Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών 25 κρατών μελών καθώς και της Ισλανδίας και της Νορβηγίας δημοσίευσαν τα αποτελέσματα ελέγχου («σκούπα») διαδικτυακών εμπόρων που πουλούσαν μεταχειρισμένα αγαθά, όπως ρούχα, ηλεκτρονικό εξοπλισμό ή παιχνίδια.
Οι « σαρώσεις» συντονίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πραγματοποιούνται ταυτόχρονα από τις εθνικές αρχές επιβολής. Ο στόχος αυτής της έρευνας ήταν να επαληθευτεί εάν οι πρακτικές αυτών των εμπόρων συμμορφώνονται με το δίκαιο της ΕΕ για τους καταναλωτές. Οι αρχές καταναλωτών έλεγξαν 356 διαδικτυακούς εμπόρους και εντόπισαν 185 (52%) ως δυνητικά παραβιάζοντας τη νομοθεσία της ΕΕ για τους καταναλωτές.
Από το συνολικό ποσό των εμπόρων που ελέγχθηκαν:
- Το 40% δεν ενημέρωσε τους καταναλωτές για το δικαίωμα υπαναχώρησης με σαφή τρόπο, όπως το δικαίωμα επιστροφής του προϊόντος εντός 14 ημερών χωρίς αιτιολόγηση ή κόστος·
- Το 45% δεν ενημέρωσε σωστά τους καταναλωτές για το δικαίωμά τους να επιστρέψουν ελαττωματικά προϊόντα ή αγαθά που δεν μοιάζουν ή λειτουργούν όπως διαφημίζονται.
- Το 57% δεν τήρησε την ελάχιστη περίοδο του ενός έτους νόμιμη εγγύηση για μεταχειρισμένα προϊόντα.
- Από το 34% των εμπόρων που παρουσίασαν περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς στον ιστότοπό τους, το 20% δεν ήταν επαρκώς τεκμηριωμένο και το 28% ήταν προδήλως ψευδείς, παραπλανητικές ή πιθανόν να χαρακτηριστούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές .
- Το 5% δεν παρείχε σωστά την ταυτότητά του και το 8% δεν παρείχε τη συνολική τιμή του προϊόντος , συμπεριλαμβανομένων των φόρων.
Οι αρχές καταναλωτών θα αποφασίσουν τώρα εάν θα λάβουν μέτρα κατά των 185 εμπόρων που προορίζονταν για περαιτέρω έρευνα και θα ζητήσουν συμμόρφωση σύμφωνα με τις εθνικές τους διαδικασίες.
Φόντο
Η Συνεργασία για την Προστασία των Καταναλωτών (CPC) είναι ένα δίκτυο εθνικών αρχών που είναι υπεύθυνες για την επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών. Υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνεργάζονται για την αντιμετώπιση παραβιάσεων του δικαίου των καταναλωτών που συμβαίνουν στην ενιαία αγορά.
Οι υποχρεώσεις των εμπόρων όσον αφορά την ενημέρωση των καταναλωτών καλύπτονται από την οδηγία για τα δικαιώματα των καταναλωτών και την οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο . Οι εμπορικές πρακτικές των εμπόρων δεν πρέπει να παραπλανούν τους καταναλωτές και να συμμορφώνονται με την Οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές . Κατά την πώληση μεταχειρισμένων αγαθών, οι έμποροι θα πρέπει επίσης να σέβονται τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τη νομική εγγύηση συμμόρφωσης που αναφέρεται στην Οδηγία για τις πωλήσεις αγαθών .
Η νέα οδηγία για την ενδυνάμωση των καταναλωτών για την πράσινη μετάβαση , μόλις μεταφερθεί από τα κράτη μέλη στην εθνική τους νομοθεσία, θα διασφαλίσει ότι παρέχονται στους καταναλωτές καλύτερες πληροφορίες σχετικά με την ανθεκτικότητα και την επισκευή των αγαθών και τα νόμιμα δικαιώματα εγγύησης του καταναλωτή στο σημείο πώλησης. Θα ενισχύσει επίσης τους κανόνες προστασίας των καταναλωτών έναντι πρακτικών πράσινης πλύσης και πρόωρης απαξίωσης.
Οι κύριοι τομείς δραστηριότητας είναι ρούχα, αξεσουάρ, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, παιχνίδια και είδη παιχνιδιών, βιβλία, οικιακές συσκευές, εσωτερική διακόσμηση και έπιπλα, CD και βινύλια, προϊόντα παιδικής φροντίδας, αυτοκίνητα (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων), αθλητικά είδη, ανταλλακτικά, μοτοσικλέτες και ποδήλατα, είδη κηπουρικής, do-it-yourself και άλλα.
Στη σάρωση συμμετείχαν τα ακόλουθα κράτη μέλη της ΕΕ: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία. Η Ισλανδία και η Νορβηγία συμμετείχαν επίσης στη σάρωση.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις