Πτώση στο πετρέλαιο μετά την συνεργασία Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας

Οι τιμές του πετρελαίου διέγραψαν πτώση αφού οι ηγέτες του ΟΠΕΚ+ Σαουδική Αραβία και Ρωσία επιβεβαίωσαν τη στενή συνεργασία τους στην αγορά αργού με μια δημόσια επίδειξη ενότητας. Οι έμποροι παρακολούθησαν επίσης τα γεγονότα στο Ισραήλ και τη Γάζα, τα οποία είχαν προκαλέσει αρχικά άνοδο στις τιμές του πετρελαίου.

Η West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο προς τα 84 δολάρια το βαρέλι, αφού νωρίτερα είχε χάσει όλα τα κέρδη που παρατηρήθηκαν μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν είπε ότι οι παραγωγοί θα συνεχίσουν να ενεργούν προληπτικά. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι η ισορροπία της αγοράς είναι εύθραυστη.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου οφείλεται πιθανότατα σε μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων:

  • Της επιβεβαίωσης της συνεργασίας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, η οποία υποδηλώνει ότι οι δύο χώρες είναι πρόθυμες να συνεργαστούν για τη διατήρηση της σταθερότητας της αγοράς.
  • Της ανησυχίας για μια πιθανή παγκόσμια οικονομική ύφεση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης πετρελαίου.
  • Των συνεχιζόμενων συνομιλιών για την επανέναρξη της παραγωγής πετρελαίου από το Ιράν, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της προσφοράς πετρελαίου στην αγορά.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ είχε προκαλέσει αρχικά άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι έμποροι φοβήθηκαν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και σε παρεμβολές στις ροές πετρελαίου. Ωστόσο, η πτώση των τιμών του πετρελαίου μετά την επιβεβαίωση της συνεργασίας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας υποδηλώνει ότι οι έμποροι πιστεύουν ότι η επίθεση της Χαμάς δεν θα έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην αγορά πετρελαίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις