Εκπτώσεις ως 45% στα τιμολόγια ρεύματος

Συνεχίζεται ο πόλεμος των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, με τους προμηθευτές να μεταφέρουν τον ανταγωνισμό στο μέτωπο των εκπτώσεων.

Η περίοδος των χαμηλών τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς, με την Οριακή Τιμή Συστήματος να βρίσκεται στα επίπεδα των 34 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Μάιο), έναντι σχεδόν 66 ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα, δίνει το περιθώριο στους παίκτες της αγοράς να παρέχουν μεγαλύτερες εκπτώσεις προς τους καταναλωτές.

Οι ανεξάρτητοι προμηθευτές, έχοντας ξεπεράσει το 1,15 εκατομμύριο πελάτες, διεκδικούν διεύρυνση του μεριδίου τους στοχεύοντας κυρίως στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, η οποία μετρά περί τα 5,6 εκατομμύρια πελάτες στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, ο ανταγωνισμός των εταιρειών προμήθειας ρεύματος επικεντρώνεται στην παροχή χαμηλότερων τιμών υπό όρους και προϋποθέσεις, αφήνοντας όμως αμετάβλητα τα βασικά τιμολόγια ρεύματος. Με πιο απλά λόγια, δίνουν μεγάλες εκπτώσεις σε όσους είναι συνεπείς στις πληρωμές τους και αν αυτή την προϋπόθεση δεν την τηρήσουν, τότε η χρέωσή τους γίνεται με το βασικό τιμολόγιο της κιλοβατώρας.

Οι ίδιοι παράγοντες παρατηρούν ότι η πλειονότητα των παικτών, ιδιωτών και ΔEH, έχουν ως προ εκπτώσεων τιμή στα ίδια επίπεδα, δηλαδή το 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για την ακρίβεια, οι ανταγωνιστές της δημόσιας εταιρείας έχουν ένα εύρος 0,099 με 0,11 ευρώ. Και πάνω σε αυτές τις κύριες τιμές ξεκινούν τις μεγάλες εκπτώσεις ή εφαρμόζουν μία διαφορετική εμπορική πολιτική.

Πρόσφατη είσοδο στον ανταγωνισμό με μία ξεχωριστή τέτοια τιμολογιακή πολιτική έκανε η Protergia, λανσάροντας τη σειρά των σταθερών πακέτων Genius 1, 2, 3, τα οποία περιλαμβάνουν συνολικό ποσό χρέωσης της προμήθειας (χωρίς τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις) ανάλογα με το μέγεθος της κατανάλωσης. Π.χ. αν ένα νοικοκυριό καίει… μέχρι 2.500 κιλοβατώρες τον χρόνο, μπορεί να επιλέξει το σταθερό ποσό (πακέτο Genious 1) των 19 ευρώ. Για εκείνα που καταναλώνουν έως 4.500 κιλοβατώρες τον χρόνο η Protergia δίνει το Genius 2 των 28 ευρώ και για τους οικιακούς πελάτες που καίνε έως 6.500 ευρώ ετησίως αντιστοιχεί το προϊόν Genius 3, με 43 ευρώ.

Η ίδια εταιρεία βέβαια παρέχει και το προϊόν με την έκπτωση 45% επί του βασικού της τιμολογίου για όσους είναι συνεπείς στην πληρωμή του λογαριασμού τους.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, στις 22 Ιουνίου το προϊόν με την έκπτωση 45% τρέχει και η εταιρςία προμήθειας ενέργειας Ήρων, με σύμβαση αορίστου χρόνου προς τους πελάτες της.

Την ίδια εμπορική πολιτική ακολούθησε και η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» (πρώην ΕΠΑ Αττικής), απευθυνόμενη πάντα στους συνεπείς πελάτες, ενώ η NRG παρέχει έκπτωση 35%.

Η ΔEH την περασμένη Δευτέρα ανακοίνωσε τη συνέχιση της παροχή έκπτωσης 8% στα οικιακά νοικοκυριά με καταναλώσεις άνω των 2.000 kWh.

Οι προμηθευτές, πέραν των εκπτώσεων, ακολουθούν και την πολιτική των δώρων, π.χ. 50 ευρώ μείωση στον πρώτο λογαριασμό, 50 ευρώ κάρτα καυσίμων κ.λπ.

Ο ανταγωνισμός εντείνεται ανάμεσα στους παρόχους και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι τον νέο κύκλο θα τον δούμε από τον Σεπτέμβριο, ανάλογα βέβαια και με την πορεία της χονδρεμπορικής αγοράς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις