Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές στο κρέας – Που θα φτάσει ο οβελίας
Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές στο κρέας – Που θα φτάσει ο οβελίας

Δυσβάσταχτες είναι πλέον οι τιμές στα τρόφιμα για τα ελληνικά νοικοκυριά με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αναγκάζονται να περιορίζουν σημαντικά την κατανάλωση.

Ειδικά το κρέας, έχει γίνει είδος πολυτελείας με τους καταναλωτές να το μειώνουν αισθητά. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι αυξήσεις στο κρέας στη χώρα μας άγγιξαν το 20% σε σχέση με πέρυσι την ώρα που ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 15,5%. Μόνο η Πορτογαλία ανταγωνίζεται την Ελλάδα στις αυξήσεις.

Ειδικότερα, το μοσχάρι στην Ελλάδα ακρίβυνε κατά 21% από πέρυσι το Φεβρουάριο όταν στην Ευρωζώνη η μέση αύξηση ήταν 12,9%. Το αρνί και το κατσίκι αυξήθηκαν κατά 23,1% όταν στην Ευρωζώνη οι τιμές ανέβηκαν 12,8%. Το ίδιο ισχύει και με το χοιρινό που αυξήθηκε 20,8% στην Ελλάδα και 15,4% στην Ευρωζώνη.

«Το αρνί για παράδειγμα πέρυσι κυμάνθηκε στα 13 ευρώ, φέτος θα είμαστε σίγουρα πάρα πολύ κοντά στο 14. Και σε ό,τι αφορά το μοσχάρι, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην αγορά γιατί όλο τον χειμώνα πέρσι κάθε εβδομάδα σχεδόν βλέπαμε ανατιμήσεις προς τα πάνω και υπάρχει γενικότερα πρόβλημα με την τιμή του μοσχαριού», τόνισε από την πλευρά του ο κρεοπώλης, Σήφης Φουντοραδάκης.

Φόβοι ότι οι τιμές του παραδοσιακού οβελία το Πάσχα μπορεί να φτάσουν τα 15 και 16 ευρώ το κιλό εκφράζουν παράγοντες της αγοράς. Αυτήν την εβδομάδα πάντως οι τιμές στη Βαρβάκειο κυμαίνονται από 7 έως 9 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας το 41,3% των πολιτών μπορεί να καταναλώνει κρέας μία φορά την εβδομάδα . Με βάση τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, ψάρι μία φορά την εβδομάδα καταναλώνει το 52,3%. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και για τα πουλερικά, αφού μόλις μία φορά καταναλώνεται από το 55,9%.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις