Ενημέρωση για την επικαιροποίηση αναγνώρισης ή νέα αναγνώριση Ο.Π. Ελαιόλαδου

Εν όψει της έκδοσης νέας Υπουργικής Απόφασης όπου θα προβλέπεται η κατάθεση Νέων Προγραμμάτων Εργασίας των Ο.Ε.Φ. με ημερομηνία έναρξης εντός του 2024 σας ενημερώνουμε τα παρακάτω :

Προκειμένου οι Ο.Π Ελαιόλαδου να έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν Προγράμματα Εργασίας ως αναγνωρισμένες Ο.Ε.Φ. , θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση της αναγνώρισης τους και στις μη αναγνωρισμένες να γίνει η αναγνώριση τους ,σύμφωνα με την Υ.Α. 397/18235 /2017 (ΦΕΚ 601 /Β/2017) όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 2430 /110502/2017 (ΦΕΚ 3800/Β/2017).

Ο φάκελος θα πρέπει να περιλαμβάνει:

1) Για επικαιροποίηση αναγνώρισης Ο.Π .

Α) Αίτηση επικαιροποίησης αναγνώρισης ως Ο.Π. υπογεγραμμένη από νόμιμο εκπρόσωπο του Νομικού Προσώπου , όπου θα αναγράφεται η επωνυμία και το ΑΦΜ του Νομικού Προσώπου .

Β) Βεβαίωση επικαιροποίησης των στοιχείων του Συνεταιρισμού με τον αριθμό του αντίστοιχου Μητρώου που τηρείται στην αρμόδια Δ/νση του ΥΠΑΑΤ για τους Α.Σ. , ή βεβαίωση καταχώρισης στο Γ.Ε.Μ.Η. και επικαιροποίηση αυτής για τις ΙΚΕ .

Γ) Για το έτος 2022 Έκθεση ελέγχου της τριμελούς επιτροπής παρακολούθησης και ελέγχου της λειτουργίας των Ο.Π για την τήρηση των όρων έγκρισης αναγνώρισης των Ο.Π.

Δ) Για το έτος 2023 α) Αλφαβητική κατάσταση των μελών της Ο.Π. που θα περιλαμβάνει ΑΦΜ , Επώνυμο , Όνομα , Πατρώνυμο και την εμπορευθείσα αξία παραγωγής το 2023 ,υπογραμμένη από τον Πρόεδρο της . β) Αναλυτική κατάσταση ανά παραγωγό που θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του όπως παραπάνω , τον αριθμό τιμολογίου ή εκκαθάρισης , τα κιλά και την αξία του κάθε τιμολογίου και θα υπογράφεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο και τον λογιστή. γ) Αλφαβητική κατάσταση των μελών της Ο.Π. που θα περιλαμβάνει ΑΦΜ , Επώνυμο , Όνομα , Πατρώνυμο ,υπογραμμένη από τον Πρόεδρο της Ο.Π. δ) Αντίγραφα τιμολογίων ή εκκαθαρίσεων όλων των μελών της Ο.Π. ή της Ι.Κ.Ε.. (για το 2023) Ε) Απόσπασμα αποφάσεων ( Διοικητικό Συμβούλιο ή Γενική Συνέλευση) από το οποίο να προκύπτει η έγκριση σύστασης και λειτουργίας της Ο.Π.

ΣΤ) Απόσπασμα πρακτικού του αρμόδιου οργάνου (Ειδική Γενική Συνέλευση του Α.Σ. ή της Ι.Κ.Ε.) από το οποίο να προκύπτει η έγκριση και ψήφιση του Καταστατικού Λειτουργίας ή τροποποιημένου Καταστατικό Λειτουργίας της Ο.Π. (σύμφωνα με την Υ.Α. 397/18235 /2017 (ΦΕΚ 601 /Β/2017) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Ζ) Καταστατικό Λειτουργίας ή επικαιροποιημένο Καταστατικό Λειτουργίας της Ο.Π. υπογεγραμμένο από όλα τα μέλη, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην Υ.Α. 397/18235 /2017 (ΦΕΚ 601 /Β/2017), όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 2430 /110502/2017 (ΦΕΚ3800/Β/2017), με αναφορές στα σημεία (αα) έως (εε) του άρθρου 4 και από το οποίο να προκύπτει ότι η σύσταση της Ο.Π. έγινε με πρωτοβουλία των μελών .

Η) Πιστοποιητικό Πρωτοδικείου περί μη πτώχευσης / μη εκκαθάρισης /μη αναγκαστικής διαχείρισης για το νομικό πρόσωπο.

Θ) Νέες αιτήσεις εγγραφής μελών που υποβλήθηκαν το 2023 όπου θα αναφέρεται ότι επιθυμούν να γίνουν μέλη της Ο.Π. και αποδέχονται τον Κανονισμό Λειτουργίας της .

Ι) Υπεύθυνη Δήλωση των μελών ότι δεν ανήκουν σε άλλη Ο.Π., και ότι αποδέχονται τον Κανονισμό Λειτουργίας της .

ΙΑ) Πρακτικό Διαχειριστικής Επιτροπής της Ο.Π. εντός του 2023 για την αποδοχή των νέων εγγραφών και διαγραφών.

ΙΒ) Φωτοτυπία των δύο όψεων της ταυτότητας κάθε μέλους.

ΙΓ) Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας της προσωποποιημένης πληροφόρησης από την Α.Α.Δ.Ε

2) Για νέα αναγνώριση Ο.Π. Α) Αίτηση αναγνώρισης ως Ο.Π. υπογεγραμμένη από νόμιμο εκπρόσωπο του Νομικού Προσώπου , όπου θα αναγράφεται η επωνυμία και το ΑΦΜ του Νομικού Προσώπου .

Β) Βεβαίωση επικαιροποίησης των στοιχείων του Συνεταιρισμού με τον αριθμό του αντίστοιχου Μητρώου που τηρείται στην αρμόδια Δ/νση του ΥΠΑΑΤ για τους Α.Σ. , ή βεβαίωση καταχώρισης στο Γ.Ε.Μ.Η. και επικαιροποίηση αυτής για τις ΙΚΕ .

Γ) Για το έτος 2022 και για το έτος 2023 α) Αλφαβητική κατάσταση των υποψήφιων μελών της Ο.Π. που θα περιλαμβάνει ΑΦΜ , Επώνυμο , Όνομα , Πατρώνυμο και την εμπορευθείσα αξία παραγωγής ,υπογραμμένη από τον Πρόεδρο της . β) Αναλυτική κατάσταση ανά παραγωγό που θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του όπως παραπάνω , τον αριθμό τιμολογίου ή εκκαθάρισης , τα κιλά και την αξία του κάθε τιμολογίου και θα υπογράφεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο και τον λογιστή. γ) Αλφαβητική κατάσταση των μελών της Ο.Π. που θα περιλαμβάνει ΑΦΜ , Επώνυμο , Όνομα , Πατρώνυμο ,υπογραμμένη από τον Πρόεδρο της Ο.Π. δ) Αντίγραφα τιμολογίων ή εκκαθαρίσεων όλων των μελών της Ο.Π. ή της Ι.Κ.Ε..

Δ) Απόσπασμα αποφάσεων ( Διοικητικό Συμβούλιο ή Γενική Συνέλευση) από το οποίο να προκύπτει η έγκριση σύστασης και λειτουργίας της Ο.Π. Ε) Απόσπασμα πρακτικού του αρμόδιου οργάνου (Ειδική Γενική Συνέλευση του Α.Σ. ή της Ι.Κ.Ε.) από το οποίο να προκύπτει η έγκριση και ψήφιση του Καταστατικού Λειτουργίας της Ο.Π. (σύμφωνα με την Υ.Α. 397/18235 /2017 (ΦΕΚ 601 /Β/2017) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

ΣΤ) Καταστατικό Λειτουργίας της Ο.Π. υπογεγραμμένο από όλα τα μέλη, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην Υ.Α. 397/18235 /2017 (ΦΕΚ 601 /Β/2017) , όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 2430 /110502/2017 (ΦΕΚ 3800/Β/2017) ,με αναφορές στα σημεία (αα) έως (εε) του άρθρου 4 και από το οποίο να προκύπτει ότι η σύσταση της Ο.Π. έγινε με πρωτοβουλία των μελών .

Ζ) Πιστοποιητικό Πρωτοδικείου περί μη πτώχευσης / μη εκκαθάρισης /μη αναγκαστικής διαχείρισης για το νομικό πρόσωπο.

Η) Αιτήσεις εγγραφής μελών όπου θα αναφέρεται ότι επιθυμούν να γίνουν μέλη της Ο.Π. και αποδέχονται τον Κανονισμό Λειτουργίας της .

Θ) Υπεύθυνη Δήλωση των μελών ότι δεν ανήκουν σε άλλη Ο.Π., και ότι αποδέχονται τον Κανονισμό Λειτουργίας της .

Ι) Φωτοτυπία των δύο όψεων της ταυτότητας κάθε μέλους.

ΙΑ) Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας της προσωποποιημένης πληροφόρησης από την Α.Α.Δ.Ε

Τέλος και για τις δύο περιπτώσεις σας ενημερώνουμε ότι: 1) Όσα μέλη μετά από διασταύρωση των καταστάσεων ανήκουν σε πάνω από μια Ο.Π. θα διαγράφονται από όλες τις Ο.Π. . Τα μέλη των Ο.Π . δεν μπορούν να εγγραφούν σε άλλη Ο.Π. εάν δεν έχει περάσει ένα έτος από την διαγραφή τους από την προηγούμενη Ο.Π.. 2) Πρότυπες καταστάσεις ζητήστε μας στο email [email protected] ,όπου και θα πρέπει να αποσταλούν συμπληρωμένες με την υποβολή της αίτησης 3) ¨Όλα τα δικαιολογητικά της αίτησης θα πρέπει να προσκομισθούν σε φακέλους τύπου ταξινομημένα κατά κατηγορία δικαιολογητικού και κατά απόλυτη αλφαβητική σειρά με βάση το επώνυμο.

Οι φάκελοι για την επικαιροποίηση αναγνώρισης ή νέας αναγνώρισης θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στην Υπηρεσία μας (Στο Γραφείο του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Καλλονής) το αργότερο έως την Τετάρτη 31 - 01 - 2024 ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ο έλεγχος των φακέλων , να γίνουν οι αναγνωρίσεις ή επικαιροποίηση αναγνωρίσεων από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Αναγνώρισης , προσφυγή στην Δευτεροβάθμια Επιτροπή για τις απορρίψεις και να είναι δυνατή η κατάθεση των νέων προγραμμάτων εντός του Φεβρουάριου σε ημερομηνία που θα οριστεί από το ΥΠΑΑΤ. Φάκελοι που θα κατατεθούν μετά την παραπάνω ημερομηνία δεν θα εξετάζονται. Φάκελοι που θα κατατεθούν με ελλιπή δικαιολογητικά δεν θα εξετάζονται.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις