Tο κόστος του οικιακού εργατικού δυναμικού στα αγροκτήματα της Βρετανίας

Οι καλλιεργητές φρούτων και λαχανικών του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν μια απότομη αύξηση του κόστους και αγωνίζονται να διατηρήσουν βιαστικά στρατολογημένους ντόπιους συλλέκτες, αφού το κλείδωμα του κοροναϊού εμπόδισε την άφιξη του συνηθισμένου εποχιακού εργατικού δυναμικού από την Ανατολική Ευρώπη.

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο μπαίνει σε περίοδο αιχμής, οι καλλιεργητές καλλιεργειών από φράουλες έως σπαράγγια δήλωσαν ότι αγωνίζονται καθώς το υψηλότερο κόστος πρόσληψης και εργασίας δεν αντισταθμίστηκε από οποιαδήποτε αύξηση των τιμών που πληρώθηκαν για τα προϊόντα τους.

Τα φρούτα και τα λαχανικά συνήθως συλλέγονται από περίπου 70.000 έως 80.000 μετανάστες εργαζόμενους, κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, οι οποίοι προσλαμβάνονται το χειμώνα, ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο την άνοιξη και επιστρέφουν στο σπίτι μόλις τελειώσει η σεζόν.

Αλλά η πανδημία έπληξε με το που ξεκίνησε η φετινή σεζόν, αποτρέποντας το ταξίδι για πολλούς. Αυτό ανάγκασε τους αγρότες να ξεκινήσουν βιαστικά μια νέα προσπάθεια στελέχωσης για εργαζόμενους με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο, με την υποστήριξη μιας κυβερνητικής εκστρατείας.

Ο αγώνας προβάλλει τα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο τομέας μετά τη λήξη της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών της ΕΕ όταν λήξει η φάση μετάβασης του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου, εκτός εάν το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέψει πρόσθετες προβλέψεις για τους εργαζόμενους στο εξωτερικό.

Η εργασία μπορεί να αντιπροσωπεύει έως και το 70% του κόστους μιας εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Αγροτών.

Ο κ. Davison, του οποίου η επιχείρηση παράγει ετήσιο κύκλο εργασιών 25 εκατομμυρίων £ από τις πωλήσεις φρούτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι η παραγωγικότητα ήταν πολύ χαμηλότερη μεταξύ πολλών από τους πρόσφατα προσληφθέντες εργαζομένους με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου το ένα τρίτο των οποίων έχουν ήδη φύγει.

Η τοπική προσπάθεια πρόσληψης ήταν σχετικά επιτυχημένη. Ο Tom Bradshaw, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών, δήλωσε ότι μεταξύ 20 και 30% των επιλογών ήταν Βρετανοί ή Βρετανοί κάτοικοι, από λιγότερο από 1% προηγουμένως. Αλλά ο κύκλος εργασιών του προσωπικού είναι τουλάχιστον διπλάσιος πέρυσι.

Τα προβλήματα στελέχωσης έχουν αυξήσει τις πιέσεις κόστους και ο Ali Capper, πρόεδρος του συμβουλίου της κηπουρικής και πατατών της NFU, δήλωσε ότι η ένωση προετοιμάζει μια αξιολόγηση των αυξήσεων που θα μοιραστούν με την κυβέρνηση και τα σούπερ μάρκετ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις