Άλμα στις τιμές του πετρελαίου 5% μετά τη μείωση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν έως και 8% στο άνοιγμα μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ ότι μειώνει την παραγωγή κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωσαν τελευταία άλμα 5,07% στα 83,95 δολάρια το βαρέλι με αφορμή την είδηση αυτή, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού τύπου West Texas Intermediate εκτινάχθηκαν κατά 5,17% στα 79,59 δολάρια το βαρέλι.

Οι εθελοντικές περικοπές θα ξεκινήσουν από τον Μάιο έως το τέλος του 2023, ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «προληπτικό μέτρο» που στοχεύει στη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου.

Η κίνηση αυτή έρχεται στον απόηχο της απόφασης της Ρωσίας να περικόψει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας Αλεξάντερ Νόβακ.

Άλλα κράτη μέλη έχουν επίσης υποσχεθεί αντίστοιχες περικοπές, με την κορυφαία χώρα παραγωγής του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία, να μειώνει κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά 144.000 βαρέλια ημερησίως, μεταξύ άλλων περικοπών από το Κουβέιτ, το Ομάν, το Ιράκ, την Αλγερία και το Καζακστάν.

«Η επιλεγμένη συμμετοχή των μεγαλύτερων μελών του ΟΠΕΚ+ υποδηλώνει ότι η προσήλωση στις περικοπές της παραγωγής μπορεί να είναι ισχυρότερη από ό,τι στο παρελθόν», ανέφερε σε σημείωμά του ο Vivek Dhar της Commonwealth Bank of Australia.

«Το σχέδιο του ΟΠΕΚ+ για περαιτέρω μείωση της παραγωγής μπορεί να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου προς το όριο των 100 δολαρίων και πάλι, λαμβάνοντας υπόψη την επαναλειτουργία της Κίνας και τις περικοπές παραγωγής της Ρωσίας ως κίνηση αντιποίνων στις δυτικές κυρώσεις», δήλωσε στο CNBC η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng.

Η Teng σημείωσε, ωστόσο, ότι η περικοπή θα μπορούσε επίσης να αντιστρέψει την πτώση του πληθωρισμού, γεγονός που θα «περιπλέξει τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια».

Τον Μάρτιο, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς οι έμποροι φοβήθηκαν ότι η τραπεζική αποδρομή θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

 

Το πετρελαϊκό καρτέλ και οι σύμμαχοί του επιδιώκουν να αποφύγουν την επανάληψη του κραχ του 2008, δήλωσε ένας αναλυτής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις