Ο γίγαντας σιτηρών Bunge θα αγοράσει το 49% του Ομίλου BZ για να ενισχύσει τις γαλλικές εξαγωγές
Ο γίγαντας σιτηρών Bunge θα αγοράσει το 49% του Ομίλου BZ για να ενισχύσει τις γαλλικές εξαγωγές

Ο Όμιλος BZ συλλέγει περίπου 575.000 τόνους σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και οσπρίων ετησίως στη βορειοδυτική Γαλλία και διαχειρίζεται περίπου 1,5 εκατομμύρια τόνους γεωργικών προϊόντων ετησίως μέσω του εξαγωγικού τερματικού σταθμού της Ρουέν.

Η συμφωνία με την αμερικανική Bunge θα οδηγήσει την οικογένεια Beuzelin να διατηρήσει τον έλεγχο του Ομίλου BZ με πλειοψηφικό μερίδιο 51%.

Οι εταιρείες ανέφεραν σε δήλωση την Τρίτη ότι η σύνδεση θα στηριχθεί σε μια «ισχυρή σχέση με τα χρόνια», προσθέτοντας ότι «θα δώσει επίσης την ευκαιρία να επεκταθεί η εγκατάσταση στον τερματικό σταθμό του λιμανιού στη Ρουέν».

Η Bunge, ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους γεωργικών προϊόντων στον κόσμο, εξάγει ήδη μέσω της Ρουέν, καθώς και εννέα άλλων λιμανιών στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων εξαγωγικών κόμβων Dunkirk, Montoir και La Pallice.

Γάλλοι έμποροι είπαν ότι η ανακοίνωση δεν ήταν έκπληξη δεδομένης της εκτεταμένης χρήσης του BZ Group από την Bunge για την προμήθεια εξαγωγικών φορτίων και τόνισαν το ενδιαφέρον του διεθνούς εμπόρου για τη Γαλλία εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με την πρόσβαση στα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φέτος, μαζί με τη χρήση από τη Μόσχα ενός φόρου εξαγωγής σιτηρών τις τελευταίες σεζόν, μείωσαν το ενδιαφέρον των ξένων εμπόρων στη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής σιταριού στον κόσμο.

"Η επένδυση Bunge στην Beuzelin (BZ Group) σημαίνει ότι ενισχύεται στην ΕΕ και αυτό είναι καλά νέα", δήλωσε ένας έμπορος. «Ο εξαγωγικός φόρος της Ρωσίας έχει αναβάλει αρκετούς παράγοντες της αγοράς».

Εκπρόσωπος του Ομίλου BZ είπε ότι "το γεωπολιτικό πλαίσιο έχει υπογραμμίσει την ελκυστικότητα της Γαλλίας και της Ρουέν".

Ήταν πολύ νωρίς για να δοθούν λεπτομέρειες σχετικά με μια πιθανή επέκταση της Ρουέν, είπε ο εκπρόσωπος, αρνούμενος επίσης να αποκαλύψει την αξία της συναλλαγής.

Η συμφωνία, η οποία υπόκειται σε ρυθμιστική έγκριση και θα δει μια παλαιότερη γενιά της οικογένειας Beuzelin να αποχωρεί από την εταιρεία, δεν συνεπάγεται ότι η Bunge έχει αποκλειστικά δικαιώματα ή δεσμευμένους όγκους στο λιμενικό σιλό της BZ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Bunge δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για λεπτομέρειες.

Η πολυεθνική εταιρεία είναι σημαντικός εισαγωγέας αλεύρων ελαιόσπορων για τη διατροφή των ζώων στη Γαλλία και έχει ένα εργοστάσιο σύνθλιψης στη Βρετάνη, στο δυτικό τμήμα της χώρας, το οποίο παράγει φυτικά έλαια που χρησιμοποιούνται στα βιοκαύσιμα.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις