Παγκόσμια Τράπεζα: Παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός σε όλες τις χώρες

Ο πληθωρισμός των τιμών στα τρόφιμα παραμένει υψηλός σε όλο τον κόσμο, μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση, μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου 2022 σχεδόν όλες οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αντιμετωπίζουν υψηλό πληθωρισμό.

Το 88,9% των χωρών χαμηλού εισοδήματος, το 91,1% των χωρών χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος και το 96% των χωρών ανώτερου μεσαίου εισοδήματος έχουν δει τα επίπεδα του πληθωρισμού να βρίσκονται πάνω από 5%, με πολλές από αυτές να αντιμετωπίζουν διψήφιο αριθμό πληθωρισμού. Το μερίδιο των χωρών υψηλού εισοδήματος με υψηλό πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων έχει αυξηθεί στο 85,7%.

Σε σύγκριση με πριν από δύο εβδομάδες, ο δείκτης τιμών των αγροτικών προϊόντων είναι κατά 1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερος. Οι μέσες τιμές σιταριού, καλαμποκιού και ρυζιού τον Οκτώβριο του 2022 είναι 18%, 27% και 10% αντίστοιχα υψηλότερες από τον Οκτώβριο του 2021.

Παράλληλα, οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού είναι 38% και 4% υψηλότερες, αντίστοιχα, και η τιμή του ρυζιού 21% χαμηλότερη από ό,τι τον Ιανουάριο του 2021.

Όπως αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, σε έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τονίζεται ότι απαιτούνται περαιτέρω δαπάνες 5 έως 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθηθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά σε 48 χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις υψηλότερες τιμές εισαγωγής τροφίμων και λιπασμάτων. Επίσης, απαιτούνται επιπλέον 50 δισεκατομμύρια δολάρια για να τερματιστεί η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια τους επόμενους 12 μήνες.

Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και θα χρειαστούν επείγουσα βοήθεια είναι πιθανό να ανέλθει σε 222 εκατομμύρια ανθρώπους σε 53 χώρες, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και του Παγκοσμίου Προγράμματος Σίτισης (WFP). 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις