Πρακτικές εκτίμησης κινδύνων των φυτοφαρμάκων της ΕΕ επικρίθηκαν σε νέα μελέτη

Αυτό που μας ώθησε να γράψουμε το έγγραφο αναγνωρίζοντας ότι ενώ η ΕΕ έχει έναν από τους πιο αυστηρούς κανονισμούς για τα φυτοφάρμακα στον κόσμο είναι οτι οι στόχοι της δεν έχουν εκπληρωθεί.

Ο κανονισμός 1107/2009 γράφτηκε για να διασφαλίσει, με δικά του λόγια, «μια ανεξάρτητη, αντικειμενική και διαφανή αξιολόγηση των φυτοφαρμάκων και την επίτευξη υψηλού επιπέδου προστασίας για την υγεία και το περιβάλλον».

Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός επιστημονικών μελετών δείχνει ότι τα φυτοφάρμακα που έχουν περάσει επιτυχώς από τη διαδικασία έγκρισης της ΕΕ βλάπτουν τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά ασθενειών σε οικογένειες εκτροφής και άλλα εκτεθειμένα άτομα, υπολείμματα επικίνδυνων φυτοφαρμάκων που εντοπίζονται στα τρόφιμα και το περιβάλλον και την καταστροφική μείωση των εντόμων, συμπεριλαμβανομένων των επικονιαστών σημαντικών για την παραγωγή τροφίμων.

Τι συμβαίνει - και πώς να διορθωθεί

Η ομάδα μας συγκεντρώθηκε για να προσπαθήσει να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις. Χτίσαμε το έργο μιας διεπιστημονικής ομάδας επιστημόνων, δικηγόρων και υπευθύνων χάραξης πολιτικής - συμπεριλαμβανομένης της ομάδας συγγραφέων μας - οι οποίοι το 2018 σχημάτισαν τον συνασπισμό Citizens for Science in Pesticide Regulation. Περισσότερες από 140 ΜΚΟ υπέγραψαν στο μανιφέστο του Συνασπισμού απαιτώντας μεταρρύθμιση στην εκτίμηση κινδύνου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χρήση φυτοφαρμάκων δεν προκαλεί βλάβη στους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον.

Γράφοντας το έγγραφό μας, χρησιμοποιήσαμε την έγκριση από την ΕΕ για το αμφιλεγόμενο glyphosate φυτοφαρμάκων ως κύριο παράδειγμα, αλλά παρέχουμε παρέκταση σε άλλα φυτοφάρμακα όταν τα αποδεικτικά στοιχεία επέτρεπαν.

Τα ευρήματά μας

Διαπιστώσαμε ότι ως επί το πλείστον, ο ίδιος ο νόμος δεν ευθύνεται. Αντ 'αυτού, το πρόβλημα έγκειται στην αποτυχία εκ μέρους των ρυθμιστικών φορέων να ακολουθήσουν ή να επιβάλουν τους σκληρούς ή «ήπιους» νόμους που διέπουν τον τρόπο ρύθμισης των φυτοφαρμάκων.

Τα προβλήματα

Τα κύρια προβλήματα που εντοπίσαμε στην εκτίμηση κινδύνου για φυτοφάρμακα περιλαμβάνουν:

  • Η βιομηχανία διεξάγει τον δικό της έλεγχο ασφάλειας των φυτοφαρμάκων. Αυτή είναι μια σαφής συνταγή για προκατάληψη. Είναι το μόνο μειονέκτημα στη διαδικασία εκτίμησης των κινδύνων φυτοφαρμάκων που εντοπίσαμε που απαιτεί αλλαγή του νόμου. Ο έλεγχος ασφάλειας πρέπει να πραγματοποιείται από ανεξάρτητα εργαστήρια, με εντολή ανεξάρτητου δημόσιου φορέα, αν και η βιομηχανία πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει το πλήρες κόστος.
  • Η βιομηχανία επιτρέπεται να επιλέγει μελέτες με ευνοϊκά αποτελέσματα για να συμπεριληφθεί στον φάκελο που παρουσιάζεται στους ρυθμιστικούς φορείς για την υποστήριξη της κανονιστικής έγκρισης, παραλείποντας τις μελέτες που δείχνουν κίνδυνο ή βλάβη.
  • Μελέτες με δυσμενή αποτελέσματα αποκλείονται για μη έγκυρους λόγους.
  • Λογοτεχνία: Οι ρυθμιστικές αρχές επαναλαμβάνουν άκριτα τις ερμηνείες των μελετών και των δεδομένων της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων, παρουσιάζοντάς τα ως ανεξάρτητη επικύρωση.
  • Κατάχρηση στατιστικών αναλυτικών εργαλείων. Σε ένα παράδειγμα, οι ρυθμιστικοί φορείς που εμπλέκονται σε αυτήν τη μορφή επιστημονικού παραπτώματος για να καταλήξουν εσφαλμένα στο συμπέρασμα ότι το glyphosate δεν είχε καρκινογόνο δράση.
  • Συνεχιζόμενη αποτυχία αντιμετώπισης των εφέ μείγματος. Τα μείγματα μπορεί να είναι πιο τοξικά από τα απομονωμένα «ενεργά» συστατικά φυτοφαρμάκων, αλλά μόνο τα τελευταία δοκιμάζονται και αξιολογούνται για κανονιστικούς σκοπούς.
  • Αποτυχία εξάλειψης των συγκρούσεων συμφερόντων εντός των ρυθμιστικών οργανισμών, υπονομεύοντας την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητα των αξιολογήσεων των φυτοφαρμάκων.

Οι λύσεις

Είναι πρακτικά και εφικτά: τα περισσότερα μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως χωρίς αλλαγές στο νόμο.

Οι λύσεις απορρέουν από τις ρυθμιστικές αρχές που πρέπει να ενισχύσουν τον τρόπο διεξαγωγής της αξιολόγησης κινδύνου και να εφαρμόσουν τις τρέχουσες επιστημονικές γνώσεις και αναλυτικά εργαλεία. Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να ακολουθούν και να επιβάλλουν τους σκληρούς και «μαλακούς» νόμους που διέπουν τη ρύθμιση των φυτοφαρμάκων στην ΕΕ - ο «σκληρός» νόμος είναι ο ίδιος ο κανονισμός και ο «μαλακός» νόμος είναι τα έγγραφα καθοδήγησης που έχουν γραφτεί από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης των κινδύνων φυτοφαρμάκων πρέπει να πραγματοποιηθεί.

Αν και δεν είναι νομικά δεσμευτικά, αυτά τα «απαλά» νομικά έγγραφα περιγράφουν λεπτομερώς τις επιστημονικές και διοικητικές βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να ακολουθούνται για την παραγωγή αντικειμενικής και επιστημονικά αυστηρής αξιολόγησης κινδύνου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις