Μέθανιο: Το ισχυρό αέριο θερμοκηπίου που πρέπει να μειώσουμε

Το μεθάνιο είναι ένα από τα πιο ισχυρά αέρια θερμοκηπίου, με δυνατότητα να παγιδεύει θερμότητα στην ατμόσφαιρα πολύ περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα. 

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανογραφίας και Ατμόσφαιρας (NOAA), το μεθάνιο είναι υπεύθυνο για το 14% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, συνεισφέροντας περίπου στο 30% της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Οι εκπομπές μεθανίου προέρχονται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών πηγών, όπως οι υγρότοποι και οι ωκεανοί, και των ανθρωπογενών πηγών, όπως η γεωργία, η ενέργεια και τα απόβλητα.

Οι εκπομπές μεθανίου από τη γεωργία

Οι εκπομπές μεθανίου από τη γεωργία προέρχονται κυρίως από εντερικές διεργασίες στα μηρυκαστικά ζώα, όπως οι αγελάδες, τα πρόβατα και τα βουβάλια. Τα μηρυκαστικά παράγουν μεθάνιο όταν πέπτουν φυτικές ίνες.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η γεωργία αντιπροσωπεύει το 40% των ανθρωπογενών εκπομπών μεθανίου στην ΕΕ. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου από τη γεωργία κατά 30% έως το 2030.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές μεθανίου από τη γεωργία

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειώσουμε τις εκπομπές μεθανίου από τη γεωργία. Μερικοί από αυτούς τους τρόπους περιλαμβάνουν:

Βελτίωση της διατροφής των ζώων. Η βελτίωση της διατροφής των ζώων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εντερικών εκπομπών μεθανίου. Για παράδειγμα, η χορήγηση των ζώων με τροφές που είναι χαμηλότερες σε υδατάνθρακες και υψηλότερες σε πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Μείωση του αριθμού των ζώων. Η μείωση του αριθμού των ζώων θα μειώσει επίσης τις εκπομπές μεθανίου από τη γεωργία. Ωστόσο, αυτή δεν είναι μια πρακτική λύση, καθώς η παραγωγή τροφίμων θα μειωνόταν σημαντικά.

Καλύτερη διαχείριση της κοπριάς. Η καλύτερη διαχείριση της κοπριάς μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Για παράδειγμα, η χρήση της κοπριάς για την παραγωγή βιοαερίου ή η εφαρμογή της στο έδαφος με τρόπο που να επιτρέπει στο μεθάνιο να διαλυθεί στην ατμόσφαιρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Άλλες πηγές εκπομπών μεθανίου

Εκτός από τη γεωργία, οι εκπομπές μεθανίου προέρχονται επίσης από άλλες πηγές, όπως:

Ενέργεια. Η καύση ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο, παράγει μεθάνιο.

Απόβλητα. Η υγειονομική ταφή αποβλήτων παράγει μεθάνιο.

Φυσικές πηγές. Οι υγρότοποι και οι ωκεανοί είναι φυσικές πηγές μεθανίου.

Μέτρα για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου

Η μείωση των εκπομπών μεθανίου είναι σημαντική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η ΕΕ έχει λάβει μέτρα για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, όπως:

Την επιβολή κανόνων για τη μείωση των διαρροών μεθανίου από τον ενεργειακό τομέα.

Την προώθηση της χρήσης βιοαερίου, το οποίο παράγεται από κοπριά και άλλα οργανικά υλικά.

Την επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών μεθανίου.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις