Στασιμοπληθωρισμό προκαλεί η άνοδος των εμπορευμάτων
Στασιμοπληθωρισμό προκαλεί η άνοδος των εμπορευμάτων

Η τιμή brent ξεπέρασε τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά σε διάρκεια τριών ετών, το φυσικό αέριο παράδοσης Οκτωβρίου διαπραγματεύεται στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια επταετίας και ο δείκτης του Bloomberg για τα Εμπορεύματα εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δεκαετίας. Σε άνοδο και οι τιμές ειδών διατροφής, πυροδοτούμενη από την καταστροφή της σοδειάς στη Βραζιλία, με το δείκτη του FAO των Ηνωμένων Εθνών να παρουσιάζει άλμα 33% τους τελευταίους 12 μήνες.

Τα αυξανόμενο κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις πλήττει την εμπιστοσύνη, ενώ ωθεί τον πληθωρισμό σε μεγαλύτερη του αναμενομένου άνοδο. Η εξέλιξη αυτή βάζει τους διαμορφωτές πολιτικής στη δυσάρεστη θέση να επιλέξουν ανάμεσα στην περαιτέρω αύξηση των τιμών ή επιβράδυνση της οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι οι συγκρίσεις με τις αυξήσεις του πληθωρισμού της δεκαετίας του 1970 θεωρούνται υπερβολικές από πολλούς κεντρικούς τραπεζίτες, η ανησυχία έγκειται μήπως οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των τιμών τροφοδοτήσουν μία αέναη ζήτηση για υψηλότερους μισθούς, οδηγώντας τελικά την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο.

Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι μία αύξηση 20% στις τιμές εμπορευμάτων συνεπάγεται μία μεταβίβαση αξίας τουλάχιστον 550 δισ.δολαρίων – όσο περίπου το ετήσιο ΑΕΠ του Βελγίου – από τους καταναλωτές εμπορευμάτων σε αυτούς που παράγουν τα περισσότερα εμπορεύματα 

Ηδη, η απότομη μείωση της παραγωγής σε μία σειρά από ενεργοβόρες βιομηχανίες της Κίνας εκτιμάται ότι θα έχει επίπτωση στην ανάπτυξη φέτος, με οικονομολόγους της Goldman Sachs και της Morgan Stanley να κατεβάζουν τον πήχη των προβλέψεών τους. 

«Υπάρχει ένα όριο στο μέγεθος της ανόδου των τιμών που μπορούμε να συνεχίσουμε να χαρακτήριζουμε ως προσωρινό. Οι υψηλότερες ενεργειακές τιμές οδηγούν συχνά σε κάμψη της εμπιστοσύνης, ειδικά σε μία περίοδο που οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανάκαμψη της οικονομίας», αναφέρει ο Τζόρτζ Μπάκλεϊ της Nomura. 

«Οι κρίσεις που αντιμετωπίζουμε περιορίζουν την προσφορά στην οικονομία συγκριτικά με την αύξηση της ζήτησης. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η νομισματική πολιτική δεν θα αυξήσει την προσφορά ημιαγωγών ή άλλων αγαθών που βρίσκονται σε έλλειψη», αναφέρει ο ίδιος ο αναλυτές, υποδηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ακόμη και με μέτρα από τις κεντρικές τράπεζες, πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν θα λυθεί εύκολα.  

Πηγή: Moneyreview

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις