Κρήτη: Όχι πλαστικά στις θάλασσες

Καθαρές στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι οι θάλασσες της Κρήτης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ελέγχων της ποιότητας των υδάτων που πραγματοποίησε σε 177 σημεία σε όλη την περιφέρεια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Το πρόγραμμα παρακολούθησης χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020 και έχει προϋπολογισμό περίπου 236.000 ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.

Τα δείγματα από τις θαλάσσιες περιοχές του νησιού ελήφθησαν από τις 25 Μαΐου έως το τέλος του μήνα και ελέγχθησαν ως προς τα κατάλοιπα πίσσας, γυαλιά, πλαστικά, καουτσούκ και τέλος, γενικά απορρίμματα. Συγκεκριμένα στο νομό Χανίων ελέγχθησαν συνολικά 44 σημεία, στο νομό Λασιθίου 62, στο Ηράκλειο 48 και στο Ρέθυμνο 23.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων από τα 177 σημεία μόνο σε 8 βρέθηκαν κάποια στοιχεία από τα παραπάνω ή και πολλά μαζί.

Η πιο «επιβαρυμένη» θαλάσσια περιοχή αναδεικνύεται ο Ανάλουκας στη Σητεία, αφού βρέθηκαν πλαστικά, γυαλιά, καουτσούκ και απορρίμματα.

Στα υπόλοιπα 7 σημεία, βρέθηκαν πλαστικά και απορρίμματα. Πρόκειται για τις θαλάσσιες περιοχές Βούλισμα και Καλό Χωριό Αγίου Νικολάου, Θόλος και Παχειά Άμμος στην Ιεράπετρα, Κουμ Καπί στα Χανιά, Πάνορμος και παραλία Λιανού Κάβου στο Ρέθυμνο.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις