Η οικονομική ενίσχυση στους ρητινεργάτες

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η  ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/10683 7/3507 για την οικονομική ενίσχυση στους ρητινεργάτες που πραγματοποίησαν εργασίες πυροπροστασίας των δασών, κατά το έτος 2021.

   

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι ρητινεργάτες μέλη δασικών συνεταιρισμών καθώς και μεμονωμένοι ρητινεργάτες, οι οποίοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

2.1. Κατέχουν, ή ενοικιάζουν ρητινευόμενα δάση ή ασκούν δικαίωμα δουλείας επ' αυτών και αξιοποιούν έκταση πευκοδάσους σε περιοχές αρμοδιότητας Δασαρχείων Μεγάρων, Λίμνης, Χαλκίδας, Ιστιαίας, Κασσάνδρας και Κορίνθου.

2.2. Έχουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα.

2.3. Δεν ενισχύθηκαν για την ίδια δραστηριότητα από άλλο πρόγραμμα για το έτος 2021.

2.4. Ανέλαβαν την υποχρέωση και καθάρισαν τον υπόροφο του πευκοδάσους, σε ποσοστό περίπου 20% της συνολικής έκτασης που ρητίνευσαν, οσάκις δε εκδηλώθηκε πυρκαγιά επενέβησαν αμέσως, αμισθί, και σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμοδίων υπηρεσιών για την καταστολή της.

3. Ύψος ενίσχυσης για τον καθαρισμό των δασών έτους 2021.

3.1. Το ύψος ενίσχυσης, ανά δικαιούχο, καθορίζεται σε 0,40 € ανά κιλό ρητίνης (2.300.000€/5.628.829 κιλά ρητίνης περίπου, στα οποία περιλαμβάνονται 2.614.300 κιλά που παραδόθηκαν στις βιομηχανίες και εμπόρους ρητίνης και 3.014.529 κιλά που καταστράφηκαν λόγω πυρκαγιάς ή της κακοκαιρίας ΜΗΔΕΙΑ.

3.2. Το συνολικό ύψος των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται ανά δικαιούχο δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ, σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών, με βάση τα οριζόμενα στον Κανονισμό De Minimis.


Δικαιολογητικά για τους δικαιούχους

Τα παρακάτω δικαιολογητικά υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους μεμονωμένους ρητινεργάτες, ή από δασικούς συνεταιρισμούς για τα μέλη τους, στις κατά τόπους αρμόδιες δασικές υπηρεσίες.

5.1. Αίτηση του ενδιαφερόμενου ρητινεργάτη, ή αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου Δασικού Συνεταιρισμού για τα μέλη του, συνοδευόμενη από κατάσταση των μελών με τα στοιχεία και δικαιολογητικά αυτών, σύμφωνα με τα παρακάτω.

5.2. Υπεύθυνη δήλωση από κάθε ενδιαφερόμενο, σύμφωνα με το ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 3 στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της παρούσης.

Κάθε ενδιαφερόμενος θα συμπληρώνει την υπεύθυνη δήλωση, στην οποία συνοπτικά θα δηλώνει ότι κατέχει, ή ενοικιάζει ρητινευόμενα δάση ή ασκεί δικαίωμα δουλείας επ' αυτών, στις περιοχές της παραπάνω παρ. 2.1. Θα αναφέρει επίσης την θέση και έκταση (στρέμματα) πευκοδάσους που αξιοποιεί και της οποίας τον υπόροφο καθάρισε σε ποσοστό τουλάχιστον 20% (επί της συνολικής έκτασης), την ποσότητα ρητίνης που παρήγαγε ή καταστράφηκε το 2021, ότι δεν ενισχύθηκε για την ίδια δραστηριότητα από άλλο πρόγραμμα για το έτος 2021 και ότι δέχεται οποιονδήποτε Εθνικό ή Κοινοτικό έλεγχο.

Ο ενδιαφερόμενος στην δήλωσή του θα αναφέρει τις τυχόν άλλες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας τις οποίες έχει λάβει βάσει του Κανονισμού De Minimis ή άλλων κανονισμών για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας κατά τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη και κατά το τρέχον οικονομικό έτος, ενώ σε περίπτωση που δεν έχει λάβει, θα το δηλώνει ρητά.

Επίσης πως είναι ενήμερος ότι η ενίσχυση που αιτείται να λάβει υπάγεται στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής της 18ης Δεκεμβρίου 2013 σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (ΕΕ L 352/1 της 24.12.2013).

5.3. Φορολογική ενημερότητα σύμφωνα με το περιεχόμενο του ως άνω στοιχείου με α/α 14.

5.4. Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του εκκαθαριστικού σημειώματος ή άλλου φορολογικού εγγράφου όπου αναγράφεται ο Α.Φ.Μ.

5.5. Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου της τράπεζας όπου αναγράφεται το ΙΒΑΝ που θα κατατεθεί το ποσό της ενίσχυσης.

5.6. Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου.

5.7. (α). Τιμολόγια πώλησης της ρητίνης, παραγωγής έτους 2021 η οποία διατέθηκε στις βιομηχανίες επεξεργασίας ή σε εμπόρους ρητίνης, με ημερομηνία πώλησης μέχρι 31-5-2021. Το πρωτότυπο τιμολόγιο, θα σφραγίζεται από την υπηρεσία με την ένδειξη ότι ενισχύθηκε για το εν λόγω πρόγραμμα και θα επιστρέφεται στο δικαιούχο, ενώ στην υπηρεσία θα μένει ακριβές φωτοαντίγραφο.

5.7. (β). Για κάθε έναν ρητινεργάτη του οποίου η παραγωγή καταστράφηκε το 2021 από την δασική πυρκαγιά ή την κακοκαιρία ΜΗΔΕΙΑ, απαιτείται:

Βεβαίωση του ελεύθερου ρητινεργάτη ή του νόμιμου εκπροσώπου Δασικού Συνεταιρισμού στον οποίο παραδίδει την ρητίνη, στην οποία θα αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, o ΑΦΜ και η καταστραφείσα ποσότητα ρητίνης. Σε περίπτωση εξακρίβωσης δήλωσης ψευδών στοιχείων, ισχύουν για τον δικαιούχο τα αναφερόμενα στην παραπάνω παρ. 4.

5.8. Όταν η αίτηση γίνεται από δασικό συνεταιρισμό, αυτός υποχρεούται να καταθέσει στις αρμόδιες δασικές αρχές μαζί με την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση της ανωτέρω παρ. 5.1. αναλυτικές καταστάσεις (σύμφωνα με το ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1 και ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2 στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της παρούσης) των μελών του δικαιούχων της οικονομικής ενίσχυσης, με ευθύνη του για την ορθή συμπλήρωσή τους. Θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτότητος, η τράπεζα και ο αριθμός IBAN του λογαριασμού των δικαιούχων για πίστωση του σχετικού ποσού ενίσχυσης, η αρμόδια Δ.Ο.Υ. και ο Α.Φ.Μ., η έκταση και ο καθαρισμός υπορόφου καθώς και ο υπολογισμός της οικονομικής ενίσχυσης για το σύνολο των κιλών ρητίνης ανά δικαιούχο (παραγωγή και καταστροφή) και των σχετικών κρατήσεων (χαρτόσημα, ΟΓΑ, αμοιβή τράπεζας, κ.λπ.) ενός εκάστου αυτών.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις