Η Πολωνία παρατείνει το μηδενικό ΦΠΑ στα τρόφιμα

Η παράταση του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Πολωνία για το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι μια θετική εξέλιξη για τους καταναλωτές της χώρας, καθώς θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους ζωής.

Η μείωση του ΦΠΑ από 5% σε 0% στα βασικά τρόφιμα, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, το μέλι, τα φρούτα και τα λαχανικά, θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση μείωση των τιμών αυτών των προϊόντων. Αυτό θα ωφελήσει ιδιαίτερα τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Η απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης να παρατείνει το μέτρο αυτό για ακόμη τρεις μήνες δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να στηρίξει τους πολίτες της και να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές πιέσεις.

Ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στα τρόφιμα θα ισχύσει και για το πρώτο τρίμηνο του 2024 σύμφωνα με τον κανονισμό που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Andrzej Kolorowniak.

«Η προσωρινή (μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024) μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 5% σε 0% για τα τρόφιμα θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού από ΦΠΑ ύψους περίπου 2.745 εκατ. PLN».

Ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στα τρόφιμα, που ισχύει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, εισήχθη την 1η Φεβρουαρίου 2022 ως μέρος μιας από τις ασπίδες κατά του πληθωρισμού.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις