Πετρέλαιο: Στον αέρα η μείωση της παραγωγής και οι τιμές

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ομάδας των Είκοσι (G20) δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν για να εξασφαλίσουν «τη σταθερότητα της αγοράς» πετρελαίου, αλλά απέφυγαν να αναφερθούν σε μείωση της παραγωγής.

Η Νορβηγία, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου στη Δυτική Ευρώπη δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο για τη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής της, αν ο ΟΠΕΚ+ υλοποιήσει τη συμφωνία για τη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής του.

«Το πώς θα υλοποιηθεί μία μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής από τη Νορβηγία, αλλά και το μέγεθός της, θα πρέπει να το επανεξετάσουμε» δήλωσε η υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας Τίνα Μπρου, σε γραπτή δήλωσή της, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, προς το πρακτορείο Reuters.

Εξ άλλου η πετρελαϊκή εταιρία της Σαουδικής Αραβίας Saudi Aramco αναμένεται να αποφασίσει και να ανακοινώσει αύριο, την τιμολογιακή πολιτική της για τις εξαγωγές αργού πετρελαίου του Μαΐου, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Σημειώνεται πως οι υπουργοί Ενέργειας της Ομάδας των Είκοσι (G20) δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν για να εξασφαλίσουν «τη σταθερότητα της αγοράς» πετρελαίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στη δημοσιότητα και στην οποία δεν γίνεται καμιά αναφορά σε μείωση της παραγωγής.

«Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα και άμεσα μέτρα για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα της αγοράς ενέργειας», δηλώνουν οι υπουργοί σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα μετά την εικονική σύνοδο κορυφής τους που οργανώθηκε από τη Σαουδική Αραβία.

Την Πέμπτη, λοιπόν, συμφωνήθηκε κατ´αρχήν, ότι οι χώρες που απαρτίζουν τον ΟΠΕΚ+, μπορούν να προχωρήσουν σε μείωση εξόρυξης κατά 10 εκ. βαρέλια/24ωρο.

Η Σαουδική Αραβία, μαζί με τη Ρωσία συμφώνησαν να πάνε σε μείωση μέχρι 8,5 εκ. βαρέλια/24ωρο, το υπόλοιπο της μείωσης μέχρι τα 10 εκ. πρέπει να σηκώσουν οι άλλες χώρες που μετέχουν στο σχήμα ΟΠΕΚ+.

Το Μεξικό δεν δέχτηκε να υπογράψει την πρόταση που του έγινε για μείωση 400 χιλ. βαρέλια/24ωρο και αντιπρότεινε μείωση 100 χιλ.
Η Σαουδική Αραβία με τη σειρά της δεν υπογράφει αν δε συμμετέχει στη συμφωνία και το Μεξικό.

Όλα αυτά μπορεί να γεμίζουν μικρές τρύπες σε ένα τεράστιο παζλ δυσκολιών και αντιμετώπισης ενός προβλήματος με επίδραση στην παγκόσμια οικονομία, η οποία από τις αρχές του 2020 ταλανίζεται, εκτός των άλλων, και από την πανδημία. 

Η τωρινή συμφωνία που φαίνεται τελικά να επιτυγχάνεται, θα ισχύσει για το δίμηνο Μαίου-Ιουνίου και μετά... βλέπουμε! Ωστόσο, η συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας είναι τέτοια που, σύμφωνα με τα λόγια του Γ.Γ. του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ Μπαρκίντο, στα τέλη Απριλίου το πλεόνασμα σε πετρέλαιο θα ανέλθει στα 14,7 εκ. βαρέλια/24ωρο! 

Οι δεξαμενές φύλαξης είναι πλέον γεμάτες! 

Η διαχείρηση ενός τέτοιου ζητήματος απαιτεί μια συμφωνία όλων, κυρίως των μεγάλων παραγωγών υδρογονθρακων στον κόσμο. 
Το σπάσιμο της συμφωνίας από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, το Μάρτιο, στα πλαίσια του ΟΠΕΚ+ (όπου ο μεγάλος παίκτης εκτός ΟΠΕΚ, είναι η Ρωσία), φάνηκε ως μια κόντρα των δυο μεγάλων παραγωγών. Μια κατά μέτωπο επίθεση και όποιος αντέξει. Εκείνος που θα χάσει θα υποχωρήσει. Οι αναλυτές σε όλο τον κόσμο διερωτώνται τι είχαν στο μυαλό τους οι σεΐχηδες του Ριαντ όταν έπαιρναν αυτή την απόφαση. Να υποχωρήσει η Ρωσία; 

Μα, όπως αναφέρει σε βρετανικό εκδοτικό ο Άραβας αναλυτής, Άμπντελ Ατουάν, «για τη Ρωσία τα έσοδα από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων φτάνουν το 20% του ΑΕΠ της όταν στη Σαουδική Αραβία ανέρχονται στο...90%...»! 
- Η Σαουδική Αραβία με το σπάσιμο της συμφωνίας και τη ρήξη των τιμών ακόμα και κάτω από...20 δολ. το βαρέλι, παλεύει με τον...εαυτόν της, εκτιμά ο ρώσος αναλυτής Κωνσταντίν Σίντοροφ!

Ένα μήνα, λοιπόν, αργότερα το Ριαντ επανέρχεται σε μια νέα συμφωνία, αφού ουσιαστικά έχει προβεί σε μια «άνευ όρων παράδοση», όπως εκτιμά το σύνολο των αναλυτών. 

Και οι ΗΠΑ; Που το παίζουν ως επιδιαιτητές αφ´ υψηλού; Είναι...άσχετοι των όσων λαβαίνουν χώρα; Τυχαία ο Τραμπ τηλεφώνησε δυο φορές στον Πούτιν με αντικείμενο συνομιλίας τους το πετρέλαιο; Τυχαία ο Πούτιν επιμένει στην πρόταση ότι απαιτείται μια συνολική συμφωνία με συμμετοχή όλων των χωρών παραγωγών;

Αν και είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς τον τρόπο σκέψης των σεΐχηδων ωστόσο, εκτιμάται ότι βγαίνοντας από τη συμφωνία ΟΠΕΚ+ που λειτούργησε θετικά τα προηγούμενα τρία σχεδόν χρόνια, το Ριαντ είχε και ένα... δεύτερο και ίσως πιο σημαντικό γί αυτό, στόχο. Να επανέλθει στην πρώτη θέση σε εξαγωγές πετρελαίου, θέση που έχασε λόγω της πληθώρας εξαγωγών αμερικανικού πετρελαίου που εξορύσσεται με σχιστολιθικό τρόπο! 

Η διατήρηση των τιμών πάνω από 60 δολ. με μείωση εξαγωγών από το σχήμα ΟΠΕΚ+ «δούλεψε» υπέρ της ενίσχυσης εξόρυξης και εξαγωγών του... σχιστολιθικού από εκατοντάδες εταιρίες που ξεφύτρωσαν στις ΗΠΑ σαν τα... ραπανάκια! Το προϊόν τους αν και πιο ακριβό από των άλλων, ωστόσο το προώθησαν στη διεθνή αγορά οι αμερικανοί επιτετραμένοι, υπουργοί και μάνατζερς με κάθε (ακόμα και εκβιαστικό), τρόπο! Έτσι έφθασε η Πολωνία, η Ελλάδα κ.α. χώρες της Ευρώπης να προμηθεύονται υγροποιημένο αέριο (LNG), από αμερικανικές εταιρίες με κόστος από 25-45% ακριβότερο από το αντίστοιχο των αγωγών! 

Τώρα, με την κρίση και την... ακαταλαβίστικη πολιτική των σεΐχηδων, η τιμή έπεσε κατακόρυφα και οι μικρομεσαίες εταιρίες εξόρυξης στις ΗΠΑ πτώχευσαν και κλείνουν η μια πίσω από την άλλη...

Από δω πηγάζουν και οι... απειλητικές νουθεσίες του Τραμπ προς Μόσχα και Ριαντ να τα «βρείτε μεταξύ σας»! Κυρίως προς Σαουδάραβες τους οποίους κρατούν στο χέρι και στρατιωτικά και πολιτικά και οικονομικά! 

Εν κατακλείδι, η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται σφόδρα, και ο Τραμπ προσωπικά εν όψει εκλογών, ώστε η τιμή του πετρελαίου να ανεβεί... Μόνο που θέλει αυτό να γίνει χωρίς αμερικανική συμμετοχή στη μείωση της εξόρυξης...

Ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Νταν Μπρουιέτ, ανέφερε ότι δεν μπαίνει θέμα μείωσης αφού «οι αμερικανοί παραγωγοί πουλάνε σήμερα στο 50-60% των ποσοτήτων που πουλούσαν πριν ένα χρόνο...». Άρα, θεωρεί ο υπουργός, η μείωση έγινε περίπου στα 2 εκ. βαρέλια/24ωρο! 

Πράγματι... ενδιαφέρουσα αμερικανική αριθμητική, δεν είναι έτσι; 

Ενώ όλοι, ως αποτέλεσμα της κρίσης και της συρρίκνωσης της παγκόσμιας οικονομίας, είχαν μείωση εξόρυξης και εξαγωγών, και συζητάνε πως να αντιμετωπίσουν την κρίση από κοινού, έρχονται οι αμερικανοί και λένε, «πάρτε μέτρα εξομάλυνσης εσείς, αναλάβετε υποχρεώσεις μεταξύ σας, αλλά προς το δικό μας συμφέρον»!!! Ακόμα και το Bloomberg αναγνωρίζει ότι « οι ΗΠΑ επιδιώκουν να σώσουν το δικό τους σχιστολιθικό σε βάρος των άλλων...»!

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις