Νέα έκθεση του ΟΗΕ: Τι μπορείς να κάνεις εσύ για το κλίμα

Φταίει η αγελάδα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου; Το ερώτημα έχει απαντηθεί θετικά από τους επιστήμομες που πλέον λένε: Λιγότερο κρέας, περισσότερα λαχανικά, υπεύθυνη, βιώσιμη και βιολογική γεωργία χωρίς χημικά, εγκατάλειψη της εντατικής κτηνοτροφίας και προστασία των δασών: αυτό είναι το μοντέλο που η παγκόσμια κοινότητα καλείται να επιλέξει ώστε να μπει φρένο στην κλιματική αλλαγή.

Η τελευταία έρευνα της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος περιγράφει το δύσκολο στοίχημα λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη παράμετρο ότι ο πληθυσμός αυξάνεται και άρα οι ανάγκες για σίτιση συνεχώς μεγαλώνουν.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι καθώς υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα στο 75% της επιφάνειας της Γης αυτό που συμβάλει στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι οι γεωργικές μέθοδοι και ακόμη περισσότερο η εντατική κτηνοτροφία.

«Το κλειδί είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και των τρόπων καλλιέργειας. Υπό αυτή την έννοια, το να αλλάξουμε τη δίαιτα μας τρώγοντας λιγότερο κρέας και περισσότερα λαχανικά αναμένεται να είναι μία από τις βασικές συστάσεις, Έτσι θα απελευθερωθούν εκτάσεις γης απαραίτητες για αγροτικές καλλιέργειες και για ανάπτυξη δασών», εξηγεί η Ρέγιες Τιράντο, επικεφαλής του ερευνητικού εργαστηρίου της Greenpeace στο Πανεπιστήμιο του Έξιτερ.

Η προστασία των δασικών εκτάσεων έχει πολλές παραμέτρους που απαιτούν ρύθμιση: την υλοτομία, τα βοσκοτόπια, τα τροπικά δάση με φοινικόδεντρα. Πρόκειται για χρήσεις που ευθύνονται για το 15 με 20% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων.

Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία προώθησης βιώσιμης γεωργίας για την αντιμετώπιση της ξηρασίας. Η μετανάστευση είναι ένας παράγοντας που εκτινάσσει τις τιμές των τροφίμων και αυξάνει τον κίνδυνο λιμών.

Περιβαλλοντολόγοι και ακτιβιστές θεωρούν ότι η έκθεση του ΟΗΕ αποτελεί την πληρέστερη ως τώρα καταγραφή για το τι μπορούν και πρέπει να κάνουν κυβερνήσεις, εταιρείες αλλά και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να αναστραφεί η κλιματική αλλαγή.

ΠΗΓΗ: euronews.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις