Πετρέλαιο: Αντίθετη η Γερμανία σε πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού
Πετρέλαιο: Αντίθετη η Γερμανία σε πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού

Γερμανία εξακολουθεί να είναι αντίθετη στην άμεση επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αλλά και στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του, μία πρόταση που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να περιορίσει τα κέρδη που έχει η Μόσχα από τις πωλήσεις του.

Η τιμή του πετρελαίου κινείται σταθεροποιητικά σήμερα, μετά τη χθεσινή πτώση κατά 4%, καθώς οι ανησυχίες για μείωση της ζήτησης από την Κίνα λόγω των lockdown μετριάσθηκαν από τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας της χώρας ότι θα στηρίξει την οικονομία. Το μπρεντ διαμορφωνόταν πριν από λίγο στα 102,10 δολάρια το βαρέλι, κατά 0,2% χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο.

Η πρόταση για το πλαφόν περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών που ετοιμάζονται να συζητήσουν οι πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στο πλαίσιο του έκτου γύρου κυρώσεων κατά της Ρωσίας τις επόμενες ημέρες.

«(Οι συζητήσεις αφορούν) στην εξεύρεση του καλύτερου τρόπου για να αρνηθούμε (στον Πούτιν) τα έσοδα που έχει ανάγκη», δήλωσε πηγή με γνώση των συζητήσεων.
Παραμένουν διχασμένες οι χώρες της ΕΕ

Εναλλακτικά, η ΕΕ θα μπορούσε να εξετάσει την επιβολή δασμών στο ρωσικό αργό, κάτι που θα ανάγκαζε τη Μόσχα να μειώσει τις τιμές για να παραμείνει ανταγωνιστική, σύμφωνα με αναλυτές.

Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να είναι διχασμένες σχετικά με το πόσο επιθετικά πρέπει να κινηθούν με τις κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια. Από τη Ρωσία προέρχεται πάνω από το 25% των εισαγωγών αργού στην ΕΕ και οι χώρες της έχουν πληρώσει στη Μόσχα πάνω από 13 δισ. ευρώ για πετρέλαιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ σταμάτησαν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία τον Μάρτιο αλλά δεν πίεσαν την ΕΕ να κάνει το ίδιο, αναγνωρίζοντας την εξάρτηση πολλών χωρών από τη ρωσική ενέργεια και τον κίνδυνο να υποστεί πλήγμα η παγκόσμια οικονομία.
Η ιδέα για πλαφόν δεν εξετάζεται από τη Γερμανία

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να βοηθήσει για την επιβολή του όποιου πλαφόν επέβαλε η ΕΕ στις τιμές του ρωσικού αργού, δυσκολεύοντας τη Ρωσία να πουλήσει αλλού το πετρέλαιό της, πιθανόν με την απειλή των κυρώσεων κατά όσων το αγόραζαν σε υψηλότερες τιμές.

«Αν δεν υπήρχε αυτή η απειλή, θα έπρεπε να αναμένεται ότι η επιβολή από την ΕΕ δασμών ή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο θα προκαλούσε την πώληση του σε αγοραστές στην Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες που θα ήταν διατεθειμένες να πληρώσουν υψηλότερη τιμή από την Ευρώπη. Η απειλή δευτερογενών κυρώσεων μπορεί να μειώσει την ταχύτητα και την έκταση αυτής της διαδικασίας προσαρμογής», ανέφερε αναλύτρια της Evercore ISI.

Αν και η Ιταλία είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που έχουν εκφρασθεί υπέρ της επιβολής πλαφόν στις τιμές της ρωσικής ενέργειας, οι Γερμανοί είναι επιφυλακτικοί.

«Η προσπάθεια να καθοριστεί μία τιμή θα ήταν δύσκολη και θα παραβίαζε τις συμβάσεις», δήλωσε ένας Γερμανός αξιωματούχος. Ενας άλλος αξιωματούχος στο Βερολίνο δήλωσε ότι το ρωσικό πετρέλαιο εισάγεται στη Γερμανία από ιδιωτικές εταιρείες και επομένως «κάθε πλαφόν σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να πληρώσει τη διαφορά στην τιμή – επομένως λειτουργεί ως επιδότηση… Η ιδέα για πλαφόν στην τιμή δεν λαμβάνεται σοβαρά εδώ».

Πηγή: Ημερησία (Με πληροφορίες από Financial Times)

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις