Σταϊκούρας: Απολιγνιτοποίηση «εξοικονομώ» & ψηφιοποίηση οι 4 πυλώνες του Σχεδίου Ανάκαμψης

Σύντομα θα οριστικοποιήσουμε το Σχέδιο Ανάκαμψης σε συνεργασία με την Κομισιόν. Οι 4 πυλώνες του Σχεδίου. Επιτάχυνση του ΑΕΠ κατά 2,1% το 2021 λόγω των 5,5 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν. Στο 1% του ΑΕΠ η αξία της προχρηματοδότησης που θα λάβει η χώρα.
Τους 4 πυλώνες του Σχεδίου Ανάκαμψης περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Εξήγησε πως «συζητούμε την πρότασή μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα και να απορροφήσουμε σημαντικό μέρος των χρημάτων το 2021».
Κάποια από τα σχέδια είναι ήδη ώριμα, όπως επισήμανε. Δίνοντας ως παράδειγμα τις δράσεις για την απολιγνιτοποίηση, την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, τη ψηφιοποιηση, καθώς και άλλα σχέδια. Τα οποία, όπως είπε, είναι σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ανέφερε την πρόβλεψη για απορρόφηση 5,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2021, κάτι που θα επιταχύνει το ΑΕΠ κατά 2,1%. Επίσης μίλησε για προχρηματοδότηση κατά 10% κάτι που ισοδυναμεί με πόρους αξίας άνω του 1% του ελληνικού ΑΕΠ μία αναλογία που είναι υψηλότερη από ότι σε άλλα κράτη - μέλη.
Πάρα πολύ σημαντικό είναι, όπως επισήμανε, το πώς θα κινητοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας της χώρας.Έδωσε έμφαση σε ΣΔΙΤ και σε άλλα εργαλεία με στόχο την ενίσχυση της μόχλευσης.
Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα που υπάρχει αυτή την περίοδο αλλά και την ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η ελληνική οικονομία.
Έτοιμο σε 2 μήνες
Έχουμε ήδη καταθέσει, όπως επισήμανε, ένα «ρεαλιστικό σχέδιο» που θα βοηθήσει την Ελλάδα να πάει μπροστά. «Βρισκόμαστε σε μία φάση συνεργασίας με την Επιτροπή ούτως ώστε να διαμορφώσουμε την τελική εκδοχή του», ανέφερε. Εκτιμώντας πως η τελική του μορφή θα είναι έτοιμη το προσεχές 2μηνο.

Θα έχουμε την ευκαιρία όχι μόνο να ανακάμψουμε, είπε, αλλά και να έχουμε μία αειφόρο οικονομική ανάπτυξη. «Είναι μία ευκαιρία την οποία είμαστε αποφασισμένοι να αδράξουμε έτσι ώστε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας» επισήμανε ο υπουργός.

 

Ο ΥΠΟΙΚ μίλησε για τους μεγάλους τριγμούς που προκαλεί η εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό. Αλλά και για τη στήριξη που παρείχαν τα μέτρα στήριξης.

Περιέγραψε την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων αλλά και τις παρεμβάσεις για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αναφέρθηκε όμως και στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία και στις μεγάλες προσπάθειες που πρέπει να γίνουν ούτως ώστε να διατηρηθεί η ανθεκτικότητά της.

Επισήμανε την ανάγκη να γίνει η μέγιστη χρήση των διαθέσιμων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ που τροφοδοτεί το ελληνικό σχέδιο των 32 δις ευρώ.

Ο ΥΠΟΙΚ περιέγραψε τις παρεμβάσεις επενδύσεων των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Ελληνικό σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ. Ανέλυσε τους τέσσερις πυλώνες του σχεδίου:

1.Πράσινη ανάπτυξη με παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, αλλά και τη διασύνδεση των νησιών.

2. Ψηφιακές παρεμβάσεις με έμφαση στην 5G τεχνολογία.

3. Παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, την αναβάθμιση της υγείας, μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την εκπαίδευση, αλλά και την έρευνα και Τεχνολογία.

4. Ο τέταρτος πυλώνας περιλαμβάνει τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους κλάδους.

Όπως επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ όλοι αυτοί οι άξονες συνδυάζονται με διαρθρωτικές αλλαγές.
Της Δήμητρας Καδδά

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις