Bloomberg : η Ελλάδα ενδέχεται μέσα στο 2014 να βγει στις αγορές ομολόγων

 

«Η Ελλάδα ονειρεύεται την αγορά ομολόγων που αγκαλιάζει την Ιρλανδία και την Πορτογαλία».σημειώνει σε άρθρο του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο

Αυτή την εβδομάδα η Ιρλανδία επέστρεψε στις αγορές, έπειτα από τρία δύσκολα χρόνια, ενώ η Πορτογαλία ετοιμάζεται να κάνει τα δικά της δειλά βήματα. Οι τράπεζες στην Ισπανία μπορούν να δανειστούν φτηνά αυτή τη στιγμή, ενώ το Ευρώ είναι πιο δυνατό από το δολάριο κάτι που έχουμε να το δούμε από το 2011.

Οπως σημειώνει το ρεπορτάζ «η Ελλάδα σε αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης, είπε ότι ενδέχεται μέσα στο 2014 να βγει στις αγορές ομολόγων. Αν συμβεί αυτό θα σημάνει μια μεταστροφή στην περιοχή που τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί σημαντικά από την ανεργία και την πολιτική αποσταθεροποίηση».

Ο Ντάνιελ Λάνγκνεϊ, διαχειριστής κεφαλαίων στο Λονδίνο της AllianceBernstein Holding LP, σημειώνει «η αγορά νιώθει αρκετή αυτοπεποίθηση. Είναι προς το συμφέρον όλων να μην υπάρξει άλλη αναστάτωση. Ξέρουν ότι η ΕΚΤ θέλει τις στηρίξει».

Η κρίση στην Ελλάδα που είχε διεθνές αντίκτυπο, φαίνεται να ανήκει στο παρελθόν. Από τα τέλη του 2011, όταν το κόστος δανεισμού της Ελλάδας αυξήθηκε σχεδόν 10%, έχουμε περάσει σε μια πιο θετική εκτίμηση της κατάστασης.

Οι επενδυτές δείχνουν να έχουν όρεξη για ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, ειδικά σε υπερχρεωμένες περιφερειακές οικονομίες της περιοχής. Και αυτό από μόνο του δείχνει τα σημάδια της ανάκαμψης .

Ο Μαρκ Ντάουντυινγκ, διαχειριστής κεφαλαίων στο Λονδίνο, δηλώνει, «υπάρχει μια σημαντική σύσφιξη στην περιφέρεια και έχω την αίσθηση ότι μπορούμε να τρέξουμε κι άλλο. Γενικά τοποθετούμαστε στην περιφέρεια με προοπτική μέλλοντος».

Από την μεριά του ο Τζάκομπο Τσετσατέλι, οικονομικός συνεργάτης με έδρα στο Λονδίνο, σημειώνει «υπάρχει σταδιακή μείωση του κινδύνου τους τελευταίους 24 μήνες. Αυτό οδηγεί σε νέα αξιολόγηση της κατάστασης σε χώρες που πρόσφατα τιμωρήθηκαν από την κρίση».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του Μίκαελ Χάμπντεν – Τέρνερ, αναλυτή της Citigroup, «υπάρχει αυτξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ευρώπη που προσπαθεί να ανακάμψει».

Ολοι τώρα λένε πως σημαντικό ρόλο στην αναστροφή του κλίματος έπαιξε οι Ντράγκι όταν τον Ιούλιο του 2012 υποσχέθηκε πως η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει την περιοχή της Ευρώπης που πλήττεται περισσότερο, άρα και την Ελλάδα.

Η πιθανή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2014, θα σημάνει την επιστροφή της στις αγορές, μετά τον συναγερμό που ήχησε το 2010. Οι αγορές γνωρίζουν πως κάποια ζητήματα είναι ακόμα ανοιχτά, αλλά η στάση τους πλέον είναι φιλική.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις