Τρόφιμα: Ρεκόρ ακρίβειας σημείωσε η Ελλάδα τον Ιούνιο

Ένα ακόμη ρεκόρ ακρίβειας σημείωσε η Ελλάδα τον Ιούνιο, εμφανίζοντας την μεγαλύτερη στην ΕΕ μηνιαία αύξηση των τιμών τροφίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η αύξηση από τον Μάιο στον Ιούνιο ήταν 3,3% – υψηλότερη ακόμη και από αυτή στην Τουρκία,

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), δείχνουν ότι η μηνιαία μεταβολή στις τιμές των τροφίμων ήταν 2,10%: Χαμηλότερη μεν από αυτή που δίνει η Eurostat, αλλά το ίδιο ανησυχητική, καθώς είναι η δεύτερη υψηλότερη που καταγράφεται μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία (2,50% τον Μάρτιο του 2022).

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως – σύμφωνα με τα στοιχεία -, μετά τον Απρίλιο, που για πρώτη φορά – και μοναδική, όπως αποδείχθηκε τελικά – καταγράφηκε μείωση στις τιμές των τροφίμων (έστω και 0,1%), οι τιμές αυξήθηκαν τον Ιούνιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Είδη πολυτελείας τα τυροκομικά

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, τα τυροκομικά προϊόντα και κυρίως όσα παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα, όπως η φέτα, αλλά και η γραβιέρα, μοιάζουν πλέον με είδη πολυτελείας, με τις τιμές τους, ακόμη και στο σούπερ μάρκετ, να φτάνoυν τα 13 και τα 15 ευρώ το κιλό αντιστοίχως, ενώ ένα από τα πιο φθηνά φρούτα του καλοκαιριού, το καρπούζι, πωλείται φέτος προς 1 ευρώ το κιλό.

Την ίδια ώρα, η τιμή του γάλακτος παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι η τιμή παραγωγού υποχώρησε, χωρίς να έχει φτάσει βεβαίως στα προ ουκρανικής κρίσης επίπεδα.

Τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δείχνουν πως η μέση τιμή για το αγελαδινό γάλα τον Απρίλιο του 2023 ήταν περίπου 0,52 ευρώ/κιλό έναντι 0,57 ευρώ/κιλό στις αρχές του χρόνου και 0,60 ευρώ/κιλό που είχε φτάσει το περυσινό καλοκαίρι.

Στο 1,55 ευρώ/κιλό έχει διαμορφωθεί η μέση τιμή παραγωγού του πρόβειου γάλακτος, παρουσιάζοντας μόνο οριακή μείωση σε σύγκριση με το 1,57 ευρώ/κιλό.

Σημειώνεται πως στις αρχές του 2022 η μέση τιμή παραγωγού ήταν 1,17 ευρώ/κιλό. Ακόμη και η τιμή χονδρικής στη φέτα, αυτή για παράδειγμα που προμηθεύονται οι φούρνοι για να φτιάξουν τις τυρόπιτες, έχει αυξηθεί στα 8,5 ευρώ/κιλό, από 5 ευρώ, ενώ νέοι τιμοκατάλογοι με αυξήσεις στη λιανική και στη χονδρική καταφθάνουν από τους προμηθευτές, όπως για παράδειγμα στα αλλαντικά (7% ανατιμήσεις), στα πουλερικά και στα αυγά.

Ακριβά και τα άλευρα

Ωστόσο, ακόμη και στις περιπτώσεις που καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση τιμών σε βασικές πρώτες ύλες, δεν ακολουθεί ανάλογη μείωση σε προϊόντα που σχετίζονται με αυτές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τιμή των αλεύρων, που έχει μειωθεί μόλις κατά 5% περίπου σε σύγκριση με πέρυσι, με συνέπεια να παραμένει σε επίπεδα 80% υψηλότερα σε σύγκριση με την προ του πολέμου περίοδο.

Έκπτωση της τάξεως του 10% παρέχεται στις περιπτώσεις που οι αρτοποιοί εξοφλούν άμεσα, τοις μετρητοίς, τα άλευρα που αγοράζουν, με τις σχετικές προμήθειες να γίνονται σε εβδομαδιαία βάση.

Πανάκριβο το χοιρινό

Σχετικά με την τιμή του χοιρινού, στην Ελλάδα τον Ιούνιο καταγράφηκε αύξηση κατά 14,8% έναντι 11,1% στην Ε.Ε..

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις που καταγράφονται στις τελικές τιμές καταναλωτή στο κρέας πρέπει να σημειωθεί η υψηλή εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου το 85% του βόειου κρέατος που καταναλώνουμε προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού, ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται και το ποσοστό εισαγωγών στο χοιρινό.

Σημειώνεται όμως ότι και οι αυξήσεις στις τιμές στο κατσίκι και στο αρνί είναι υψηλότερες στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε., με το ποσοστό ετήσιας αύξησης τον Ιούνιο να διαμορφώνεται στο 7,8% εγχωρίως σε σχέση με το ευρωπαϊκό 7,3%.

Νέα ανησυχία μετά την κατάρρευση της συμφωνίας με τη Ρωσία για τα σιτηρά

Εξάλλου νέο μπαράζ αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων προοιωνίζεται η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία με τα σιτηρά.

Στα διεθνή χρηματιστήρια η τιμή του σιταριού εκτοξεύτηκε πάνω από 9% την περασμένη Τετάρτη καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής της δεκαετίας ενώ οι απειλές που εξαπολύει το Κρεμλίνο για τις εξαγωγές των σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας εντείνουν τους φόβους για επισιτιστική κρίση.

Λάδι στη φωτιά της ακρίβειας ρίχνει και η απόφαση της Ινδίας να μειώσει τις εξαγωγές ρυζιού. Έτσι προεξοφλούνται νέες αυξήσεις στο ράφι.

Ανεπαρκή τα pass μπρος στις διεθνείς εξελίξεις και την… απληστία

Η κυβέρνηση επιχειρεί να χτίσει άμυνα στην κρίση με επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και σε άλλα προϊόντα, συνέχιση της χορήγησης του Market Pass μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο και νέα – εξάμηνη – παράταση του «καλαθιού του νοικοκυριού», ωστόσο το τσουνάμι της ακρίβειας φαίνεται ότι έχει και ένταση και διάρκεια ενώ σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό της απληστίας θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για το οικονομικό επιτελείο το ερχόμενο διάστημα.

 

 

Πηγή: sofokleousin.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις