Πρωταθλήτρια ξανά η Ελλάδα με την ακριβότερη αμόλυβδη
Πρωταθλήτρια ξανά η Ελλάδα με την ακριβότερη αμόλυβδη

Στην πρώτη θέση με την ακριβότερη αμόλυβδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται για δεύτερη εβδομάδα η Ελλάδα, και μάλιστα είναι η μοναδική χώρα με τιμή άνω των 2 ευρώ, ενώ στην πρώτη τετράδα έχει σκαρφαλώσει και ως προς την τιμή του πετρελαίου κίνησης (diesel).

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο (21/11) δελτίο τιμών υγρών καυσίμων της Κομισιόν (DG Energy -weekly oil bulletin), η Ελλάδα με μέση τιμή αμόλυβδης στα 2,052 ευρώ/λίτρο, βρίσκεται στην πρώτη θέση με την υψηλότερη τιμή, ακολουθούμενη από τις Φιλανδία με 1,993 ευρώ/λίτρο και Δανία με 1,981 ευρώ/λίτρο, οι οποίες «είθισται» να είναι πιο ακριβές από τη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος στην ΕΕ των 27 διαμορφώνεται για τη συγκεκριμένη περίοδο σε 1,729 ευρώ/λίτρο, δηλαδή η τιμή στην ελληνική αγορά είναι υψηλότερη κατά 18,7% (+17,5% ήταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα). Την αντίστοιχη περσινή περίοδο η Ελλάδα βρισκόταν στην τέταρτη θέση στην ΕΕ.

Παράλληλα, η χώρα μας καταλαμβάνει, την ίδια περίοδο, την τέταρτη θέση με την υψηλότερη τιμή στο πετρέλαιο κίνησης (diesel), καύσιμο στο οποίο συνήθως βρισκόταν σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Ειδικότερα, με μέση τιμή στα 1,994 ευρώ/λίτρο η Ελλάδα βρέθηκε πίσω μόνο από τις Σουηδία (με 2,236 ευρώ/λίτρο), Φιλανδία (με 2,184 ευρώ/λίτρο) και Ιρλανδία (με 2,006 ευρώ/λίτρο).

Με μέσο όρο στην ΕΕ των 27 σε 1,851 ευρώ, η χώρα μας είναι ακριβότερη κατά 7,7% στο diesel, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο βρισκόταν στην 11η θέση στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις