Ποιες είναι οι δέκα πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Η πλουσιότερη χώρα με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2023 είναι το Λουξεμβούργο. Αυτή η ευρωπαϊκή χώρα, με πληθυσμό περίπου 600 χιλιάδες κατοίκους, έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ περίπου 127 χιλιάδες δολάρια.

H Ελλάδα βρίσκεται στην 50η θέση της σχετικής λίστας,  με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 20.876 δολάρια.

Το παγκόσμιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και η ποιότητα ζωής παγκοσμίως βελτιώθηκε δραματικά. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει μετρήσει το ΑΕΠ κάθε έθνους στον κόσμο. Από το 2022, οι χώρες με το υψηλότερο ΑΕΠ είναι:

1. Λουξεμβούργο

Ο πλούτος του Λουξεμβούργου προέρχεται από πολλούς διαφορετικούς κλάδους, όπως οι τράπεζες, ο χάλυβας, οι τηλεπικοινωνίες και ο τουρισμός. 

Παρόλο που εδώ ζουν μόνο περίπου 600.000 άνθρωποι, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι υπάρχουν πάνω από 9.000 εταιρείες χαρτοφυλακίου και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι επιχειρήσεις μετακινούνται εδώ και χρόνια στο Λουξεμβούργο για να πληρώνουν χαμηλούς φόρους και να μεταφέρουν την εξοικονόμηση στους πελάτες τους.

2. Ιρλανδία

Ιρλανδία, η δεύτερη πλουσιότερη χώρα στον κόσμο. Η ανάπτυξή της προέρχεται κυρίως από τη γεωργία, την κλωστοϋφαντουργία, τα τρόφιμα, την πληροφορική, τη μηχανολογία και τα φάρμακα. Ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της Ιρλανδίας είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.

3. Νορβηγία

Περίπου το 30% του ΑΕΠ της Νορβηγίας προέρχεται από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το τιτάνιο και το αλουμίνιο συγκαταλέγονται στις εξαγωγές της. Τις τελευταίες τέσσερις ή πέντε δεκαετίες, η οικονομία της Νορβηγίας μετατοπίστηκε ριζικά από τον τομέα της αλιείας στον τομέα του πετρελαίου.

Η Νορβηγία είναι η δωδέκατη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα παγκοσμίως. Είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου.

Η Νορβηγία παρήγαγε γρήγορα περισσότερο πετρέλαιο ανά άτομο από οποιοδήποτε άλλο έθνος. Στη Νορβηγία, η πετρελαϊκή βιομηχανία εξελισσόταν σε σημαντική επιχείρηση. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκαν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Με το δώρο του πετρελαίου, η Νορβηγία περνούσε από μια οικονομία που βασιζόταν στην αλιεία σε μια οικονομία που βασιζόταν στο πετρέλαιο και η οποία θα παρήγαγε δισεκατομμύρια ευρώ.

4. Ελβετία

Η Ελβετία είναι παγκοσμίως γνωστή για την παραγωγή αγαθών υψηλής ποιότητας και οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα γι' αυτό. Τα περισσότερα από τα πράγματα που κατασκευάζονται στην Ελβετία είναι συνήθως πολύ υψηλής ποιότητας.

Το γεγονός ότι οι ελβετικές εταιρείες βάζουν την ποιότητα πάνω από την τιμή τις έχει κάνει πολύ δημοφιλείς και γνωστές. Ήταν επίσης μεγάλο μέρος της οικονομικής τους ανάπτυξης, επειδή οι εταιρείες τους έφεραν περισσότερα χρήματα από άλλες χώρες στην Ελβετία. Αυτό τις βοήθησε να αναπτυχθούν και να προσλάβουν περισσότερους Ελβετούς εργαζόμενους.

Οι ελβετικές επιχειρήσεις είναι ήδη τόσο μεγάλες που πλέον προσλαμβάνουν εργαζόμενους όχι μόνο από την Ελβετία αλλά από όλο τον κόσμο.

Ελβετικές πολυεθνικές εταιρείες όπως η Nestle, η Rolex, η Roche, η Novartis και η Glencore, για να αναφέρουμε μερικές, συμβάλλουν στο ελβετικό οικονομικό θαύμα και βοηθούν στην οικοδόμηση της κληρονομιάς της Ελβετίας ως παραγωγού καλής ποιότητας.

5.Κατάρ

Η οικονομία του Κατάρ είναι μία από τις πιο ανοικτές στη Μέση Ανατολή.Το έθνος φημίζεται για τον υπερβολικό πλούτο του.Οι κάτοικοι του Κατάρ απολαμβάνουν ένα από τα υψηλότερα μηνιαία καθαρά κέρδη στον κόσμο και το κράτος κατέχει ή ελέγχει εν μέρει αρκετά παγκόσμια είδωλα, από το Empire State Building στη Νέα Υόρκη μέχρι την ποδοσφαιρική ομάδα Paris Saint-Germain στη Γαλλία.Τις τελευταίες δεκαετίες, η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχει αυξηθεί.Ως αποτέλεσμα, έχει βοηθήσει το Κατάρ να γίνει η πιο σταθερή οικονομία στη Μέση Ανατολή.Ωστόσο, η κατοχή μεγάλων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν εξασφαλίζει μια ακμάζουσα οικονομία.Για παράδειγμα, κοιτάξτε τη Βαλενζουέλα.

Οι περισσότερες πλούσιες σε πετρέλαιο οικονομίες σπαταλούν τα χρήματα σήμερα αντί να τα αποταμιεύουν για μελλοντική οικονομική ανάπτυξη.

Το Κατάρ γνώριζε ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο είναι πολύ μεταβλητά. Ως εκ τούτου, άρχισε να αποταμιεύει και να επενδύει τα χρήματα που έπαιρνε από τα έσοδα από το πετρέλαιο.

Η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ είναι ένα ταμείο που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση και ιδρύθηκε το 2005. Ως κρατικό ταμείο, επενδύει τα χρήματα που λαμβάνει από τα έσοδα από το πετρέλαιο για να ενισχύσει την οικονομία του και να ελαχιστοποιήσει τη μακροπρόθεσμη εξάρτησή του από το πετρέλαιο.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ επενδύει παγκοσμίως για να διαφοροποιήσει και να επεκτείνει τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία της οικονομίας του Κατάρ.Το επενδυτικό ταμείο του Κατάρ αποτιμήθηκε σε 360 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.Διαθέτει παγκόσμιες επενδύσεις σε διάφορους τύπους περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων, των δημόσιων επιχειρήσεων και των νομισμάτων.

6. Σιγκαπούρη

Οι φορολογικοί συντελεστές εισοδήματος και εταιρικών φόρων της Σιγκαπούρης είναι οι μισοί από εκείνους των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι χαμηλοί φόροι προσέλκυσαν πολλές υπερπόντιες επιχειρήσεις στη Σιγκαπούρη, ενθαρρύνοντας τις άμεσες ξένες επενδύσεις, καθώς περισσότερες εταιρείες επενδύουν στην οικονομία, η οικονομική ανάπτυξη αυξάνεται.

Στη δεκαετία του 1960, όταν άλλες οικονομίες είχαν υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, ο Λι Κουάν Γιου διατήρησε τους φορολογικούς συντελεστές της Σιγκαπούρης χαμηλούς για να προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις.

Η κυβέρνηση διέταξε τους κατοίκους της Σιγκαπούρης να καταθέτουν μέρος του μισθού τους στο CPF (Central Provident Fund) καθώς αυξάνονται τα εισοδήματά τους.

Το 1955, το CPF ιδρύθηκε από τη βρετανική αποικιακή κυβέρνηση. Κάθε εργαζόμενος υποχρεούται να τηρεί λογαριασμό CPF και να καταθέτει μέρος του μισθού του σε λογαριασμό CPF, με τον εργοδότη να καταβάλλει αντίστοιχη πληρωμή.

7. Ηνωμένες Πολιτείες

Η αμερικανική οικονομία είναι η ισχυρότερη στον κόσμο, αποτελώντας σχεδόν το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Περισσότερο από το 75% του ΑΕΠ των ΗΠΑ ανά άτομο προέρχεται από τη βιομηχανία φαρμάκων, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επιπλέον, το 20% προέρχεται από την κατασκευή αυτοκινήτων και αεροπλάνων.Επιχειρηματική κουλτούρα.

 Οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ξεκινούν επιχειρήσεις και να τις βοηθούν να αναπτυχθούν και είναι πρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους. Στις ΗΠΑ, το να αποτύχεις και να προσπαθήσεις ξανά δεν σε βάζει σε μπελάδες. Οι φοιτητές που έχουν σπουδάσει στο κολέγιο ή σε σχολή επιχειρήσεων εξακολουθούν να θέλουν να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους. 

Επιπλέον, η επιτυχία τόπων όπως η Silicon Valley και εταιρειών όπως το Facebook κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους.

8. Ισλανδία

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο τουρισμός, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις τροφοδότησαν την αύξηση του ΑΕΠ της Ισλανδίας. Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης ότι η τουριστική βιομηχανία της χώρας θα σημειώσει συνεχή επέκταση.

Η ισλανδική οικονομία στηρίζεται στην τήξη αλουμινίου, την αλιεία και τον τουρισμό. Οι κύριες εξαγωγές υλικών της Ισλανδίας είναι ο σίδηρος και τα προϊόντα ψαριών, ενώ οι κύριες εξαγωγές υπηρεσιών είναι οι υπηρεσίες της τουριστικής βιομηχανίας.

9. Αυστραλία

Η οικονομία της Αυστραλίας ακμάζει επειδή διαθέτει πολλούς φυσικούς πόρους, και τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα τώρα που οι τιμές πολλών βασικών προϊόντων έχουν αυξηθεί.

Η Αυστραλία παράγει το περισσότερο σιδηρομετάλλευμα, βωξίτη και οπάλιο από κάθε άλλη χώρα παγκοσμίως. Παράγει το δεύτερο περισσότερο χρυσό, μαγγάνιο και μόλυβδο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η αυστραλιανή οικονομία διαθέτει επίσης και άλλα αγαθά, όπως ψευδάργυρο, κοβάλτιο, ουράνιο, φυσικό αέριο, άνθρακα και πολλά άλλα.

Εκτός από αυτό, το γεγονός ότι η Αυστραλία βρίσκεται κοντά στις ασιατικές αγορές που αναπτύσσονται, έχει βοηθήσει την οικονομία της να επωφεληθεί από τους πολλούς φυσικούς πόρους της χώρας.

Η εξορυκτική βιομηχανία δίνει επίσης θέσεις εργασίας σε Αυστραλούς με και χωρίς πολλές δεξιότητες που πληρώνονται καλά.

Η σύνταξη είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι στην Αυστραλία αποταμιεύουν χρήματα για τα γηρατειά τους. Η αυστραλιανή κυβέρνηση προέβη στην εγγύηση των συντάξεων υπεραξίας το 1991.

Ένας νέος νόμος έλεγε ότι οι εργαζόμενοι έπρεπε να βάζουν ένα συγκεκριμένο ποσό από το μισθό τους σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Στη συνέχεια, όπως ένα 401k στις Ηνωμένες Πολιτείες ή μια σύνταξη καθορισμένων εισφορών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι λογαριασμοί αυτοί τοποθετούνται στο χρηματιστήριο.

Σχεδόν κάθε άτομο που εργαζόταν στην Αυστραλία έπρεπε να ακολουθήσει αυτούς τους κανόνες. Σήμερα, το ποσό της εισφοράς είναι 10%. Μέχρι τον Ιούλιο του 2027, αυτό θα έχει ανέβει στο 12%. Το σύστημα superannuation είναι ένας φορολογικά αποδοτικός τρόπος για τους εργαζόμενους να αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότηση, ώστε να μπορούν να βάλουν περισσότερα χρήματα και να το κάνουν κάποια στιγμή.

10. Δανία

Η οικονομία της Δανίας προέρχεται από τους πολίτες της και όχι από τους φυσικούς της πόρους. Παρόλο που παράγουν κάποιο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα.

Οι κύριες εξαγωγές τους είναι βιομηχανικά και βιομηχανοποιημένα προϊόντα (κυρίως μηχανήματα και τεχνικά όργανα, ορισμένα χημικά προϊόντα, ιδίως αυτά που χρησιμοποιούνται στην ιατρική και τα φάρμακα, και καταναλωτικά αγαθά μακράς διαρκείας, όπως έπιπλα), καθώς και γεωργικά προϊόντα (κυρίως γαλακτοκομικά και κρέατα, ψάρια και μερικά σιτηρά).

Ως αποτέλεσμα, αποστέλλουν περισσότερα αγαθά από όσα φέρνουν.Οι βιομηχανίες logistics, ναυτιλίας και ενέργειας της Δανίας είναι επίσης γνωστές. Αλλά, δυστυχώς, στέλνουν επίσης περισσότερη ενέργεια απ' όση παίρνουν.

Η οικονομία τους επωφελείται επίσης από το γεγονός ότι η εργατική τους πολιτική βασίζεται σε μια σταθερή δέσμευση για συναίνεση. Οι εργοδότες, τα συνδικάτα και η κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει να συνεργάζονται και έχουν την ίδια ιδέα για τις ανάγκες και τις επιθυμίες κάθε ομάδας. 

Ως αποτέλεσμα, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, αυτά αντιμετωπίζονται με τρόπο που έχει μικρή επίδραση στην οικονομία της χώρας.

Ως χώρα, διαθέτουν επίσης κοινωνικές υπηρεσίες που ενθαρρύνουν την επανεκπαίδευση και καθιστούν το εργατικό δυναμικό πιο ευέλικτο. Έχουν επίσης προληπτικές και προληπτικές πρακτικές υγείας, εθνική υγειονομική περίθαλψη (η οποία μειώνει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης) και μια ισχυρή περιβαλλοντική πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι τείνουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα πριν επιδεινωθούν και κοστίσει περισσότερο η επίλυσή τους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις