Πρωτιά της Ελλάδας στην ακρίβεια των τροφίμων

Επί 26 συνεχείς μήνες αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα. Αυτό καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2023, μια αύξηση που σωρευτικά διαμορφώνεται στο 26%.

 

Οι συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα αποδίδονται εδώ και καιρό από την Κυβέρνηση και ειδικά από τις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης σε εξωγενείς παράγοντες και στην επονομαζόμενη εισαγόμενη ακρίβεια.

 

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά καιρούς έχοντας παραδεχθεί το πρόβλημα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι καταναλωτές, ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο αφήγημα των εξωγενών παραγόντων. Η διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω της πανδημίας του COVID-19, οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση. Η έλλειψη εργατών γης και πλέον η κλιματική κρίση αποτελούν τους συνήθειες υπόπτους για την άνοδο των τιμών διεθνώς, αλλά και στην χώρα μας,  στα τρόφιμα.

 

Ωστόσο καμία από τις παραπάνω αιτίες πλέον δεν φαίνεται ικανή να δικαιολογήσει τη συνεχή άνοδο των τιμών στα τρόφιμα και ειδικά στα δημητριακά και το ελαιόλαδο που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στη χώρα μας. Σε μια περίοδο όπου στην Ευρωζώνη παρατηρείται αποκλιμάκωση των τιμών και πτώση του πληθωρισμού. Τα επίσημα στοιχεία της Eurostat τοποθετούν την Ελλάδα στην κορυφή των αυξήσεων, με την άνοδο των τιμών των τροφίμων μεταξύ Μαϊού και Ιουνίου να διαμορφώνεται στο 3.3%. Ένα στοιχείο που έρχεται να συμπληρώσει την ήδη απογοητευτική εικόνα που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, που στο δωδεκάμηνο μεταξύ Ιουνίου 2022 και Ιουνίου 2023  εντοπίζει αύξηση 12.2% στις τιμές των τροφίμων.

 

Η αποκλιμάκωση των τιμών που δεν έρχεται οδήγησε τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας να μιλήσει πλέον για αισχροκέρδεια. Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CGTN ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στο γεγονός πως οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι καταναλωτές ξεπερνούν τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής. Παρατήρησε, μάλιστα, πως οι αυξήσεις έρχονται με ρυθμούς ταχύτερους από αυτές του κόστους. Δίνοντας ουσιαστικά τον ορισμό της αισχροκέρδειας, καθιστώντας της ένα φαινόμενο που πλέον η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει ούτε και να δηλώσει πως βρίσκεται εκτός του ελέγχου της. Πλέον η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη αλλά δικής μας παραγωγής.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις