Πόσο λίπασμα αζώτου χρειάζεται το καλαμπόκι;

Οι οικονομολόγοι, οι περιβαλλοντολόγοι και οι αγρότες μπορούν να δώσουν διαφορετικές απαντήσεις στο ερώτημα που τίθεται στον τίτλο.  Ωστόσο, μια πρόσφατη 17ετής μελέτη της Pioneer υποδηλώνει ότι, για το καλαμπόκι που καλλιεργείται σε εναλλαγή με σόγια, η απάντηση μπορεί να είναι "πολύ λιγότερο απ' ό,τι νομίζαμε".

Τα περισσότερα πανεπιστήμια επιχορήγησης γης στις μεσοδυτικές πολιτείες διαθέτουν μια αριθμομηχανή αζώτου που υπολογίζει τη βέλτιστη εφαρμογή αζώτου με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε ένας φοιτητής σε ένα μάθημα μικροοικονομίας μεσαίου επιπέδου. 

Ξεκινήστε με μηδενική λίπανση. Στη συνέχεια προσθέστε μια λίβρα λιπάσματος και ελέγξτε αν τα έσοδα (πράσινη γραμμή) αυξάνονται περισσότερο από το κόστος του λιπάσματος (πορτοκαλί γραμμή). Εάν ναι, προσθέστε άλλη μια λίβρα.

Συνεχίστε όσο η προσθήκη λιπάσματος αποφέρει περισσότερα χρήματα από ό,τι κοστίζει. Στο παρακάτω παράδειγμα, ο αγρότης θα εφαρμόσει μεταξύ 206 και 212 λιβρών ανά στρέμμα (στιγμιότυπο οθόνης από τον υπολογιστή του Πανεπιστημίου του Ιλινόις).

Ένα σημαντικό μέρος του αζωτούχου λιπάσματος που εφαρμόζεται στο καλαμπόκι δεν χρησιμοποιείται από το φυτό, αλλά καταλήγει στις υδάτινες οδούς.

Σε ένα πρόσφατο έγγραφο εργασίας, ο Κώστας Μεταξόγλου και εγώ εκτιμούμε ότι ένα επιπλέον στρέμμα καλαμποκιού δημιουργεί κατά μέσο όρο 2,45 κιλά πρόσθετης αζωτούχου ρύπανσης σε κοντινά μικρά ποτάμια και ρυάκια μέσα στο ίδιο έτος. Η εκτίμηση αυτή πιθανώς υποτιμά την ποσότητα του υπερβολικού αζώτου που εφαρμόζεται στα χωράφια καλαμποκιού κατά μια τάξη μεγέθους.  

Το μεγαλύτερο μέρος του πλεονάζοντος αζώτου από τα χωράφια πηγαίνει στο υπέδαφος και στα υπόγεια ύδατα και θα διαρρεύσει σε ποτάμια και ρυάκια τα επόμενα χρόνια.

Όπως καταγράφουμε στο έγγραφό μας, περίπου το 40% των ρεμάτων και ποταμών των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε κακή κατάσταση λόγω των επιπέδων αζώτου τους.

Οι συγκεντρώσεις νιτρικών υπερβαίνουν το ομοσπονδιακό πρότυπο για το πόσιμο νερό σε περισσότερο από το 20% των ρηχών οικιακών φρεατίων σε γεωργικές περιοχές. Τα υπερβολικά θρεπτικά συστατικά από τη λεκάνη του ποταμού Μισισιπή προκάλεσαν την υποξία μιας περιοχής 5.000 τετραγωνικών μιλίων στον Κόλπο του Μεξικού, σκοτώνοντας ψάρια και άλλη θαλάσσια ζωή. 

Τα εμπορικά λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες αποτελούν σημαντική πηγή αυτής της αζωτούχου ρύπανσης. Τα εμπορικά λιπάσματα που εφαρμόζονται στις καλλιέργειες αποτελούν σημαντική πηγή αυτής της αζωτούχου ρύπανσης.

Πρόκειται για μια εξωτερικότητα και σημαίνει ότι το πραγματικό κόστος των λιπασμάτων είναι υψηλότερο από την τιμή των λιπασμάτων. Εάν ο υπολογιστής ποσοστού αζώτου λάμβανε υπόψη αυτό το πραγματικό κόστος, θα συνιστούσε τη χρήση λιγότερων λιπασμάτων.

Θα γράψω πολύ περισσότερα για την εργασία του Κώστα και τη δική μου στο μέλλον. Σήμερα, θέλω να επικεντρωθώ στην ποσότητα του λιπάσματος που απαιτείται. 

Υπάρχει η αντίληψη ότι πολλοί αγρότες εφαρμόζουν υπερβολικά άζωτο επειδή φοβούνται απώλειες στην απόδοση και στο κέρδος από την εφαρμογή πολύ λίγων λιπασμάτων. Κοιτάξτε τη μπλε γραμμή στην έξοδο από τον υπολογιστή του Πανεπιστημίου του Ιλινόις παραπάνω. Χρησιμοποιήστε πολύ λίπασμα και το κέρδος πέφτει λίγο- χρησιμοποιήστε πολύ λίγο και το κέρδος πέφτει πολύ.

Τι θα συνέβαινε λοιπόν αν οι αγρότες εφάρμοζαν λιγότερο λίπασμα; 

Η Pioneer έδωσε πρόσφατα μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα από μια μελέτη 17 ετών στον ερευνητικό σταθμό της στο Johnston της Iowa.  Όρισαν ως 100% ποσοστό αζώτου αυτό που συνιστάται από έναν υπολογιστή όπως ο παραπάνω και εφάρμοσαν διαφορετικά ποσοστά αυτής της οικονομικά βέλτιστης ποσότητας σε διάφορες λωρίδες.

Κατά τα πρώτα 8 χρόνια των συνεχών καλλιεργειών καλαμποκιού, οι αποδόσεις ήταν περίπου 60% χαμηλότερες στα χωράφια με μηδενικό άζωτο από ό,τι στα χωράφια με πλήρες άζωτο.  Για τις λωρίδες σε αμειψισπορά καλαμποκιού και σόγιας, οι αποδόσεις ήταν περίπου 40% χαμηλότερες στα χωράφια με μηδενικό άζωτο από ό,τι στα χωράφια με πλήρες άζωτο. Η σόγια δεσμεύει άζωτο από τον αέρα στο έδαφος, το οποίο το καλαμπόκι μπορεί να χρησιμοποιήσει το επόμενο έτος.

Στη συνέχεια συνέβη κάτι εκπληκτικό. Οι αποδόσεις στις λωρίδες μηδενικού αζώτου στην αμειψισπορά καλαμποκιού-σογιας άρχισαν να αυξάνονται.  Στα έτη 11-17 της μελέτης, οι λωρίδες με μηδενικό άζωτο είχαν παρόμοιες αποδόσεις με εκείνες που λάμβαναν πλήρες άζωτο.

Είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό;  Ίσως. Σίγουρα δεν γνωρίζω αρκετά τη γεωπονία για να υποθέσω τι συμβαίνει σε αυτά τα εδάφη. 

Η Pioneer αναφέρει στα συμπεράσματά της ότι "δικαιολογείται προσοχή κατά την εξέταση των αποτελεσμάτων, καθώς πρόκειται για μια μη επαναλαμβανόμενη δοκιμή, η οποία διεξήχθη σε μία μόνο τοποθεσία στα τελευταία χρόνια της". Σημειώνουν ότι τα ευρήματα "ήταν απροσδόκητα και η αιτία τους είναι άγνωστη". Παρ' όλα αυτά, σίγουρα φαίνεται ότι τα χαμηλά ποσοστά μακροχρόνιας εφαρμογής αζώτου πρέπει να μελετηθούν μαζί με άλλες πιθανές λύσεις, όπως η εφαρμογή ακριβείας με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, το αζωτοδεσμευτικό καλαμπόκι και οι ποτάμιοι υγρότοποι.

Είναι καλό που η Pioneer συνεχίζει αυτή τη δοκιμή.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις