ΙΟΒΕ: Ελαφρώς μειωμένες οι προσδοκίες στη βιομηχανία

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο ελαφρώς χαμηλότερα, στις 97,9 μονάδες (από 98,9 μονάδες τον περασμένο Οκτώβριο και 98,7 μονάδες τον Νοέμβριο του 2017).

 

Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το διεθνές περιβάλλον που επηρεάζει τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις της βιομηχανίας έχει ακόμα αβεβαιότητες. Ένα σημαντικό βήμα επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της συνόδου των G20 μετά την εκεχειρία που συμφώνησαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας για τις εμπορικές τους σχέσεις και την αναστολή της επιβολής νέων επιπρόσθετων δασμών κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συμφωνίας μέχρι τον Ιανουάριο. Ωστόσο, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας δεν έχει λάβει ακόμη τέλος, καθώς, εάν δεν εξευρεθεί συμφωνία με την Κίνα για συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τις διμερείς τους εμπορικές σχέσεις μέσα σε 90 ημέρες, οι εμπορικοί δασμοί θα αυξηθούν στο 25%. Επιπλέον, η οικονομία της Ευρωζώνης, που είναι ο κύριος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών προϊόντων, παρουσίασε στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξής της, στο 1,6%, από 2,2% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και 2,8% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2017

 

Οι εξαγωγές εξακολουθούν να στηρίζουν δυναμικά την εγχώρια μεταποίηση, καθώς εκείνες των βιομηχανικών προϊόντων κινούνται ανοδικά. Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται και στον παρακάτω πίνακα, την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 12,5%, ελαφρώς λιγότερο από το σύνολο των εξαγωγών προϊόντων (16,8%).

 

Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων έχουν επίσης αυξηθεί την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018 αλλά λιγότερο από τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων την ίδια περίοδο (4%), ενώ το εμπορικό έλλειμμα στα βιομηχανικά προϊόντα έχει μειωθεί από 12.554 εκατ. ευρώ στα 12.290 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά -2,1%.

 

Αντίθετα, το ελλειμματικό ισοζύγιο στο σύνολο των εξαγόμενων προϊόντων έχει αυξηθεί την περίοδο Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίου 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 κατά 0,9% (από 15.546 εκατ. ευρώ στα 15.691 εκατ. ευρώ).

 

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση και ο δείκτης στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα παραμένουν αμετάβλητα, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνεται.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις