Συρρίκνωση του ΑΕΠ βλέπουν τώρα οι οικονομολόγοι

Τα νέα lockdowns που ανακοινώνονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να περιοριστεί η νέα έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού προκάλεσαν σειρά υποβαθμίσεων των προβλέψεων οικονομικής ανάπτυξης, με τα περιοριστικά μέτρα να απειλούν την ανάκαμψη της Ευρώπης.

Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται τώρα να συρρικνωθεί κατά 2,3% το δ’ τρίμηνο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των Financial Times, επίδοση χειρότερη από αυτήν που αναμένονταν πριν την ανακοίνωση των νέων περιορισμών.

Στο τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο η οικονομία του μπλοκ είχε ανακάμψει, εμφανίζοντας ρυθμό ανάπτυξη-ρεκόρ, ύψους 12,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, αν και το ΑΕΠ παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερο του προ πανδημίας επιπέδου.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν σε Γαλλία, Γερμανία και άλλες χώρες τις τελευταίες ημέρες, ώθησαν τους οικονομολόγους να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους.

Στη δημοσκόπηση των FT συμμετείχαν 18 οικονομολόγοι από κορυφαίες τράπεζες και ιδρύματα, από τους οποίους μόνον ένας θεωρεί πως η οικονομία δεν θα συρρικνωθεί το δ’ τρίμηνο. Σημειώνεται πως οι περισσότεροι προέβλεπαν θετικό ρυθμό ανάπτυξης προηγουμένως.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις