Αρνητικά επιτόκια για καταθέσεις μέχρι 16.000 δολ. επιβάλλουν τώρα στη Δανία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου του 2020, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Δανίας επιβάλλουν αρνητικά επιτόκια ακόμη και σε λογαριασμούς που δεν υπερβαίνουν τις 16.000 δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ώς τώρα μεταβίβαση του κόστους των αρνητικών επιτοκίων από τις τράπεζες στους καταθέτες. Η Κάρεν Φρόσιγκ, διευθύνουσα σύμβουλος της Sydbank, υπογραμμίζει πως ο τραπεζικός κλάδος της Δανίας κατάφερε τελικά να εντάξει στην κανονικότητα κάτι που σε άλλες χώρες παραμένει ταμπού. «Δεν γίνεται πια φασαρία για το θέμα και αυτό είναι σημαντικό», τόνισε σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg και προσέθεσε πως το πλεόνασμα καταθέσεων στην τράπεζά της υπερβαίνει πλέον τα 30 δισ. δανικές κορόνες, ποσό αντίστοιχο των 4,9 δισ. δολαρίων, και «δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην έχουμε αρνητικά επιτόκια».

Η Δανία κατέφυγε στη λύση των αρνητικών επιτοκίων πολύ νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα και συγκεκριμένα το 2012. Τότε η κεντρική τράπεζα της χώρας υιοθέτησε για πρώτη φορά επιτόκια με αρνητικό πρόσημο προκειμένου να διατηρήσει και να διασφαλίσει τη σύνδεση της δανικής κορόνας με το ευρώ. Αρχικά οι τράπεζες της Δανίας εξέφρασαν φόβους για μια μαζική αντίδραση των πελατών τους. Προϊόντος του χρόνου, όμως, η ανησυχία υποχώρησε. Από το 2015 ορισμένες τράπεζες έκαναν το πρώτο βήμα επιβάλλοντας αρνητικά επιτόκια στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων. Σταδιακά φτάσαμε στο σήμερα με όλες τις μεγάλες τράπεζες της Δανίας να έχουν αρνητικά επιτόκια σε λογαριασμούς τόσο των επιχειρήσεων όσο και των απλών πολιτών.

Σύμφωνα με τον Μάρτεν Σπάντζε, επικεφαλής των συμβούλων νομισματικής πολιτικής στην Τράπεζα της Δανίας, το γεγονός ότι έχει γίνει κοινά αποδεκτή η πολιτική αυτή μεταξύ των ιδρυμάτων της χώρας θα καταστήσει πιο αποτελεσματική τη νομισματική πολιτική. Για τη Φρόσιγκ, πάντως, η πολιτική αυτή δουλεύει προς δύο κατευθύνσεις. Οπως επισημαίνει, οι Δανοί υφίστανται μεν τα αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις τους αλλά ταυτοχρόνως καταβάλλουν και τα χαμηλότερα επιτόκια του κόσμου στα στεγαστικά τους δάνεια.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις