Καταργείται η περικοπή του 60% της σύνταξης όσων δηλώσουν επιδότηση ή εισόδημα από την πώληση αγροτικών προϊόντων

Επιτέλους, καταργείται η ποινή της περικοπής του 60% της σύνταξης όσων... δηλώσουν επιδότηση ή εισόδημα από την πώληση αγροτικών προϊόντων, που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου.

Όπως έχουμε ήδη γράψει μέσα από πρόσφατες αποκαλυπτικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρωνα Χιλετζάκη, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση απαλλάσσει τους συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ από αυτό το... «πέναλτι», ενώ για τους ετεροεπαγγελματίες αγρότες, όσους δηλαδή ανήκουν σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, το μειώνει γύρω στο 30 ή 40%.

Έτσι, στηρίζει - εμμέσως πλην σαφώς - την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η χώρα μας λόγω της δραματικής μείωσης της αγροτικής παραγωγής, ιδιαίτερα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων!

Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει σχετική διάταξη, βάσει της οποίας επεκτείνει και πέραν του 2025 την προστασία των δικαιούχων του πρώην ΟΓΑ από την περικοπή του 60% της σύνταξής τους.

Μπαίνει δηλαδή τέλος στο «απίστευτο» μέτρο Κατρούγκαλου του Νόμου 4387 του 2016, που είχε προκαλέσει τότε τεράστια σύγχυση και σφοδρότατες αντιδράσεις, αφού τα μέτρα αυτά είχαν παίξει σημαντικό ρόλο στην απόφαση των αγροτικών φορέων να οργανώσουν αποβάσεις στην Αθήνα, που είχαν εξελιχθεί και επεισοδιακές, με τη μετατροπή του κέντρου της πρωτεύουσας σε... πεδίο μάχης με τα ΜΑΤ.

Βέβαια, η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών δεν ανήκει στον ΟΓΑ. Για τους λεγόμενους λοιπόν “αγρότες ειδικού καθεστώτος” που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, από τα μέσα Μαΐου του 2016 και μετά προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου ότι θα έχαναν το 60% της σύνταξής τους στην περίπτωση που δήλωναν αγροτικό εισόδημα. Είχε προκληθεί τότε σάλος στην ελληνική κοινωνία.

Είχαν γίνει πάρα πολλές ερωτήσεις βουλευτών της Κρήτης που ζητούσαν διευκρινίσεις για την “αντιπαραγωγική” αυτή απόφαση, που έβαζε φρένο στην παραγωγή χιλιάδων τόνων προϊόντων από πάρα πολλούς αγρότες που έβγαιναν στη σύνταξη και πλέον ήταν αναγκασμένοι να μεταφέρουν τη γη τους στους κληρονόμους τους ή να την ενοικιάσουν σε τρίτους. Και βέβαια, είχε ξεσπάσει σάλος και στον χώρο της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, με τους φορείς ενεργοποίησης να τρέχουν και να μη φτάνουν, για να γίνει η μεταβίβαση των δικαιωμάτων των νέων συνταξιούχων προς άλλα άτομα, προκειμένου να μη βρεθούν επιδοτήσεις στο όνομά τους και τους περικόψουν τη σύνταξη.

Έτσι, λοιπόν, η διάταξη που θα έρθει τώρα στη Βουλή - όπως αναφέρουν οι πληροφορίες - θα αφορά γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς, ενώ για τους συνταξιούχους των υπόλοιπων ταμείων που συνεχίζουν να εργάζονται σε αγροτική δραστηριότητα ή και αλλού η περικοπή της σύνταξης μειώνεται στο 30 ή στο 40%.

Βέβαια, παραμένει η περικοπή αυτή ως ένα μέτρο που έρχεται και “τιμωρεί” την παραγωγή προϊόντων. Είναι λοιπόν κάτι που κάνει τους αγρότες να ευελπιστούν στην απόλυτη κατάργηση του “πέναλτι” στο μέλλον, ξεκινώντας από τη μείωση της ποινής.

Από 119 ευρώ τον μήνα

Στο μεταξύ, έχουμε και άλλες σημαντικές αλλαγές. Όπως γράψαμε και πρόσφατα, το νομοσχέδιο θα καθιερώνει νέους τρόπους προσδιορισμού των εισφορών, θεσπίζοντας έξι ασφαλιστικές κατηγορίες:

- Η πρώτη κατηγορία προβλέπει για το 2020 εισφορά 87 ευρώ για κύρια σύνταξη και 32 ευρώ για την υγεία, δηλαδή συνολικά 119 ευρώ τον μήνα.

- Η δεύτερη κατηγορία προβλέπει 143 ευρώ.

- Η τρίτη κατηγορία προβλέπει 171 ευρώ.

- Η τέταρτη κατηγορία προβλέπει 205 ευρώ.

- Η πέμπτη κατηγορία προβλέπει 246 ευρώ.

- Η έκτη κατηγορία προβλέπει 315 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που γίνονται με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου είναι ότι πλέον επιστρέφουν οι αγρότες στο προηγούμενο καθεστώς, όπου και έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν και, όσο πιο μεγάλη είναι αυτή, τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα έχουν.

Να σημειώσουμε ότι η πρώτη κατηγορία των 119 ευρώ για το τρέχον έτος είναι υποχρεωτική για όλους. Όποιος δηλαδή δεν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία, αυτομάτως θα εντάσσεται στην πρώτη κατηγορία.

Σύμφωνα, τέλος, με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η κυβέρνηση σκοπεύει το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 20 του μήνα να έχει καταθέσει το επίμαχο νομοσχέδιο και να αρχίσει αναδρομικά η ισχύς του από την πρώτη μέρα του χρόνου.

ΠΗΓΗ:neakriti.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις