων που προσδιορίζουν τη μετάταξη
Μετατάξεις αγροτών: Διαδικασία άντλησης στοιχείων και ελέγχου των επιδοτήσεων που προσδιορίζουν τη μετάταξη

Του Γεώργιου Θωμ. Παπαδημητρίου
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Επιστημονικός Συνεργάτης TaxHeaven
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας)
Γ.Γ. ΓΕ.Ο.Φ.ΙΝ. (Γεωργικό Οικονομικό Φορολογικό Ινστιτούτο)
Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ.  & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Εμπορικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας

ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΜΕΤΑΤΑΞΗ

Έως τις 30 Ιανουαρίου 2022 θα πρέπει, οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος οι οποίοι το 2021 εισέπραξαν επιδοτήσεις άνω των 5.000,00€, να προχωρήσουν σε μετάταξη στο κανονικό καθεστώς.

Το μόνιμο πρόβλημα για τη διαδικασία της μετάταξης ήταν και παραμένει η άντληση των στοιχείων των επιδοτήσεων.

Πως θα μπορέσει δηλαδή με ασφάλεια ο υπόχρεος αγρότης (ουσιαστικά ο λογιστής του) να ελέγξει και να επιβεβαιώσει τις επιδοτήσεις που επηρεάζουν την ένταξη του στο κανονικό καθεστώς.

Η βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για φορολογική χρήση, εκδίδεται στις 28/2 κάθε έτους. Η ημερομηνία μετάταξης είναι μέχρι τις 30/1.
Συνεπώς οι επιλογές είναι δύο:
➤ Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να εκδίδει τη βεβαίωση στις 2/1, ώστε μέχρι τις 30/1 να υπάρχει το περιθώριο μετάταξης, ή
➤ να αλλάξει (με απόφαση της ΑΑΔΕ) ο χρόνος μετάταξης και να γίνεται μόνιμα πλέον στις 31/3 κάθε έτους.

Πιο από τα παραπάνω είναι το πιο εύκολο να γίνει; Αυτό το γνωρίζουν οι ιθύνοντες και θα πρέπει να λυθεί άμεσα, άπαξ και δια παντός.
Κρίνοντας όμως από το ότι τα τελευταία πέντε χρόνια δόθηκε παράταση στις  μετατάξεις τρεις φορές, μάλλον πιο εύκολη λύση είναι η αλλαγή της καταληκτικής ημερομηνίας τους χρόνου μετάταξης των αγροτών, από και προς το κανονικό καθεστώς.

Ευελπιστώντας ότι θα ενεργήσουν άμεσα από την ΑΑΔΕ για τη λύση του προβλήματος (είναι γεγονός ότι ο κ. Διοικητής διαβάζει τα πάντα που αφορούν την ΑΑΔΕ, συνεπώς εύκολα μπορεί να αντιληφθεί το πρόβλημα και να προχωρήσει στη λύση του), ας δούμε πως αντλούμε με ασφάλεια τα στοιχεία των επιδοτήσεων.

Από τη σελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών εκμεταλλεύσεων (https://maae.minagric.gr/maae/), κάνουμε είσοδο με κωδικούς taxisnet.

 
Αφού επιλέξουμε :


στη συνέχεια επιλέγουμε την καρτέλα του ΟΠΕΚΕΠΕ (πρώτη αριστερά στην οθόνη που εμφανίζεται)


Ακολούθως πατώντας στο κουμπί προβολή, ανοίγει αναλυτική καρτέλα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην οποία εμφανίζονται όλες οι επιδοτήσεις οι έχουν καταβληθεί έως τις 31.12.21.

Από την ανωτέρω καρτέλα, ελέγχουμε και αθροίζουμε τις επιδοτήσεις που έχουν καταβληθεί εντός του 2021 (01.01.21-31.12.21). εφόσον το ποσό υπερβαίνει τις 5.000,00€, ενημερώνεται ο πελάτης ότι θα πρέπει προχωρήσει στη διαδικασία της μετάταξης.

Αυτός είναι ο πιο ασφαλής (αλλά όχι απόλυτα) τρόπος μέχρι στιγμής για να γνωρίζει ο αγρότης εάν θα πρέπει να ενταχθεί ή όχι στο κανονικό καθεστώς.

Θα επισημάνω για μία ακόμη φορά ότι το πρόβλημα παραμένει και είναι μεγάλο. Μου φαντάζει αδιανόητο να μην γίνεται αυτό αντιληπτό. Το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι ότι δεν επισημάνθηκε αρμοδίως. Συνεπώς, ευκαιρία είναι να λυθεί άπαξ το θέμα από την ΑΑΔΕ.
«Μάθε να ρωτάς και ρώτα για να μάθεις», θα συνιστούσα στους έχοντες το πρόσταγμα στα υπουργεία. Κερδίζουμε χρόνο και γλυτώνουμε ταλαιπωρία όλοι μας.

πηγη:Taxheaven

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις