Η Ελλάδα σε αρκετά προϊόντα είναι ακριβότερη από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες

Με τις συνεχόμενες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα διατροφής να «ροκανίζουν» το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, το οικονομικό επιτελείο αναζητά πρόσθετους πόρους για την επέκταση του Market Pass έως το τέλος του έτους. Οι έρευνες τιμών δείχνουν ότι σε αρκετά προϊόντα η Ελλάδα είναι ακριβότερη από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αν και ο κατώτατος μισθός εκεί είναι μεγαλύτερος.

«Πονοκέφαλο» προκαλεί σε όλα τα νοικοκυριά της Ευρώπης, η «ξέφρενη» πορεία των τιμών σε βασικά είδη διατροφής, με τις ανατιμήσεις να «τρέχουν» με διψήφιο ποσοστό σε όλες τις μεγάλες χώρες. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός των τροφίμων «άγγιξε» το 12,3% τον Ιούλιο, στην Ισπανία το 10,8%, στην Ιταλία και τη Γερμανία το 10,9%, στη Γαλλία το 12,7% και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 14,8%.

Ποιο το κόστος βασικών ειδών διατροφής ανά χώρα

Από την επεξεργασία τιμών της Numbeo, της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων στον κόσμο για το κόστος ζωής, προκύπτει ότι για ένα μέσο καλάθι που περιλαμβάνει 14 βασικά είδη διατροφής οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει να διαθέσουν 47,17 ευρώ, οι Ισπανοί 45,27 ευρώ, οι Βρετανοί 42,95 ευρώ, οι Γερμανοί 55,48 ευρώ, οι Ιταλοί 58,41 ευρώ και οι Γάλλοι 69,62 ευρώ.

Σε μερικά τρόφιμα, όπως το γάλα και τα αυγά, η Ελλάδα καταγράφει τις υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις άλλες χώρες, ενώ αντίθετα είναι η φθηνότερη σε φρούτα και λαχανικά. Για παράδειγμα, το γάλα πωλείται στα 1,41 ευρώ το λίτρο, όταν στην Ισπανία η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 92 λεπτά. Ακριβότερα κατά 58% είναι και τα αυγά, τα οποία κοστίζουν 3,66 ευρώ έναντι 2,32 ευρώ στην Ισπανία.

Η πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά λόγω των συνεχών ανατιμήσεων εξαρτάται και από τις αμοιβές που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται στα 910 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δώρων στον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που οι κατώτατες αποδοχές στην Ισπανία είναι 1.260 ευρώ, στη Γαλλία 1.747, ενώ στη Γερμανία βρίσκονται μια ανάσα από τα 2.000 ευρώ.

Νέες ανατιμήσεις έρχονται από Σεπτέμβριο

Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα αναμένεται να συνεχιστούν και τον Σεπτέμβριο εντείνοντας την ανησυχία για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

  • Ακριβότερα κατά 30% τα τρόφιμα σε σχέση με το ’21 – Νέες ανατιμήσεις από Σεπτέμβριο
  • «Καλπάζουν» οι τιμές σε τρόφιμα και καύσιμα – Εκτιμήσεις από στελέχη της αγοράς
  • Πού οφείλονται οι αυξήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα – Εκτιμήσεις από στελέχη της αγοράς εν αναμονή των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ

 

 

Πηγή: ertnews.gr

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις