Συμφωνία ορόσημο για το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν τα αεροσκάφη

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χτες στο πλαίσιο της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) για το πρώτο παγκόσμιο πρότυπο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τα αεροσκάφη.

Η συμφωνία πρέπει τώρα να επικυρωθεί από τη γενική συνέλευση του ΔΟΠΑ το φθινόπωρο.

Η Επίτροπος μεταφορών της ΕΕ κα Βιολέτα Μπουλτς δήλωσε τα εξής: «Η συμφωνία αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την περιστολή των εκπομπών στις αεροπορικές μεταφορές. Μια φιλόδοξη πολιτική για το κλίμα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του σχεδίου της Επιτροπής για τη δημιουργία μιας Ενεργειακής Ένωσης, και αποτελεί προτεραιότητα της νέας στρατηγικής αερομεταφορών. Η ΕΕ διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη σύναψη αυτής της συμφωνίας, όπως έπραξε κατά την COP 21 στο Παρίσι. Ελπίζω ότι αυτό θα δημιουργήσει περαιτέρω δυναμική για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου αγορακεντρικού μέτρου για την αντιστάθμιση των εκπομπών CO2 από τη διεθνή αεροπορία, κάτι που ευελπιστούμε ότι θα επιτευχθεί το φθινόπωρο στη γενική συνέλευση της ΔΟΠΑ».

Ιστορικό

Στη συνεδρίαση της στο Μόντρεαλ, η επιτροπή της ΔΟΠΑ για την αεροπορία και την προστασία του περιβάλλοντος (CAEP) συμφώνησε επί ενός προτύπου εκπομπών CO2 που θα εφαρμόζεται στην πιστοποίηση αεροσκαφών στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ενεργειακής απόδοσης. Η αυστηρότητα και οι ημερομηνίες εφαρμογής που επιβάλει το πρότυπο για τις εκπομπές CO2, θα εξαρτώνται από το βάρος του αεροσκάφους και εάν πρόκειται για αεροσκάφος «νέου τύπου» ή «ήδη παραγόμενου». Για νέους τύπους μεγάλων αεροσκαφών, συμφωνήθηκε ένα πολύ φιλόδοξο πρότυπο, ώστε να δοθούν κίνητρα για ακόμη μεγαλύτερη απόδοση καυσίμου των μελλοντικών αεροπορικών στόλων. Για τους εν λόγω τύπους αεροσκαφών, το πρότυπο θα εφαρμοστεί από το 2020. Οι υφιστάμενοι τύποι αεροσκαφών θα πρέπει επίσης να εφαρμόσουν το νέο πρότυπο έως το 2028. Μέχρι το 2040, το πρότυπο για τις εκπομπές CO2 θα μπορούσε να συμβάλει στην εξοικονόμηση έως και 650 εκατομμυρίων τόνων CO2.

Με την συμφωνία ολοκληρώνονται έξι έτη διεθνών διαπραγματεύσεων. Θα υποβληθεί στην 39η συνέλευση της ΔΟΠΑ το Σεπτέμβριο για πολιτική έγκριση, και αναμένεται να εγκριθεί τυπικά από το Συμβούλιο της ΔΟΠΑ στις αρχές του 2017.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις