Ακρίβεια: Αυξήσεις 19,9% στο κρέας και 22,8% στο ψωμί σε ένα χρόνο
Ακρίβεια: Αυξήσεις 19,9% στο κρέας και 22,8% στο ψωμί σε ένα χρόνο

Σημαντικά ακριβότερα εξακολουθούν να πληρώνουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα το ψωμί και το κρέας σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς, παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα καλά κρατούν. Ακόμη, δε, και στις περιπτώσεις που οι αυξήσεις στην Ελλάδα είναι πλέον χαμηλότερες από αυτές στην Ευρωζώνη, παραμένουν σε αρκετά προϊόντα διψήφιες, την ώρα που το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει καταγράψει πολύ χαμηλότερη αύξηση. Ανησυχητικά, εξάλλου, είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις πολυεθνικές, όπως για παράδειγμα η Unilever και η Mondelez, οι οποίες, η μία μετά την άλλη, προαναγγέλλουν συνέχιση των ανατιμήσεων στην Ευρώπη προκειμένου να στηρίξουν τα κέρδη τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός των τροφίμων τον Μάρτιο του 2023 ήταν στην Ελλάδα 14,1% έναντι 17,9% στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, οι αυξήσεις των τιμών σε ετήσια βάση είναι πολύ μεγαλύτερες στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης σε αρκετά προϊόντα και κυρίως στο ψωμί και τα κρέατα, κάτι που σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με τη μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές σε σιτηρά, οι οποίες χρησιμοποιούνται για άλευρα αλλά και ζωοτροφές. Eτσι, τον Μάρτιο του 2023 οι τιμές στο ψωμί στην Ελλάδα ήταν αυξημένες σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν κατά 22,8% έναντι 17% στην Ευρωζώνη, ενώ συνολικά στα κρέατα οι τιμές στην Ελλάδα είχαν αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά 19,9% έναντι 15% στην Ευρωζώνη. Η απόκλιση είναι σημαντική σε όλα τα είδη κρέατος, με εξαίρεση τα πουλερικά, λόγω ίσως της μεγάλης αυτάρκειας της Ελλάδας σε αυτή την κατηγορία. Οι τιμές του μοσχαρίσιου κρέατος στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά 21,4% έναντι 11,7% στην Ευρωζώνη, του χοιρινού κρέατος κατά 21,8% έναντι 16,3% στην Ευρωζώνη, ενώ στο αρνί και το κατσίκι, είδη στα οποία επίσης η Ελλάδα είναι αυτάρκης, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 21,7% έναντι 12,4% στην Ευρωζώνη.

Οι τιμές των πουλερικών στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 14,6% έναντι 17% σε επίπεδο Ευρωζώνης. Μεγαλύτερες είναι οι ανατιμήσεις στην Ελλάδα σε αυγά και βούτυρο, ενώ κοντά στα επίπεδα της Ευρωζώνης κυμάνθηκαν οι αυξήσεις στο γάλα και τα τυριά. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Μάρτιο του 2023, τα αυγά έχουν ανατιμηθεί στην Ελλάδα κατά 23,3% έναντι 22,9% στην Ευρωζώνη και το βούτυρο κατά 16% έναντι 14,2% στην Ευρωζώνη. Η τιμή του φρέσκου γάλακτος αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 22,3% στην Ελλάδα έναντι 25% στην Ευρωζώνη, ενώ των τυριών κατά 25,7% έναντι 26,6% στην Ευρωζώνη.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις