ΙΟΒΕ:η καταναλωτική εµπιστοσύνη συνεχίζει να βελτιώνεται



Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος στην Ελλάδα τον Ιούνιο διατηρεί την πρόσφατη ανοδική τάση του και διαµορφώνεται στις 103,7 (από 99,1) µονάδες, στην καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2008.

Η απαισιοδοξία πολιτών και επιχειρήσεων για την εξέλιξη της οικονοµικής δραστηριότητας στη χώρα συνεχώς αµβλύνεται: στις Υπηρεσίες καταγράφεται αισθητή ανάκαµψη προσδοκιών, ενώ και στη Βιοµηχανία, το Λιανικό Εµπόριο και τις Κατασκευές το κλίµα επίσης βελτιώνεται. Η καταναλωτική εµπιστοσύνη συνεχίζει να βελτιώνεται για τέταρτο διαδοχικό µήνα, στα λιγότερο αρνητικά επίπεδα των τελευταίων 4½ ετών, αντανακλώντας λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για την οικονοµική κατάσταση των νοικοκυριών και της χώρας. Όπως είναι εύλογο ένα µέρος της καταγραφόµενης βελτίωσης θα πρέπει να αποδοθεί στην ιδιαίτερα θετική πορεία του τουρισµού που µε τη σειρά της επηρεάζει διάφορους κλάδους της οικονοµίας ενώ στηρίζει εισοδηµατικά µεγάλο πλήθος νοικοκυριών, κυρίως στην περιφέρεια. Αναλυτικότερα:

-    στη Βιοµηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξη της παραγωγής µεταβάλλονται θετικά, µε τις εκτιµήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να κερδίζουν ήπια έδαφος και το δείκτη για τα αποθέµατα να αποκλιµακώνεται.
-    στις Υπηρεσίες, οι εκτιµήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους ανακάµπτουν αισθητά, όπως και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση, µε τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξη της ζήτησης να βελτιώνονται επίσης, αλλά ηπιότερα.
-    στο Λιανικό Εµπόριο, οι αρνητικές εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αµβλύνονται, ενώ και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσµες προοπτικές τους βελτιώνονται, µε το δείκτη των αποθεµάτων να κινείται ελαφρώς ανοδικά.
-    στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρά, εξέλιξη ανάλογη µε εκείνη του δείκτη πρόβλεψης για την απασχόληση.
 -   στην Καταναλωτική Εµπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονοµική κατάσταση της χώρας το επόµενο 12µηνο ενισχύονται σηµαντικά, ενώ οι προθέσεις για αποταµίευση επιδεινώνονται ελαφρά, όπως συµβαίνει και µε τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις