Τι έτρωγαν οι δεινόσαυροι;

Αν σήμερα ένας ελέφαντας τρέφεται με 200 κιλά τροφή καθημερινά για να χορτάσει, πως θα μπορούσε να γεμίσει την κοιλιά της μια υπερμεγέθης σαύρα;

Ως γνωστόν πολλά είδη δεινοσαύρων ήταν μόνο φυτοφάγα, όπως οι αδρόσαυροι, οι κερατοψίδες, οι παχυλοκεφαλόσαυροι κ.ά., με πιο γνωστούς «εκπροσώπους»  αυτών των οικογενειών, τον παρασαυρόλοφο, τον τρικεράτωψ και τον στεγόσαυρο, αντίστοιχα.

Φυτοφάγο είδος δεινόσαυρου είναι κι η μαιάσαυρα, η οποία θεωρούνταν στοργική μητέρα. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι έμενε έξι ως οκτώ εβδομάδες στη φωλιά, για να σπάσουν τ΄ αυγά της και να βγουν τα καινούργια δεινοσαυράκια, ταΐζοντας τα.

Μια γωνιά που αναπαριστά εν ολίγοις πως ζούσαν οι δεινόσαυροι βρίσκεται στους Κήπους του Όστιν, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πόλη του Τέξας. Στο πάρκο του Όστιν σ΄ ένα χώρο δυο στρεμμάτων έχει δημιουργηθεί μια γωνιά για τους δεινόσαυρους, που μπορεί ν΄ ανήκουν στο παρελθόν, όμως διεγείρουν τη φαντασία.

Οι δεινόσαυροι από τ΄ απολιθωμένα φυτά που βρέθηκαν προφανώς έτρωγαν φτέρες, αλογοουρές, κυκαδώδη, καλαματίδες, κωνοφόρα, μανόλιες και φοίνικες.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις