Τριμερής Επιτροπή για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου “TAP”

Ευρεία σύσκεψη για τον αγωγό TAP, συγκάλεσε το πρωί ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Άρη Γιαννακίδη. Βουλευτές, Δήμαρχοι, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, Αγρότες ζήτησαν να μην περάσει ο αγωγός μέσα από την τύρφη και να υπάρξει πρόβλεψη κι η εταιρία δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς.

Κατά την πολύωρη συζήτηση αποφασίστηκε η σύσταση τριμερούς Επιτροπής διαβούλευσης για την όδευση του αγωγού φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline), που θα αποτελείται από  εκπροσώπους του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ, καθώς και στελέχη της κοινοπραξίας του αγωγού.

Από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, ο Γ.Γ Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, ο Διευθυντής του ΕΠΠΕΡΑΑ, Νίκος Μαμαλούγκας και ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ), Επαμεινώντας Τολέρης.

Εκτός από τον Περιφερειάρχη, παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Περιβάλλοντος, Σταύρος Βαβίας, οι Δήμαρχοι, Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης, Προσωτσάνης Άγγελος Λύσσελης, Δοξάτου Αναστάσιος Χατζηλαζάρου, Καβάλας Κωνσταντίνος Σιμιτζής, ο Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής ΠΑΜΘ, Βασίλης Πιτσινίγκος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος για θέμα Φ/Β, Γεώργιος Ούστογλου, ο Πρόεδρος ΤΕΕ του Περιφεριακού τμήματος Αν. Μακεδονίας, Λάζαρος Βασιλειάδης, ο Εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέξανδρος Τσάμης,  ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, Θέμης Καλπακίδης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, Κωνσταντίνος Σπανούλης και ο Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Περιφέρειας ΑΜΘ, Γιώργος Αρχοντάκης.

Το παρόν έδωσε ο βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ εκ μέρους της εταιρίας «Trans Adriatic Pipeline», συμμετείχαν ο Διευθυντής του TAP στην Ελλάδα, Rikard Scoufias, καθώς και ο σύμβουλος, Στάθης Θεοδωρόπουλος.

Ο  Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα ασφαλείας που τίθενται ενδιαφέρουν όχι μόνο τις τοπικές κοινωνίες, αλλά πρωτίστως την Πολιτεία που λαμβάνει τις αναγκαίες πρόνοιες για να τηρηθούν οι πιο αυστηροί κανονισμοί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

«Τηρούνται όλες οι προδιαγραφές, τόσο για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως έχει γίνει και με τον αγωγό του ΔΕΣΦΑ», διαβεβαίωσε από την πλευρά του, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου.

«Ήταν μια ευρεία σύσκεψη και θέσαμε τα θέματα που μας αφορούν και θέλουμε να ελπίζουμε ότι έγινε κατανοητό ότι πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για το θέμα της τύρφης και γενικότερα της καλλιεργήσιμης γης», μας ανέφερε ο Θέμης Καλπακίδης.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις