Επενδύστε  στις συνεταιριστικές τράπεζες

ΡΟΔΟΣ: Τα βασικά σημεία από το σχέδιο και τις διαδικασίες ανασυγκρότησης των συνεταιριστικών τραπεζών στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας (ΕΣΤΕ),  Νίκος Μυρτάκης στα γραφεία της διοίκησης της τράπεζας στη Ρόδο.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν το πρώτο που πρέπει να γίνει για να έχουν μέλλον οι συνεταιριστικές τράπεζες είναι να ενισχυθούν με κεφάλαια. Αυτή η αύξηση, όπως τονίστηκε, θα υλοποιηθεί σε δυο φάσεις:
Στην πρώτη φάση θα συμμετάσχουν έξι συνεταιριστικές τράπεζες προκειμένου να υπάρξει κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών για την προσαρμογή του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ενώ στην επόμενη φάση, για την οποία θα υπάρξει σταδιακή προσαρμογή, θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη με βάση τις ανάγκες των συνεταιριστικών τραπεζών για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ειπώθηκε ότι πρέπει να υπάρξει δομική αναδιάρθρωση προκειμένου ν΄ ανταποκριθούν οι συνεταιριστικές τράπεζες στις νέες ανάγκες, δηλαδή να γίνουν θεσμικές αλλαγές ώστε να υπάρξει θωράκιση του θεσμού και οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές στις δομές, όπως προβλέπονται από μελέτη που έχει γίνει για τη βιωσιμότητα τους.
Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στη μελέτη, χρειάζεται ν΄ αναπτυχθεί κοινή στρατηγική, να υπάρξει οργανωτική ομογενοποίηση και συνεργασία μεταξύ συνεταιριστικών τραπεζών καθώς και κοινές οργανωτικές δομές για να επιτευχθεί οικονομία κλίμακας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ειπώθηκε εξάλλου πως  η ανασυγκροτημένη Συνεταιριστική Πίστη με τη συνεργασία της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και τη συμμετοχή των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα λειτουργήσει με τις απαραίτητες προσαρμογές ως Τράπεζα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Ο  πρόεδρος της ΕΣΤΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος  για την επιτυχία του εγχειρήματος και κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες να είναι αλληλέγγυες στις συνεταιριστικές τράπεζες στο θέμα της αύξησης μετοχικών κεφαλαίων.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις