Το 1/3 των προσφορών σε σουπερμάρκετ αφορά ανθυγιεινά τρόφιμα!

Έρευνα της οργάνωσης Food Foundation που προωθεί την υγιεινή και βιώσιμη διατροφή στη Βρετανία, αποκάλυψε πως στα μεγαλύτερα σουπερμάρκετ της χώρας, το ένα τρίτο των προσφορών 1+1 (BOGOF) και multibuy αφορά ανθυγιεινά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι, ζάχαρη (HFSS).

Μόλις το 3% των προωθήσεων όγκου ή πολλαπλών αγορών που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ αφορούν βασικούς υδατάνθρακες, 3,8% σε φρούτα και λαχανικά και 1% σε γάλα.

Από τους πέντε λιανοπωλητές που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, η οποία κάλυψε την περίοδο από τις 18 έως τις 24 Απριλίου, η Asda διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιούσε τις περισσότερες προσφορές πολλαπλών αγορών σε προϊόντα HFSS, με ποσοστό 11,5%, με μόλις το 0,8% των προϊόντων που περιλαμβάνονται σε multibuys να είναι βασικά.

Το Morrisons ήταν ελαφρώς χαμηλότερο, με το 11,4% των προϊόντων υπό πολλαπλές αγορές να είναι HFSS.

Στην Tesco , η οποία μαζί με την Sainsbury’s έχει  δεσμευτεί να καταργήσει οικειοθελώς τις προσφορές πολλαπλών αγορών, το 6,2% των προϊόντων που περιλαμβάνονται σε multibuys ταξινομήθηκαν ως HFSS.

Το Food Foundation προτρέπει τα σουπερμάρκετ να περιλαμβάνουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά και πιο υγιεινά βασικά προϊόντα, όπως αυγά και γάλα στις προσφορές πολλαπλών αγορών, προκειμένου να βοηθήσουν περισσότερες οικογένειες να έχουν πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα

Σύμφωνα με την οργάνωση, η βρετανική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει τους περιορισμούς στις προσφορές πολλαπλών αγορών ή «αγοράστε ένα πάρτε ένα δωρεάν» (BOGOF) σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά (HFSS), υποστηρίζοντας ότι οι οικογένειες θα χρειάζονταν πρόσβαση σε αυτές τις μειώσεις τιμών κατά τη διάρκεια της κρίσης του κόστους ζωής.

Αυτά τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι στην πραγματικότητα τα τρόφιμα που πρέπει πραγματικά να έχουν οι οικογένειες με έκπτωση κατά τη διάρκεια της κρίσης κόστους ζωής δεν υπόκεινται σε πολλαπλές αγορές – αντί σχεδόν το ένα τρίτο (29%) είναι προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη (HFSS). 

Η υψηλότερη τιμή των πιο υγιεινών θερμίδων σε σχέση με τις λιγότερο υγιεινές θερμίδες σημαίνει ότι είναι ήδη πιο δύσκολο για τους πολίτες που παλεύουν με το κόστος ζωής να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή, ειδικά για εκείνους από ομάδες χαμηλού εισοδήματος, αλλά η τρέχουσα κατανομή πολλαπλών αγορών δεν βοηθά στην οικονομική προσιτότητα των βασικών βασικών τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις