Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει την Κίνα

Η ξηρασία κάνει τη ζωή δύσκολη σε πολλούς αγρότες στην Κίνα.

Ειδικότερα στις ορεινές περιοχές στα βορειοδυτικά της χώρας. Δεν είναι λίγοι όσοι επέλεξαν να φύγουν αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Η κυβέρνηση της χώρας στοχεύει να μετεγκαταστήσει πολλούς περισσότερους. Τα εδάφη της επαρχίας Νίνγκξια είναι άγονα και αφιλόξενα.

Ο μέσος όρος των βροχοπτώσεων κυμαίνεται μεταξύ 200 και 600 μιλιμέτρ το χρόνο. Η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως έχει χτυπήσει την πόρτα.

Οι μέσες θερμοκρασίες στην επαρχία έχουν αυξηθεί κατά 2,2 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 50 χρόνια. Πολλοί αγρότες έχουν μετακινηθεί αλλά πολλές φορές ακόμη και στα νέα μέρη όπου εγκαθίστανται υπάρχει λειψυδρία.

«Δεν έχουμε νερό για τα καλαμπόκια. Δείτε τα, δεν είναι έτσι τα καλαμπόκια που έχουν ποτιστεί. Ούτε ένα δεν είναι καλό. Μόνο εδώ σε μας δεν υπάρχει νερό», λέει ένας αγρότης.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ντάτσα άλλαξαν τόπο κατοικίας μέσω ενός κυβερνητικού προγράμματος μετεγκατάστασης 350 χιλιάδων ανθρώπων που αποσκοπεί στο να τους διασώσει από το φάσμα της φτώχειας.
 
Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός τους χωριού Ντάτσα έχει συρρικνωθεί κατά 60 οικογένειες. Πλέον μόνο 11 οικογένειες ζουν στην κοιλάδα. Το χωριό έχει πια ερημώσει και τα σπίτια είναι ετοιμόρροπα.

«Αφούτου έφυγαν οι άνθρωποι, το χωριό πέθανε ολοκληρωτικά. Γεννήθηκα εδώ, μεγάλωσα στο χωριό. Ο καθένας αγωνίζεται με τον ίδιο σκοπό», λέει ένας από τους εναπομείναντες κατοίκους του χωριού Ντάτσα.

Η κυβέρνηση του Πεκίνου υποστηρίζει πως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης είναι πετυχημένο και πως μέσω αυτού φτωχοί αγρότες θα καταφέρουν να βελτιώσουν την κατάστασή τους.

Πολλοί, όμως, από όσους μετεγκαταστάθηκαν δεν κατάφεραν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους. Είναι άνεργοι ενώ νοσταλγούν το σπίτι τους.

ΠΗΓΗ: euronews.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις