Δημιουργία συστήματος για την ταυτοποίηση και την ιχνηλάτηση των δεσποζόμενων ιπποειδών

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου σας ενημερώνει ότι από 20 Οκτωβρίου 2022 είναι υποχρεωτική η καταγραφή και σήμανση των δεσποζόμενων ιπποειδών, αναλυτικότερα:

 

Καταχώριση των εγκαταστάσεων ιπποειδών

1. Ο υπεύθυνος εγκατάστασης ιπποειδών, πριν από την είσοδο ζωικού κεφαλαίου στην εγκατάσταση, υποβάλλει στην κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας που έχει την επίβλεψη της εγκατάστασης αίτηση, προκειμένου η εγκατάσταση να καταχωρηθεί σε μητρώο, και να της αποδοθεί μοναδικός αριθμός καταχώρισης,

2. Η αίτηση περιλαμβάνει:

α) το όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, ΑΔΤ ή τον αριθμό άλλου εγγράφου ταυτοποίησης,

β) τα στοιχεία επικοινωνίας του αιτούντα (τηλέφωνο, κινητό τηλέφωνο, διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας),

γ) την έδρα της εγκατάστασης (Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμος, Δημοτική Ενότητα, Διεύθυνση, ΤΚ, Γεωγραφικές Συντεταγμένες),

δ) στην περίπτωση εγκατάστασης όπου διατηρούνται δεσποζόμενα ιπποειδή σε ημιελεύθερες συνθήκες, σχετική υπεύθυνη δήλωση.

3. Η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας, που έχει την επίβλεψη της εγκατάστασης, καταχωρίζει την εν λόγω εγκατάσταση και τα στοιχεία του υπευθύνου και της αποδίδει τον μοναδικό κωδικό αριθμό καταχώρισης.

Η μορφή του κωδικού αριθμού είναι η εξής:

EL8101----

Η απόδοση του κωδικού αριθμού καταχώρισης δεν αποτελεί τεκμήριο για τη νόμιμη λειτουργία της εγκατάστασης.

 

Ταυτοποίηση και καταχώριση ιπποειδών που γεννιούνται στη χώρα – Καταχώριση των υπεύθυνων επιχείρησης αυτών

1. Όλα τα δεσποζόμενα ιπποειδή που γεννιούνται στη χώρα ταυτοποιούνται ατομικά, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 114 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 και συγκεκριμένα:

α) με ένα μοναδικό κωδικό, ο οποίος τους αποδίδεται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρο 6 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963,

β) ένα ενιαίο ισόβιο έγγραφο ταυτοποίησης, τυποποιημένο ή διευρυμένο σύμφωνα με το άρθρο 17 του εν λόγω Κανονισμού, το οποίο είναι σύμφωνο με το παράρτημα ΙΙ αυτού και

γ) με ένα μέσο ταυτοποίησης και συγκεκριμένα ενέσιμο πομποδέκτη, οι τεχνικές προδιαγραφές του οποίου περιγράφονται στο παράρτημα Ι του ανωτέρω Κανονισμού.

2. Τα τελευταία δεκαπέντε (15) αριθμητικά ψηφία του κωδικού που εκπέμπουν οι ενέσιμοι πομποδέκτες έχουν την εξής μορφή: 3001, ακολουθούμενα από 11 αριθμητικά ψηφία.

Η εμφύτευση του πομποδέκτη πραγματοποιείται αποκλειστικά από κτηνίατρο, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στην παρ. 2 του άρθρου 13 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963. Ο κτηνίατρος που πραγματοποιεί την εμφύτευση και ο υπεύθυνος επιχείρησης ιπποειδούς συνυπογράφουν το έντυπο ταυτοποίησης του παραρτήματος ΙΙ της παρούσας.

3. Ο υπεύθυνος επιχείρησης του ιπποειδούς υποβάλλει το έντυπο ταυτοποίησης της παρ. 2:

α) στην κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής

Ενότητας που επιβλέπει την εγκατάσταση, στην οποία διαμένει συνήθως το ιπποειδές, προκειμένου να αιτηθεί την έκδοση τυποποιημένου εγγράφου ταυτοποίησης ή

β) στα εξουσιοδοτημένα όργανα του άρθρου 4, προκειμένου να αιτηθεί την έκδοση διευρυμένου εγγράφου ταυτοποίησης, αν πρόκειται για εγγεγραμμένο ιπποειδές.

Η κτηνιατρική υπηρεσία της περ. α’ ή το εξουσιοδοτημένο όργανο της περ. β’, που παραλαμβάνει, ανάλογα με την περίπτωση, το έντυπο ταυτοποίησης, καταχωρίζει τον υπεύθυνο επιχείρησης και τα στοιχεία ταυτοποίησης του ιπποειδούς και στη συνέχεια εκδίδει το έγγραφο ταυτοποίησης .

4. Σε περίπτωση αλλαγής υπευθύνου επιχείρησης του ιπποειδούς, ο νέος υπεύθυνος, το αργότερο σε επτά (7) ημέρες από την ημέρα που ανέλαβε την ευθύνη του ιπποειδούς, υποβάλλει αίτηση στην κτηνιατρική υπηρεσία

της Περιφερειακής Ενότητας που επιβλέπει την εγκατάσταση στην οποία διαμένει συνήθως το ιπποειδές. Η αίτηση περιλαμβάνει τα στοιχεία του αιτούντα (όνομα,επώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, ΑΔΤ ή τον αριθμό άλλου εγγράφου ταυτοποίησης, στοιχεία επικοινωνίας, έδρα),με αναφορά στον μοναδικό κωδικό και στον κωδικό του μέσου ταυτοποίησης του ιπποειδούς.

 

Χρονικές περίοδοι για την ταυτοποίηση

Ο υπεύθυνος επιχείρησης ιπποειδούς μεριμνά ώστε κάθε ιπποειδές υπό την ευθύνη του να ταυτοποιείται, σύμφωνα με το άρθρο 7, εντός χρονικής περιόδου που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες από την ημερομηνία γέννησης του ζώου και, σε κάθε περίπτωση, πριν από την αναχώρηση του ζώου από την εγκατάσταση όπου γεννήθηκε για περίοδο που υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες.

 

Προθεσμίες για την ενημέρωση της ΚΗΒΔΙ

Ο υπεύθυνος επιχείρησης ιπποειδούς ενημερώνει την κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας που επιβλέπει την εγκατάσταση στην οποία βρίσκεται το ιπποειδές, οι πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 9 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963, εντός προθεσμίας που δεν υπερβαίνει τις επτά (7) ημέρες από την καταχώριση του ιπποειδούς.

 

Πληροφορίες επί του θέματος δίνονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις