Φυσικό αέριο: Σημείωσε άνοδο 15% στην Ευρώπη

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν 15% στην Ευρώπη, καθώς η διακοπή της παραγωγής σε ένα κοίτασμα στο Ισραήλ και μια διαρροή σε αγωγό στη Βαλτική προκάλεσαν ανησυχία για τον εφοδιασμό.

Η Chevron ανακοίνωσε ότι σταμάτησε την παραγωγή στο κοίτασμα Tamar στο Ισραήλ, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας. Η εταιρεία ανέφερε ότι η διακοπή είναι προσωρινή και οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα.

Εκτός από την διακοπή της παραγωγής στο Tamar, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν επίσης μετά την εντοπισμό μιας διαρροής σε υποθαλάσσιο αγωγό στη Βαλτική, ο οποίος συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία. Η διαρροή έχει προκαλέσει την διακοπή της ροής φυσικού αερίου για αρκετές ημέρες.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης στενά τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παραγωγή και τις εξαγωγές φυσικού αερίου από την περιοχή.

Σε αυτό το κλίμα, το φυσικό αέριο παράδοσης στην αγορά του Άμστερνταμ σημείωσε άνοδο 15% και έφτασε στα 43,90 ευρώ η μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από τις 25 Σεπτεμβρίου.

Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομίες της Ευρώπης και της Ασίας, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας.

Ειδικά στην Ευρώπη, η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων, γεγονός που θα επιβάρυνε το κόστος ζωής των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά η μετάβαση σε άλλες πηγές ενέργειας θα απαιτήσει χρόνο και επενδύσεις.

Μέχρι τότε, η Ευρώπη θα παραμείνει ευάλωτη σε διαταραχές του εφοδιασμού φυσικού αερίου, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις