ΗΠΑ: Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,6% τον Οκτώβριο
ΗΠΑ: Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,6% τον Οκτώβριο

 Οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ξανά τον Οκτώβριο, προσφέροντας ελάχιστες ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού εδώ και δεκαετίες πρόκειται να μειωθεί σύντομα.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,6% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Το χονδρικό κόστος του φυσικού αερίου και των λαχανικών αυξήθηκε ραγδαία, αντιπροσωπεύοντας ένα σημαντικό κομμάτι της αύξησης. Οικονομολόγοι σε έρευνα της The Wall Street Journal προέβλεπαν επίσης αύξηση κατά 0,6%.

Από τον Ιανουάριο οι τιμές χονδρικής σημειώνουν άνοδο τουλάχιστον 0,5% κάθε μήνα. Πριν από την πανδημία είχαν κατά μέσο όρο αύξηση χαμηλότερη από 0,2% κάθε μήνα.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού παρέμεινε αμετάβλητος στο 8,6%. Σημειώνεται πως πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από την αναδιαμόρφωση του δείκτη το 2009 και πιθανότατα ένα από τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με το MarketWatch.

 Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού και προμηθειών σε μια περίοδο αυξανόμενης ζήτησης, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τις εταιρείες να παράγουν αρκετά αγαθά και υπηρεσίες για να συμβαδίσουν με τη ζήτηση.

Εν τω μεταξύ, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε στο 6,2% από 5,9%.

Σημειώνεται πως αύριο ανακοινώνονται τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις