Υγρότοπος Αμβρακικού: 20 λιμνοθάλασσες- σπίτια για ζώα, πουλιά και ψάρια

 

 

 

Ένας παράδεισος για πουλιά, ζώα και ψάρια είναι ο Υγρότοπος του Αμβρακικού, αλλά κι από εδώ δεν λείπουν τα προβλήματα.
Ο παράδεισος για πουλιά και ψάρια ταλαιπωρείται από την υπεραλίευση, το κυνήγι και την εντατική Γεωργία, που επηρεάζουν τη βιοποικιλότητα.
Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Πέτρας διοργανώνει δενδροφύτευση, αύριο Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στις 9:00 π.μ., στην περιοχή της Πέτρας του Δήμου Ζηρού στην κεντρική πλατεία του χωριού, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 1 «Στήριξη Φορέων Προστατευόμενων Περιοχών 2013» του Πράσινου Ταμείου.
Στόχος της δράσης είναι να φυτευτούν 300 περίπου φυτά, τα οποία θα συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής οικολογικής κατάστασης της περιοχής και των ειδών πανίδας.
Η πρόσκληση είναι ανοιχτή και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και φορείς που θέλουν να συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα για την διατήρηση της βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού.
Οι Υγρότοποι Αμβρακικού είναι μεταβατικά οικοσυστήματα και φιλοξενούν ποικιλία άγριων πληθυσμών χλωρίδας και πανίδας.
Οι λωρίδες γης συνθέτουν νησίδες βιοποικιλότητας εντός των λιμνοθαλασσών και δημιουργούνται οικοσυστήματα υψηλής παραγωγικότητας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης Υγρότοπου Αμβρακικού, τη βιολόγο Μαρία Κατσικάτσου και τον ιχθυολόγο Σπύρο Κώνστα, στον συγκεκριμένο υγρότοπο θα βρούμε πάνω από 20 λιμνοθάλασσες, το μεγαλύτερο αμιγή καλαμιώνα της Ελλάδας και χαμηλούς ορεινούς όγκους περιμετρικά του πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής.
Οι Υγρότοποι στον Αμβρακικό τροφοδοτούνται από τα νερά δύο βασικών ποταμών, του Λούρου και του Άραχθου. Στην προστατευόμενη περιοχή λαμβάνουν χώρα διάφορες δραστηριότητες, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία.
Η διαχείριση και η χωροθέτηση των ανθρώπινων παραγωγικών δραστηριοτήτων γίνεται περιπλοκότερη όταν προστεθούν κι άλλες δράσεις, όπως είναι ο οικοτουρισμός.
Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού συμβάλλει στη διαχείριση των δραστηριοτήτων και πραγματοποιεί την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση ομάδων, προκειμένου ο επισκέπτης να γνωρίσει τον πλούτο της περιοχής και τον τρόπο προσέγγισης στη φύση.
Οι υπεύθυνοι θεωρούν ότι η ενημέρωση-ευαισθητοποίηση μπορεί να γίνει βιωματικά με εξορμήσεις σε διαδρομές ενδιαφέροντος με εξοπλισμό παρακολούθησης (π.χ. κυάλια, τηλεσκόπια), ακόμα και με ποδήλατα. Έτσι, ο καθένας μπορεί να μάθει επί τόπου για τη δομή και τη λειτουργία των λιμνοθαλασσών και του βάλτου, στη διάρκεια μιας ενημερωτικής βόλτας, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου…
Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2681071919 ή στο e-mail: [email protected].

 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις