Επίδομα φυσικού αερίου: Ενεργοποιείται με τροπολογία – Χορηγείται με κριτήρια
Επίδομα φυσικού αερίου: Ενεργοποιείται με τροπολογία – Χορηγείται με κριτήρια

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 8 ,με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Οικονομικών δύνανται να παρέχεται από τον ειδικό λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, επιδότηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου.

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου. Με κοινή απόφαση των αρμόδιων υπουργών, καθορίζονται οι δικαιούχοι καταναλωτές λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια για τη χορήγηση της επιδότησης, το ύψος της επιδότησης ανα θερμική μεγαβατώρα, η διαδικασία,ο τρόπος χορήγησης της ο χρόνος εκκαθάρισης ,η περίοδος κατανάλωσης,ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων.

Όπως είχε αποκαλύψει η «Ημερησία», το νέο επίδομα θα δοθεί πέρα από το επίδομα θέρμανσης στα πληττόμενα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και αναμένεται να λειτουργεί συμπληρωματικά, ενώ θα καταβάλλεται με αντίστοιχο τρόπο. Υπενθυμίζουμε, πως ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε πως μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα επιδοτείται με 3 ευρωλεπτά ανά κιλοβατώρα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη χαμηλή τάση, με πλαφόν τις 300 κιλοβατώρες. Ανάλογα, αναμένεται να λειτουργήσει και το επίδομα φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τους δείκτες που παρατίθενται στο σχέδιο του ΥΠΕΝ, τα νοικοκυριά που πλήττονται από ενεργειακή φτώχεια ήταν 573.000 το 2016 ή 13,8 % του συνόλου, ποσοστό το οποίο μειώθηκε σε 11,2 % το 2019. Το σχέδιο αποσκοπεί σε μείωση του ποσοστού σε 7% το έτος 2025 (περίπου 286.000 νοικοκυριά) και σε 3% το έτος 2030 (περίπου 143.000 νοικοκυριά).

imerisia.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις